Ga direct naar hoofdcontent

Een energiezuinige (huur)woning

Zelf aan de slag met kleine maatregelen

Ook als huurder kunt u uw woning comfortabeler maken en op uw energiekosten besparen. Voor grote maatregelen heeft u als huurder toestemming nodig van de verhuurder. Met kleinere maatregelen in en rondom huis kunt u zelf aan de slag. Op deze pagina vindt u praktische tips over hoe u als huurder uw woning energiezuiniger kunt maken. Zo woont u prettiger, bespaart u op uw energierekening en helpt u mee aan een beter milieu.

Waarvoor betaalt u de energieleverancier?

Voordat u aan de slag gaat met energie besparen, is het handig om te weten waar u de energieleverancier voor betaalt. Bekijk uw energierekening eens goed en ontdek hoe u kunt besparen. In dit artikel leggen wij uit hoe de energierekening is opgebouwd, waar u precies voor betaalt, wat u daar voor terug krijgt en waar u op kunt besparen.

Slimme bespaartips voor huurders

Ook met kleine maatregelen kunt u als huurder energie besparen. Voor kleine maatregelen hoeft u over het algemeen geen toestemming te vragen van de verhuurder. Hieronder staan handige tips voor verschillende ruimtes in huis en voor de woning in het algemeen. Ook ziet u de kosten en een schatting van de besparingen. Hoeveel u uiteindelijk bespaart, hangt af van hoe goed de woning is geïsoleerd en uw eigen (woon)gedrag.

Wilt u meer tips?

Download voor meer tips het e-book met 50 energiebesparende tips. 

Gratis adviesgesprek met energiecoach

Informatieavond over energie besparen terugkijken

Wat te doen bij schimmel en andere woninggebreken?

Heeft u in uw huurhuis last van vocht, schimmel, slechte ventilatie of andere problemen? Het Regionaal Energieloket helpt u graag verder met duidelijke stappen en handige tips.
Met onze checklist kunt u problemen vinden. En met voorbeeldbrieven helpen wij u met het melden bij uw verhuurder. Zo kunt u gezond wonen.

Met het aanpakken van problemen in uw woning verhoogt uw wooncomfort en voorkomt u gezondheidsrisico’s.

Vrouw zit aan keukentafel met ipad en notitieblok

Grote energiebesparende maatregelen door uw verhuurder

Zolderruimte met zoldervloerisolatie en een rol isolatiemateriaal

Het verbeteren van een huurwoning met energiebesparende maatregelen is verstandig om te doen op een ‘natuurlijk’ moment. Deze natuurlijke momenten kunnen gecombineerd worden met onderhoud dat op de planning staat. Als kozijnen nog in goede staat zijn maar onderhoud nodig hebben, is het bijvoorbeeld slim om meteen het glas te vervangen voor isolerend glas. Als de dakbedekking van het dak aan vervanging toe is, is dat een slim moment om de dakisolatie meteen te verbeteren. 

Lees hier meer over (groot)onderhoud en woningverbeteringen door de verhuurder.

Weet u niet goed hoe u uw verhuurder kunt vragen om grote energiebesparende maatregelen te nemen? Lees hier onze tips om met uw verhuurder in gesprek te gaan.

Stappenplan om aan de slag te gaan

Weet u niet goed waar u moet beginnen? We helpen u graag op weg met deze checklist.

  1. Ga met de slimme tips en kleine energiebesparende maatregelen aan de slag! Deze kunt u als huurder zonder invloed van uw verhuurder uitvoeren. 

  2. Als er energiecoaches in uw gemeente actief zijn, kunt u een energiecoach in uw huis uitnodigen. Deze bekijkt samen met u welke maatregelen in uw geval slim zijn om te nemen om energie te besparen. 

  3. Voor de grotere energiebesparende maatregelen kunt u de HuisScan doen. Hiermee kunt u zien welke grote energiebesparende maatregelen voor uw huurwoning geschikt zijn. 

  4. Bekijk op de pagina Eigen plan maken aan de hand van het bouwjaar van uw woning, het stappenplan voor uw huurwoning.

  5. Sluit u aan bij een huurdersvereniging of bekijk wat de huurdersvereniging voor u als huurder doet in uw gemeente voor het energiezuiniger maken van huurwoningen.

  6. Doe navraag bij uw verhuurder wat de onderhoudsplannen zijn. Bekijk samen of hier slimme momenten bij zitten om naast het onderhoud ook energiebesparende maatregelen uit te voeren.

  7. Doe navraag bij uw woningcorporatie, gemeente of huurdersvereniging over de woonvisie en prestatieafspraken die zijn gemaakt voor het duurzaam en energiezuinig maken van de woningen.

  8. Stuur een brief naar de verhuurder waarin u vraagt uw huurwoning te verduurzamen. U kunt hiervoor een voorbeeldbrief van de Woonbond voor gebruiken. In deze brief kunt u ook de onderhoudsplannen, prestatieafspraken en woonvisie noemen. 

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice