Ga direct naar hoofdcontent

Zet de cv op 60

Slimmer verwarmen op lagere temperatuur

Wist u dat de meeste cv-ketels standaard ingesteld staan op 80ºC, terwijl ze beter werken op 60ºC? Door de aanvoertemperatuur van de cv-ketel lager in te stellen, kunt u veel gas besparen. Dit is goed voor uw energierekening en uw CO2-uitstoot. U hoeft niet bang te zijn voor een koude douche. De temperatuur van de verwarming en de temperatuur van het tapwater (drinkwater) worden apart geregeld. Wij hebben het over het verlagen van de temperatuur van de verwarming.

Dit gebeurt er bij een lagere temperatuur

De temperatuur van de cv-ketel bepaalt hoe warm het cv-water wordt dat door de leidingen stroomt. Als de temperatuur lager staat ingesteld, worden de radiatoren minder heet. Zo bespaart u gas, maar duurt het wel wat langer voordat de ruimte warm wordt. 

Wordt mijn woning wel warm genoeg?

Bij moderne cv-ketels kunt u de temperatuur van het verwarmingswater zelf instellen. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Van het voorjaar tot het najaar wordt uw woning bijna altijd snel genoeg warm met een aanvoertemperatuur van 50 - 60ºC. Is uw huis redelijk tot goed geïsoleerd, hoeft u zich het hele jaar geen zorgen te maken.

Slecht geïsoleerde woning

Als uw woning slecht geïsoleerd is, raden wij het aan om de temperatuur te laten staan. Als u hierover twijfelt, neem dan stappen van 10 graden omlaag en voel of uw woning snel genoeg opwarmt.
Warmt uw woning niet snel genoeg op? Dan kunt u het beste de temperatuur weer verhogen en uw isolatie verbeteren. Of u kunt de cv-ketel alleen op een lagere temperatuur instellen in de warmere maanden. Ook kunt u zelf de temperatuur een klein beetje hoger zetten dan 60ºC. Zo gaat u voor uzelf op zoek naar de optimale balans in besparing en comfort. Bekijk hier hoe u een cv-ketel op 60 graden zet.

Goed geïsoleerde woning

Een huis met goede of zeer goede isolatie kunt u met een verwarmingstemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Lees meer over lage temperatuur verwarming.

Zo zet u uw cv-ketel in 1 minuut op 60 graden

Uw cv-ketel op 60 graden zetten is meestal heel eenvoudig. U kunt zelf de aanvoertemperatuur aanpassen via het display van de cv-ketel. Wilt u graag instructies voor uw type cv-ketel via een video? Kijk dan op de website van de campagne 'Zet 'm op 60'. Hier vindt u voor (bijna) elk type cv-ketel een video met uitleg om zelf in 1 minuut uw cv-ketel op 60 graden te zetten.

Let op! Zet de temperatuur van het tapwater nooit lager dan 60 graden. Bij een te lage temperatuur van het tapwater is er namelijk kans op legionella.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice