Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Het is vaker extreem warm en droog. Ook valt er soms veel regen en er zijn vaker overstromingen. Dit zorgt voor minder comfort in en om onze huizen. Bijvoorbeeld als er na een hevige regenbui veel water in de tuin blijft liggen of als u op een hete zomerdag niet meer buiten kunt zitten. Daarom is klimaatadaptatie erg belangrijk.
Klimaatadaptatie betekent dat we ons aanpassen aan de veranderingen in het klimaat. Dit doen we door onze woningen en de ruimte daaromheen beter voor te bereiden op hitte, regen en andere veranderingen. Zo blijft uw woning ook in de toekomst comfortabel.
Veranderingen in het klimaat kunnen zorgen voor problemen in en om huis. Deze problemen kunnen we verdelen in 4 thema’s. We leggen ze één voor één uit. Gelukkig kunt u maatregelen nemen om overlast door het weer te verminderen. U leest per thema welke maatregelen u kunt nemen.
Wateroverlast kan ontstaan als het een langere tijd veel regent of juist door korte hevige buien. Er ontstaat wateroverlast als het regenwater niet weg kan stromen. Er zijn twee manieren om last door water te verminderen. Dat is het regenwater tijdelijk opslaan, in bijvoorbeeld een regenton. Of ervoor zorgen dat het water snel in de grond weg kan zakken.
Als het veel regent staat het grondwater ook hoger. Dit kan zorgen voor overlast. Kruipruimtes en kelders worden nat en vochtig. Dit kan voor schade zorgen aan huizen en gebouwen.
U kunt wateroverlast verminderen door regenwater op te slaan of door ervoor te zorgen dat het water goed in de grond kan wegzakken. Dit kunt u doen op drie manieren:
De regenpijp afkoppelen van het riool. U kunt het regenwater opvangen in een regenton of laten wegzakken in de tuin.
Ruimte voor water maken. Regenwater kan het best wegzakken als er geen tegels zijn en het water bijvoorbeeld direct in een regenwatervijver kan lopen.
Een groendak aanleggen. Een groendak kan veel regenwater opvangen. Hiervoor moet uw dak wel stevig genoeg zijn.
Op onze pagina over slim watergebruik in de tuin leest u meer over de maatregelen.
De zomerse temperaturen stijgen en we hebben vaker lange hittegolven. Hitte kan gevaarlijk zijn. Vooral voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Maar ook planten en dieren kunnen niet goed tegen heel erge warmte.
Hitte is ook niet goed voor de luchtkwaliteit in huis. Als het warm is buiten houden we vaak alle deuren en ramen dicht. De luchtkwaliteit in huis wordt slechter, als er geen verse lucht binnenkomt. Blijf daarom ook als het buiten warm is goed ventileren.
We zoeken graag verkoeling in huis of in de tuin als het buiten erg warm is. Het is fijn als u in de zomer plekken in en om huis heeft waar u verkoeling kunt zoeken. We hebben een aantal tips op een rij gezet voor een comfortabele omgeving in de zomer.
Plaats zonwering. Warmte die niet naar binnen komt, hoeft u ook niet uit huis te werken.
Zorg voor meer groen in de tuin. Planten, bomen, gras en struiken nemen meer water op na een regenbui. Dit water verdampt na verloop van tijd en geeft dan verkoeling.
Plaats een groendak. Een van de grootste voordelen van een groendak, is dat uw woning koeler blijft in de zomer. Kom erachter of een groendak iets voor u is.
Isoleer met natuurlijke isolatiematerialen. De meeste natuurlijke isolatiematerialen houden de hitte langer buiten. Op onze kennisbank leest u meer over natuurlijke isolatiematerialen.
Heet in de tuin? Lees ons artikel om erachter te komen hoe u uw tuin koel houdt.
Als er lang geen regen valt, is het moeilijker om drinkwater te winnen. Droogte kan ook problemen opleveren met de fundering. Meer daarover leest u in ons artikel over funderingsproblemen.
Om droogte tegen te gaan, kunt u het beste zoveel mogelijk water rondom de woning opslaan op de momenten dat het wel regent. Gebruik regenwater daarom slim in de tuin, bijvoorbeeld door het afkoppelen van de regenpijp of door een regenton te plaatsen.
Biodiversiteit verwijst naar alle verschillende soorten leven op aarde. Het gaat om de verschillende planten en dieren, maar bijvoorbeeld ook over schimmels. Veel biodiversiteit betekent veel verschillende soorten. Dit is belangrijk omdat elk levend wezen een rol heeft en samenwerkt in de natuur. De natuur zorgt voor eten, schone lucht, schoon drinkwater en nog veel meer. Biodiversiteit draagt bij aan balans in de natuur.
In Nederland gaat het helaas niet zo goed met de biodiversiteit. In 2019 waarschuwden wetenschappers ons ervoor dat één miljoen soorten op het punt staan om uit te sterven. Hoog tijd dus om de planten en dieren een handje te helpen.
Veel dieren hebben het steeds moeilijker om een plekje voor hun nestje te vinden. Om hier een handje bij te helpen, kunt u voor nestkasten in de tuin zorgen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een insectenhotel of vogelhuisje.
Wilt u meer groen in uw tuin en de dieren en planten helpen? Lees dan hier hoe u uw omgeving aantrekkelijker maakt voor dieren en planten. Heeft u niet veel ruimte in uw tuin voor groen? Dan kunt u een groendak overwegen. Hierdoor wordt uw huis koeler in de zomer en blijft het warm in de winter. En maakt u ruimte voor insecten en vogels rondom uw huis.
Een groendak heeft veel voordelen. Een groen dak is goed voor de biodiversiteit en zorgt ervoor dat uw woning koeler blijft in de zomer. Ook kan een groendak veel water opslaan. Daardoor werkt het goed tegen wateroverlast, maar ook tegen droogte.
Uw omgeving aanpassen aan regen en droogte hoeft niet moeilijk te zijn. Wilt u meer lezen over klimaatadaptatie? Kijk dan voor een overzicht van alle artikelen op onze pagina over natuur en groen.
In sommige gemeenten krijgt u subsidie voor het nemen van klimaatadaptieve maatregelen. Zoals het aanleggen van een groen dak, tegels verwijderen of het plaatsen van een regenton. Op onze pagina over subsidies en leningen kunt u zien welke subsidies eer in uw buurt beschikbaar zijn.