Ga direct naar hoofdcontent

Groot onderhoud door verhuurder

Verhuurders zijn verantwoordelijk voor (groot)onderhoud aan de huurwoning. Onderhoud betekent het uitvoeren van werkzaamheden die zorgen dat de woning gelijk van comfort blijft. Hieronder vallen bijvoorbeeld schilderwerk, repareren van lekkages, etc. Energiebesparende maatregelen zoals isolatie, ventilatie en zonnepanelen vallen niet onder het (groot)onderhoud. Dit zijn zogenaamde woningverbeteringen. Met woningverbeteringen worden maatregelen bedoeld die het comfort van de huurwoning verhogen. 

Kies natuurlijke momenten

Het verbeteren van een huurwoning met energiebesparende maatregelen is verstandig om te doen op een ‘natuurlijk’ moment. Deze natuurlijke momenten kunnen gecombineerd worden met onderhoud dat op de planning staat. Als kozijnen nog in goede staat zijn maar onderhoud nodig hebben, is het bijvoorbeeld slim om meteen het glas te vervangen voor isolerend glas. Als de dakbedekking van het dak aan vervanging toe is, is dat een slim moment om de dakisolatie meteen te verbeteren. 

Het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen op dit soort momenten is ook slim voor uw verhuurder. Het nemen van energiebesparende maatregelen zorgt dat de waarde van de woning stijgt en de woning toekomstbestendig wordt. Dit is ook aantrekkelijk voor mogelijke nieuwe huurders na u. De huurwoning krijgt meer punten waardoor de huurprijs mag worden verhoogd. 

Om erachter te komen wat slimme momenten zijn voor woningverbeteringen zoals isolatie en zonnepanelen, kunt u aan uw verhuurder vragen wanneer er bepaald onderhoud aan de woning op de agenda staat. U kunt ook aangeven welk onderhoud er volgens u nodig is en welke woningverbeteringen daarmee gecombineerd kunnen worden. Voorbeelden van slimme momenten:

Zonnepanelen op een huurwoning 

Op huurwoningen kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Zonnepanelen neemt men voor het verlagen van de elektriciteitsrekening, of om zelfs meer stroom op te wekken dan u zelf verbruikt! Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen op een huurwoning te kopen. Het belangrijkste hierbij is wie de eigenaar van de zonnepanelen wordt. Hieronder worden de twee opties uitgelegd.

Foto van zonnepanelen op een schuin dak