Waterzijdig inregelen is het goed instellen van uw centrale verwarming. Met een slecht ingesteld systeem gebruikt u meer energie. Ook wordt uw woning minder goed warm.
Door een cv-installatie goed in te stellen bespaart u op uw energieverbruik en gaat uw comfort flink omhoog. Dit geldt voor nieuwe maar ook voor eerder geïnstalleerde ketels.
Bij een slecht ingeregeld systeem krijgen radiatoren dicht bij de cv-ketel te veel warm water en radiatoren verder weg te weinig. Dit zorgt voor ongelijkmatige verwarming en hoog gasverbruik. Installateurs lossen dit vaak op door grotere radiatoren te installeren of de watertemperatuur te verhogen, wat niet nodig is. De oplossing ligt in het goed instellen van de radiatoren.
Bij waterzijdig inregelen krijgt elke radiator precies de juiste hoeveelheid warm water. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder hard te werken en daalt het gasverbruik met 5% tot 10%.
Het comfort in huis verbetert doordat de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld. Kamers worden niet meer te koud of te warm. Bovendien nemen stromingsgeluiden af door een constantere waterstroom.
Waar het vroeger nog wel voorkwam dat installateurs dit spontaan aanboden biedt nu vrijwel geen enkele installateur dit uit zichzelf aan. Vermoedelijk uit vrees om ‘duur’ gevonden te worden want het kost namelijk tijd en geld.
Een handige doe-het-zelver met voldoende tijd kan zelf waterzijdig inregelen. Let wel op dat de radiatoren instelbaar moeten zijn via een voetventiel of instelbare radiatorknop en de radiatoren goed aangesloten zijn. Als u besluit dit te laten doen, kies dan een ervaren vakspecialist. Deze vindt u in ons vakregister.
Het waterzijdig inregelen neemt enkele uren in beslag. De meeste bedrijven brengen ongeveer de volgende kosten in rekening. Tot en met tien radiatoren wordt er een vast bedrag in rekening gebracht van ongeveer €275. Vaak wordt er voor extra radiatoren (dus boven de 10) €25 extra gerekend.
Bij het waterzijdig inregelen wordt de maximale doorstroomopening van een radiator ingesteld wat ervoor zorgt dat iedere radiator de juiste hoeveelheid water krijgt. Het doel van waterzijdig inregelen is het optimaliseren van het temperatuurverschil van de aanvoerleiding naar de radiator en de retourleiding die het water afvoert naar de cv-ketel. In de meest ideale situatie is de verhouding tussen de temperatuur van het retour- en het aanvoerwater 0,8 (bijv. 50°C aanvoer en 40°C retour. 40/50= 0,8). Een radiator die ver afstaat van de cv-ketel moet een grotere opening hebben dan een radiator die dichtbij de ketel staat. Hierdoor ontstaat er een betere verdeling van warm water tussen alle radiatoren.
Installateurs gaan alle radiatoren in een woning na en stemmen daarbij de afsluiters en regelknoppen nauwkeurig op elkaar af. Professionele bedrijven gebruiken soms sensoren en berekeningen die aangeven hoe radiatoren moeten worden ingesteld, namelijk hoe snel het water in een radiator moet stromen. Er zijn verschillende manieren om radiatoren waterzijdig in te regelen, namelijk:
de temperatuurmethode;
de vóórinstelmethode;
de ultrasoon methode;
en dynamisch waterzijdig inregelen.
De eenvoudigste manier om dit (zelf) te doen is door de temperatuurmethode te hanteren. Hieronder worden ze verder uitgelegd.
Wij helpen u graag en ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.