Ga direct naar hoofdcontent

Heet in de tuin?

Zo houdt u de tuin koel

Hitte in de tuin is onprettig. Voor uzelf én voor de planten en dieren die in de tuin leven. Planten en dieren kunnen uitdrogen en u kunt zelf lichamelijke klachten krijgen als het heet is in de tuin. Dit wordt ook wel hittestress genoemd. Wat kunt u zelf doen om de tuin koel te houden? We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet. 

1. Plaats planten

Een tuin met veel groen is de beste oplossing voor warmte en droogte. Planten, bomen, gras en struiken nemen veel water op bij een regenbui. Dit water verdampt na verloop van tijd en geeft dan verkoeling. Ook zorgen grote planten voor schaduw, waardoor de tuin minder snel opwarmt. 

Tip: plaats vooral planten die goed tegen hitte en droogte kunnen. Bijvoorbeeld lavendel, klimop, vlinderstruik, wolfsmelk of de blauwe spirea. Ook sommige bomen doen het goed bij warme omstandigheden. Denk aan de Franse esdoorn, de vijgenboom en de boomhazelaar. Lees hier meer over het kiezen van de juiste planten en bomen

2. Verwijder tegels

Veel tegels in de tuin zijn een bron van warmte. Hitte blijft namelijk hangen in en boven de tegels en maakt de tuin nog warmer. Daarom is het verstandig om (een deel van) de tegels te vervangen. Wilt u toch een stukje terras betegeld bijvoorbeeld? Lees de tips voor een milieuvriendelijke bestrating.

Ook een muur of schutting zorgt voor extra warmte, zeker als die van steen is. Met een groene gevel of schutting zorgt u voor meer koelte. Zonnestralen vallen niet meer direct op de muur. Hierdoor blijft het een stuk koeler in de tuin én in huis. 

Bonustip: net als een groene gevel zorgt een groendak voor betere isolatie. Een groendak warmt minder op en straalt minder warmte uit naar binnen en naar buiten. U profiteert dus dubbel. 

3. Vang water op

Het opvangen van water in de tuin levert veel voordelen op. Er zijn verschillende mogelijkheden om water op te vangen. Koppel bijvoorbeeld de regenpijp af en vang het water op in een regenton. Of leidt het water via een afvoergoot naar een regenwatervijver. Waar u ook voor kiest, in tijden van droogte heeft u dan in elk geval een voorraad water. Met veel opvangplekken voor water voelt de tuin koeler aan, doordat het opgevangen water langzaam verdampt. Bovendien zijn vogels, egels en insecten blij met het water en verdwijnt er minder schoon water in de riolering. De waterzuiveringsinstallatie hoeft dus minder hard te werken en dat scheelt energie. Lees meer over slim watergebruik in de tuin.

4. Creëer schaduw

Een laatste tip om hitte in uw tuin te voorkomen is door meer schaduw te creëren. Een parasol is de meest voor de hand liggende manier om schaduw te creëren. Een overkapping of veranda geeft ook schaduw, maar daaronder blijft de warmte meer hangen. De warmte blijft al minder hangen bij een schaduwdoek. Bovendien kunt u een schaduwdoek eenvoudig verplaatsen en kost dit niet veel geld.

Een natuurlijke manier om schaduw te creëren bespraken we al eerder, namelijk met bomen. En bomen geven niet alleen schaduw, maar ook verkoeling. Een andere natuurlijke optie is een tuinpaviljoen of halfopen tuinhuisje bedekt met (klim)planten. Dit geeft ongeveer net zoveel schaduw als een overkapping of veranda, maar geeft meer verkoeling.

Subsidie voor uw tuin

Wist u dat u in veel gemeenten subsidie krijgt voor het nemen van maatregelen in de tuin? Het bedrag kan per maatregel en per gemeente anders zijn. Kijk op de subsidiepagina wat voor u de mogelijkheden zijn.

Aan de slag voor een koele tuin

Na het lezen van onze vier tips voor een koele tuin kunt u nu lekker zelf aan de slag. Bovendien betekent een koele tuin, ook een iets koelere woning. De warmte uit de tuin straalt namelijk een stuk minder uit naar de gevel van uw woning. En dat gaat u merken! Ben u benieuwd wat u nog meer kunt doen om uw woning koel te houden tijdens warme zomerdagen? Lees het artikel 'Hoe kan ik mijn woning of gebouw koel houden?' op onze Kennisbank.