Ga direct naar hoofdcontent
Groendak met kat jaren 30 woning Woerden

Toekomstbestendige jaren 30 woning in Woerden

Tal & Richard

Toekomstbestendige jaren 30 woning in Woerden

Tal en Richard wonen in een knusse, gezellige jaren 30 woning in Woerden. Om hun huis beter te isoleren hebben ze deze winter hun dak geïsoleerd. Ze houden allebei erg van klussen en het allemaal zelf uitgevoerd. 

Van 5 naar 45 m2 groen op het perceel

"Ons huis is heel oud en daarmee slecht geïsoleerd. Vanaf de verhuizing wilden we het huis zo duurzaam mogelijk maken en met trots een nieuw energielabel behalen. Zo kunnen wij comfortabeler wonen en wij, eventuele toekomstige bewoners, duurzamer leven. Het doel was niet alleen ons verbruik te verminderen, maar ook het energieverbruik van het huis zelf. Toen we ontdekten dat we ons platte dak van buiten moesten isoleren, vonden we het geweldig om te leren dat dit kon met een groen dak. Onze tuin is klein, slechts 15m² waarvan 5m² groen. Met het groene dak hebben we nu bijna 45m² groen op ons perceel. Een flinke vooruitgang!"

Groendak als duurzame dakisolatie

Bij een groendak, of sedumdak, wordt het dak bedekt met een mos of plantjes. Een groendak zorgt voor verkoeling en schone lucht. Ook vangt het regenwater op bij harde regen. Daarnaast gaat het dak langer mee. Want door het groen wordt het minder warm. Ook ziet een groendak er mooi uit. Meer informatie over een groendak leest u hier.

Nagelbijten voor de bouwkundige inspectie

"Allereerst lieten we een bouwkundige inspecteur het dak inspecteren. Een groen dak is behoorlijk zwaar, dus het dak moet dat kunnen dragen. Met onze jaren 30 woning, inclusief dakkapellen en een uitbouw uit de jaren 50, was dat even spannend. Gelukkig kregen we groen licht voor alle daken; de meeste belasting rust namelijk op de muren van het huis.

Tip: vraag meerdere offertes op

Daarna gingen we shoppen. We belden drie bedrijven voor informatie over groendaken en hun prijzen. Uiteindelijk kozen we voor een lichtgewicht groendak, bestaande uit verschillende lagen die je kunt uitrollen op het dak. Qua isolatie hadden we niet veel keus: XPS isolatie voor buiten. De dikte bepaalden we aan de hand van de hoogte van de dakrand, zodat het groene dak er netjes uitziet.

Man legt onderlaag groendak op uitbouw
Groendak in bloei jaren 30 woning Woerden

Heel makkelijk zelf te doen

Het groendakbedrijf stuurde een handleiding mee. De isolatieplaten legden we simpelweg neer en bevestigden ze aan elkaar met purschuim. Vervolgens kozen we een lang weekend, leenden de langste ladder van mijn schoonvader en legden alles neer. De isolatieplaten neerleggen en eventueel bijsnijden, de lagen van het groene dak uitrollen en snijden, grind rondom strooien en klaar. Het was veel tilwerk, maar verder kon iedereen dit doen."

Maak slim gebruik van subsidies

"Het project kostte ons drie volle dagen om alles te leggen en nog eens drie middagen om alles uit te zoeken. In totaal dus een kort project. De materialen voor het groene dak kostten ongeveer 2000 euro en de isolatie 1000 euro. Totaal kwamen we uit op 3000 euro, waarvan we 1000 euro terugkregen via de gemeentelijke subsidie voor groendaken in Woerden. De kosten waren hoger omdat we 38m² dak hebben geïsoleerd en vergroend."

Een voorbeeld voor de buurt

"We zijn nu een paar maanden verder en het is zomer. Vorig jaar was onze slaapkamer op zonnige dagen altijd een paar graden warmer dan buiten vanwege de zon op de zwarte dakkapel. Nu is het bijna koeler in de slaapkamer dan buiten. Een groot verschil, vooral bij temperaturen rond de 30 graden. En dat terwijl de ventilator nog in de opslag ligt.

We hebben ook veel buren gesproken tijdens het leggen van het groene dak. Iedereen was nieuwsgierig. Veel buren bleken ook last te hebben van hitte bij aanbouw en dakkapel. Hopelijk zijn we een voorbeeld voor meer huizen."

Klaar voor de toekomst

"De isolatie zal vooral in de winter merkbaar zijn, maar ik weet nu al dat het een verschil zal maken. De verduurzaming van ons huis is bijna klaar. We hebben in een jaar tijd het schuine dak geïsoleerd, het platte dak geïsoleerd en vergroend, ramen vervangen naar HR++, de kruipruimte geïsoleerd en binnenkort installeren we een centraal ventilatiesysteem. Ook hebben we tegels gewipt en een regenton geplaatst. Wij zijn klaar voor hittegolven en winterkou."

Wilt u aan de slag met woning verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Gemeentelijke én landelijke subsidies

  • De Energiebespaarlening met 0% rente voor lagere inkomens

  • Belastingvoordeel op arbeidskosten

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Bekijk keurmerken & certificaten

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice