Ga direct naar hoofdcontent

Naad- en kierdichting

Voorkom warmteverlies

Het 'luchtdicht' maken van een woning is een belangrijk onderdeel in het energiezuinig maken van een woning. Er gaat veel energie verloren door ‘naden’ en ‘kieren’. Warmte gaat naar buiten en koude lucht komt naar binnen. Dat zorgt voor tocht en warmteverlies. Dan moet uw verwarming harder werken om uw huis comfortabel te houden. Regionaal Energieloket organiseerde een verdiepende online informatieavond over het tochtvrij maken van uw woning. Bekijk hem gratis terug.

Infiltratie en ventilatie

Voldoende verversing van frisse lucht is belangrijk voor de gezondheid van de bewoners. En het helpt om vochtproblemen in huis te voorkomen. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen gewenst binnenkomen van lucht (ventilatie) en ongewenst binnenkomenvan lucht (infiltratie).

Op de themapagina over ventilatie is veel informatie te vinden over het regelen van het gewenst binnenkomen van frisse lucht. In dit artikel vertellen we meer over het tegengaan van de ongewenste infiltratie. Infiltratie vindt meestal plaats via naden en kieren. Wij hebben eenvoudige korte video's gemaakt over het dichtmaken van naden en kieren. Zo ziet u direct wat u zelf kunt doen tegen infiltratie.

Naad- en kierdichting

Om infiltratie te stoppen kan u uw woning luchtdicht maken. Om dit te doen begint u met het opsporen van naden en kieren. Dit doet u het makkelijkste op een koude herfstdag als de wind goed waait. U zult de kieren dan makkelijk kunnen vinden.

Algemene belangrijke plekken om langs te lopen zijn

 • Ramen, deuren en kozijnen

 • Aansluiting kozijnen op gevel. Oude kozijnen kunnen scheef trekken waardoor er kieren kunnen ontstaan tussen het kozijn en de muur. Zeker als er geen stelkozijnen zijn gebruikt, kan dit tot veel infiltratie leiden. Vergeet niet onder de vensterbank te kijken en/of te voelen.  

 • Draaiende delen van raampartijen. Voor ‘bewegende’ raampartijen geldt hetzelfde als voor deuren. Indien er tochtbanden of rubbers aanwezig zijn, controleer in welke staat deze verkeren. Soms zijn hier nieuwe rubbers nodig.

 • Deuren. Aan de zij-, onder- en bovenkant van de buitendeuren kunnen kieren ontstaan omdat de deur niet goed in sluit. Vooral onder de buitendeur komt vaak veel kou naar binnen.

 • Brievenbus. De brievenbus is in heel veel huizen een groot energielek. Bekijk hier een video over hoe u een brievenbusborstel plaatst.

Op de begane grond

 • Kruipluik. Veel woningen hebben een kruipruimte met een of meerdere kruipluiken om daar te komen. Vaak sluiten deze niet goed, waardoor veel kou en muffe lucht uit de kruipruimte de woning in komt.

 • Meterkast. De meterkast heeft vaak grote gaten richting de kruipruimte. Ook hier komt kou en muffe lucht uit de kruipruimte omhoog.

 • Naden bij aansluiting van de begane vloer en de gevel

 • Buizen. Waar de buizen van bijvoorbeeld de cv-ketel naar buiten gaan, zijn vaak gaten.

Op de bovenste verdieping / zolder

 • Aansluiting van het (schuine) dak op buitenmuur. Hier zitten vaak grote naden en kieren door onzorgvuldige afwerking bij de bouw. Dit is wel vaak lastig te bereiken. 

 • Naden in de nok van het dak. Ook deze zijn vaak lastig te bereiken. De nok is het hoogste punt van een schuin dak. Waar de 2 schuine kanten elkaar raken.

 • Tussen gipsplaten die aan de binnenkant van het dak zitten.

 • Buizen naar buiten, bijvoorbeeld de afvoer van de cv-ketel of ventilatiekanalen.

Belang van goede naad- en kierdichting

Naad- en kierdichting lijkt op misschien klein. Maar een luchtdicht huis heeft veel minder energie nodig om op te warmen. Het kan in extreme gevallen 15% minder stookkosten geven. Milieu Centraal geeft als gemiddelde besparing voor een tussenwoning 70m3 gas aan. Dat is voor een vrijstaande woning al snel het dubbele. Ook voor de toekomst is naad- en kierdichting belangrijk. Als oudere woningen met een warmtepomp verwarmd gaan worden, vormt dit een belangrijke stap. Een ventilatieoplossing kan ook pas goed werken en geld opleveren als de
infiltratie tot een minimum is beperkt.

Praktische tips om aan de slag te gaan

De meeste naden en kieren zijn goed zelf te dichten. Loop alle bovenstaande punten langs en maak een lijst met problemen. En wat u nodig heeft om ze op te lossen. De materialen zijn bij de bouwmarkt te koop en de kosten zijn vaak laag. Een aantal tips:

 1. Kieren van bewegende deuren en ramen kunt u het beste dichtmaken met tochtband (zachte profielen) of tochtstrips (harde profielen).

 2. Onder de voordeur kunt u het beste een tochtborstel of dorpel gebruiken.

 3. Koop een borstel voor in de brievenbus of een speciale tochtvrije en isolerende brievenbus

 4. Maak het kruipluik goed sluitend door tochtband of tochtstrips te plaatsen.

 5. Naden bij muren kunt u dichten met kit, schuim, tochtstrips of vezelmateriaal zoals glas/steenwol. Verklein grote voegen of kieren eerst met een latje of ander materiaal.

Video's naad- en kierdichting

Regionaal Energieloket heeft video’s gemaakt met tips over naad- en kierdichting. Zo ziet u precies hoe u naden en kieren opspoort en deze daarna zelf dicht! Het zijn zeven korte video's waarin steeds een ander onderwerp wordt uitgelegd. U bekijkt de video's door op de linkjes hieronder te klikken. U wordt dan doorgestuurd naar ons YouTube-kanaal.

 1. Maak een plan

 2. Spoor tocht op

 3. Kies het materiaal & probleem, aan de slag

 4. Tochtband

 5. Kit

 6. Flexibele pur

 7. Luchtdichte tape

Kosten en opbrengsten naad- en kierdichting

Met goede naad- en kierdichting ervaart u 's winters minder tocht. De warmte blijft beter in huis hangen waardoor de ketel minder hard hoeft te werken. Ook zal het 's zomers langer koel blijven in huis omdat warme lucht minder snel naar binnen komt. De meeste woningen zijn voor minder dan €100 goed naad- en kierdicht te maken. De kosten/baten van deze maatregel zijn daarom (financieel) zeer lonend.

Houd de ventilatie in de gaten

Gaat u de naden- en kieren aanpakken? Dan gaat ook de luchtcirculatie in huis veranderen. Dat is precies de bedoeling natuurlijk, maar zorg dat u voldoende blijft ventileren. Een goede ventilatieoplossing doet dat automatisch voor u. Lees daarover meer op onze themapagina ventileren. Wilt u actief meekijken wat de staat van het binnenklimaat is? Koop dan een vocht- en CO2-meter voor in huis. Deze meters kosten een paar tientjes en geven goed zicht op de staat van het binnenklimaat in huis.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice