Ga direct naar hoofdcontent

Is een groendak iets voor mijn woning? 

Waarom een groendak?

We zien het steeds meer; een dak van een schuur begroeid met mos, of een garagedak waar sedum op ligt. Groendaken zien er mooi uit en hebben daarnaast nog veel andere voordelen voor woningeigenaren en de omgeving. Zo bevorderen ze onder andere de biodiversiteit, zorgen ze voor verkoeling en schone lucht en helpen ze om regenwater op te vangen bij hoosbuien. Behalve de voordelen leest u in dit artikel ook welke soorten groendaken er zijn, welk soort het beste bij uw dak past, of uw dak geschikt is en wat de kosten zijn. 

Voordelen groendak

De voordelen van een groendak zijn te verdelen in twee soorten: voordelen voor de woningeigenaar en voordelen voor de omgeving.

Voordelen voor de woningeigenaar

Koelere woning

Een van de grootste voordelen van een groendak is dat uw woning gemiddeld 4 graden koeler blijft in de zomer. Als u airco gebruikt, hoeft deze veel minder hard te werken. Het energieverbruik van de airco gaat daardoor met minstens 50% omlaag.

Levensduur dak verlengen

Als het om de temperatuur óp het dak gaat, geeft een groendak een nog groter verschil. Op een hete zomerdag kan de temperatuur op een plat dak wel boven de 70 graden uitkomen.  Als dat platte dak een groendak zou zijn, wordt het op diezelfde dag nog geen 30 graden. Zo helpt een groendak bij een koelere omgeving. Maar een groendak verlengt ook de levensduur van het dak. Doordat het dak koeler blijft en de dakbedekking wordt beschermd  tegen zonnestraling, gaat uw dak twee keer zo lang mee. 

Brand- en geluidwerend

Verder houdt een groendak langere tijd brand tegen, doordat er vaak veel water op het dak ligt opgeslagen. En vliegen er bijvoorbeeld veel vliegtuigen over uw woning? Dan dempt een groendak het geluid met ongeveer 10 decibel. Handig! Tot slot ziet het er natuurlijk ook gewoon mooi uit als u uit het raam kijkt en een mooi groen oppervlak ziet op uw schuur. 

Voordelen voor de stad/omgeving

Beperken wateroverlast

Naast bovenstaande voordelen voor u als bewoner heeft een groendak ook nog een aantal voordelen voor de stad en de omgeving. Allereerst helpen de planten op het dak met het aanpakken van wateroverlast. Dit komt omdat ze het regenwater vasthouden op het dak. Hierdoor spoelt niet al het water in één keer het riool in, waardoor er minder vaak grote plassen op straat liggen. Een sedumdak kan tot wel 30 liter water per vierkante meter opvangen. Bij een flinke regenbui van een uur betekent dit dat al het water wat uit de lucht komt, door het dak (tijdelijk) wordt opgevangen.

Lagere temperatuur in stedelijke gebieden

Een tweede voordeel voor de omgeving is dat een groendak het zogenaamde ‘hitte-eilandeffect’ tegengaat. Dit is het verschijnsel dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in een landelijk gebied. Het temperatuurverschil kan soms wel 4 graden zijn. Dit komt vooral doordat er in een stad veel donkere materialen zijn, zoals baksteen en asfalt. Deze materialen houden de warmte langer vast. Ook waait het minder hard in een stad, dus koelt het daar minder snel af. Het ‘hitte-eilandeffect’ zorgt voor meer oververhitting en hitteberoerte, hogere kosten voor airco’s en meer luchtvervuiling. Er wordt geschat dat groendaken dit effect ongeveer met 2 graden verminderen.

Goed voor de biodiversiteit en luchtkwaliteit

Groendaken zijn daarnaast goed voor de biodiversiteit. Een groendak zorgt namelijk voor leefruimte voor insecten. Als het groendak groot genoeg is bouwen sommige vogels er zelfs hun nest. Sommige dakdekkers bieden speciale biodiversiteitspakketten aan. Die zijn speciaal gemaakt voor vogels, bijen, vlinders en andere insecten. Tot slot halen groendaken fijnstof, stikstof en andere schadelijke gassen uit de lucht. Dit verbetert de luchtkwaliteit en verkleint de kans op smog.

Soorten groendaken

Er zijn ongeveer drie verschillende soorten groendaken: intensief, extensief en semi-intensief. Bij een intensief groendak kunt u denken aan een volledige daktuin zoals een dakterras bovenop een flatgebouw. Bij een extensief groendak hebben we het vaak over mos- of sedumdaken op schuren en garages (sedum is een vetplant). Een semi-intensief groendak zit hier tussenin. Hier groeien vaak kruiden en bloemen op, die bijvoorbeeld goed zijn voor vlinders en bijen.

Het meest populaire groendak

Voor bestaande particuliere huizen valt een intensief groendak eigenlijk altijd af. De constructie is gewoon niet sterk genoeg voor zo’n groot gewicht. Een semi-intensief dak is soms nog wel een optie. Bijvoorbeeld na een aanpassing van de constructie. Dit maakt het project wel een stuk duurder. Informeer bij een dakdekker of dit voor uw huis mogelijk is. Een extensief groendak, zoals een sedumdak, is vaak wel mogelijk bij bestaande woningen. Omdat een sedumdak het meest populaire groendak is, gaan we daar nu verder op in.

U-vormig plat dak bedekt met verschillende soorten sedum

Wat zijn de voorwaarden voor een sedumdak?

Om zeker te weten dat uw dak geschikt is voor een sedumdak is het altijd slim om een dakdekker erbij te halen. Vaak controleren groendak installateurs eerst of uw dakbedekking nog goed is. Ook berekenen zij de draagkracht van uw dak voordat ze aan de slag gaan.

Gemiddeld kan een plat dak minstens 60 kilo per vierkante meter dragen. Een groendak installateur houdt bij het aanleggen van een sedumdak rekening met veel verschillende dingen. Eén van die dingen is of er zonnepanelen op het dak liggen of komen. Als dit zo is, is het extra belangrijk om te weten dat het dak genoeg draagkracht heeft. De combinatie van zonnepanelen met een sedumdak weegt namelijk rond de 130 kilo per vierkante meter. Dat is dus een flink gewicht voor uw dak. 

Wet- en regelgeving en subsidies sedumdak

Voor het aanleggen van een sedumdak heeft u vaak geen vergunning nodig. Ook zijn er geen wetten of regels rondom groendaken in Nederland. Wel zijn er soms subsidies beschikbaar voor het aanleggen van een groendak. Bekijk of er in uw gemeente subsidies zijn. 

Onderhoud sedumdak

Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig. Het hoeft niet gesnoeid of gemaaid te worden. Vaak wordt aangeraden om één of twee keer per jaar het dak te bemesten. Daarnaast is het goed om één keer per jaar het onkruid tussen het sedum weg te halen en de waterafvoer schoon te maken. Bij droge perioden die langer duren dan 3 à 4 weken én als het groendak net is aangelegd, is het verstandig om twee keer per week water te geven. Daarbuiten hoeft u een groendak geen extra water te geven. 

Wat zijn de kosten van een sedumdak? 

De kosten van een sedumdak verschillen heel erg per situatie. Vaak wordt er voor een standaard sedumdak een prijs tussen de €40 en €70 per vierkante meter gerekend. Dit hangt meestal af van de dikte van de sedummatten. Verder kan het meer gaan kosten als het dak lastig bereikbaar is, als de dakbedekking eerst vervangen moet worden of als er op een schuin dak geïnstalleerd moet worden. Gemiddeld komt een dak van 20 vierkante meter uit op een prijs tussen de €1.200 en €2.300. 

Sedumdak zelf aanleggen bespaart

Als u groene vingers heeft of een stappenplan van de aanbieder volgt, kunt u ook zelf een sedumdak aanleggen. Dat bespaart tot 35% op de kosten. Daarbij is er soms subsidie beschikbaar vanuit de gemeente of het waterschap waarmee u nog meer kosten bespaart. Dit verschilt per woonplaats. Kijk op de groene subsidiewijzer om te zien of er in uw gemeente subsidie voor groendaken beschikbaar is.

Controlelijst ‘Is een groendak iets voor mij?’ 

Hieronder vindt u een controlelijst waarop u kunt zien of een groendak iets voor u is en of uw dak er waarschijnlijk geschikt voor is:

  • Ik doe graag iets voor het milieu, ook als het mij niet direct geld oplevert;

  • Ik houd van groen in mijn omgeving en wil graag iets voor de biodiversiteit doen;

  • Ik heb een EPDM of Bitumen dakbedekking (klik hier voor uitleg over soorten dakbedekking);

  • Ik heb een plat dak op een aanbouw, schuurtje, garage of het dak van mijn huis is plat;

  • Ik heb in de zomer last van hitte in mijn woning;

  • Mijn dak is sterk genoeg om op te staan of er ligt al grind op mijn dak;

  • Bonus: ik heb groene vingers en het lijkt me leuk om zelf een groendaksysteem op mijn dak te leggen.

Aan de slag

Wilt u aan de slag wilt met het aanleggen van een groendak, maar zoekt u hiervoor een vakman? Neem dan een kijkje op onze vakspecialisten pagina. Ook kunt u kijken op de website van Stichting Groenkeur voor een gecertificeerde specialist.