Ga direct naar hoofdcontent

Muurisolatie

Hoe werkt muurisolatie?

Met muurisolatie voorkomt u dat warmte via de muren uit het huis weglekt. Uw woning blijft beter warm in de winter, wat voor meer comfort zorgt en lagere stookkosten. In de zomer blijft het koeler in huis. Muurisolatie kunt u aanbrengen in de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur), of aan de binnen- of buitenzijde van de muren van uw woning.

Door het toepassen van muurisolatie kunt u zo'n 15 tot 25 procent op uw stookkosten besparen. Dat is afhankelijk van het type woning, stookgedrag en de hoeveelheid isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie wordt het meest toegepast, omdat het een makkelijke klus is en financieel het meest rendabel. Binnen- en buitenmuurisolatie zijn meer ingrijpende maatregelen, maar besparen ook meer omdat er meer isolatiemateriaal aangebracht kan worden. Deze twee opties zijn de enige mogelijkheden als uw woning geen spouwmuur heeft.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een makkelijke en kostenefficiënte manier van isoleren van uw muur. De energiewinst die u kunt behalen wordt bepaald door de diepte van de spouw en het type materiaal. Het vullen van de spouwmuur gebeurt door een isolatiespecialist. Door gaten te boren in de voegen van de buitengevel kan isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten worden. Dit kan met verschillende soorten isolatiemateriaal, zoals EPS parels of minerale wol. Spouwmuurisolatie is meestal in een dag toegepast en u heeft geen overlast in huis.

Als u geen spouwmuur heeft of als de bakstenen van uw buitengevel geverfd of geglazuurd zijn, kunt u geen spouwmuurisolatie laten toepassen. Dit is omdat bij geverfde of geglazuurde bakstenen vocht in de bakstenen gevangen kan worden. Wanneer het vriest zet dit uit en barsten de stenen. Alternatieven voor spouwmuurisolatie zijn binnengevelisolatie of buitengevelisolatie.

Binnengevelisolatie

Binnengevelisolatie heeft, afhankelijk van de hoeveelheid en het type isolatiemateriaal, een betere isolerende werking dan spouwmuurisolatie. Bij binnengevelisolatie wordt bij de muren die grenzen aan de buitenlucht een voorzetwand geplaatst met daartussen isolatiemateriaal. Dit kunnen verschillende soorten materiaal zijn, zoals EPS platen of minerale wol.

Door het plaatsen van binnengevelisolatie levert u in op woonruimte, omdat de muren een stukje naar binnen komen. Het is slim om voor isolatiemateriaal te kiezen met een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde) om het ruimteverlies te beperken. Doordat de muren een stukje naar binnen komen kan dit ook van invloed zijn op vensterbanken, stopcontacten en radiatoren.

Buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie is de beste manier van isoleren van uw muren, maar ook de duurste. Bij buitengevelisolatie wordt een goede isolatielaag aangebracht tegen de buitenmuren. Het isolatiemateriaal wordt nieuw afgewerkt met bijvoorbeeld steenstrips, pleisterwerk, of hout. Dit zorgt voor een egaal aangebrachte laag isolatiemateriaal zonder koudebruggen en een nieuwe uitstraling van de woning.

Bij buitengevelisolatie komt de buitenmuur een stuk naar voren. Dit kan van invloed zijn op vensterbanken, dakoverstekken en lichtinval in de woning. Buitengevelisolatie zorgt niet voor overlast in huis. In de meeste gevallen is hier wel een vergunning voor nodig. Dit kunt u nagaan bij het omgevingsloket van uw gemeente.

Fotot van dwarsdoorsnede geïsoleerde muur

Welke soorten muurisolatie zijn er?

Spouwmuur

Via gaten in de buitenmuur wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal. Na het isoleren van de spouwmuur voegt de isolatiespecialist de gaten in de buitenmuur weer dicht en is de muur geïsoleerd.

Voordelen

  • Voordeel:

    Hoog financieel rendement

  • Voordeel:

    Lager gasverbruik

  • Voordeel:

    Eenvoudige klus zonder overlast in huis

Nadelen

  • Nadeel:

    Isolatiewaarde beperkt door breedte spouwmuur

Spuit die wordt gebruikt om spouw te vullen met spouwmuurisolatie

Binnengevel

Bij binnengevelisolatie worden aan de binnenkant van uw woning voorzetwanden geplaatst. Tussen de voorzetwand en de muur wordt isolatiemateriaal aangebracht. Tussen het isolatiemateriaal en de voorzetwand komt een dampremmende folie, zodat vocht niet de constructie in kan.

Voordelen

  • Voordeel:

    Minder warmteverlies door de gevel

  • Voordeel:

    Meer wooncomfort

  • Voordeel:

    Geen vergunning nodig

  • Voordeel:

    Geluidisolatie

Nadelen

  • Nadeel:

    Verlies gebruiksoppervlakte

  • Nadeel:

    Verplaasten van radiatoren, stopcontacten, etc.

  • Nadeel:

    Niet meer boren in de muur door de dampremmende folie

Man isoleert een muur binnenzijde

Buitengevel

Bij buitengevelisolatie wordt isolatiemateriaal tegen de buitenmuur geplaatst. Het isolatiemateriaal wordt afgewerkt met nieuw gevelmateriaal. De woning krijgt een volledig nieuwe en afgewerkte buitenmuur. Vanwege de isolatielaag komt de nieuwe gevel vaak een paar centimeter naar buiten.

Voordelen

  • Voordeel:

    Hoogste isolatiewaarde

  • Voordeel:

    Belangrijke stap richting een energieneutraal huis

  • Voordeel:

    Nieuwe en mooie gevel en uitstraling

Nadelen

  • Nadeel:

    Vaak is er een vergunning nodig

  • Nadeel:

    Relatief hoge investering

  • Nadeel:

    Kan lastig zijn met kozijnen en dakoverstekken

Man isoleert een buitenmuur

Welke muurisolatie past bij mij?

Wat voor muurisolatie u kiest hangt voor een groot deel af van de aan- of afwezigheid van een spouw. Woningen die na 1925 gebouwd zijn hebben meestal een spouw. Om erachter te komen of en hoe goed de spouw al geïsoleerd is, gaat u naar de pagina Isolatie bepalen. Als u weet wat de isolatiewaarde is, kunt u bepalen of er meer isolatie nodig is.

Zelf uitzoeken of bekijk of er acties zijn

Wilt u aan de slag met een vakman? In ons vakspecialistenregister kunt u gericht zoeken naar bedrijven die muurisolatie aanbieden. U kunt ook kijken of er een collectieve isolatieactie in uw buurt wordt georganiseerd. Dan is het uitzoekwerk al voor u gedaan. Handig!

Biobased isoleren wordt steeds populairder

Biobased isoleren, oftewel isoleren met milieuvriendelijk isolatiemateriaal wordt steeds populairder. Dat is ook niet zo gek. De materialen zijn 'plantaardig' gegroeid, milieuvriendelijk gemaakt, bevatten geen schadelijke stoffen en zijn goed te recyclen of verwerken als afval. Bovendien isoleren ze vaak net zo goed als traditionele isolatiematerialen. Lees meer over de top 10 natuurlijke isolatiematerialen op onze Kennisbank.

Ook de overheid moedigt biobased isoleren aan. Daarom krijgt u bij het aanvragen van ISDE-subsidie een bonus als u kiest voor biobased isolatiemateriaal.

Wilt u uw woning isoleren met de grootst mogelijke positieve milieu-impact? Kijk dan eens op het platform isoleerbewust.nl. Hier vindt u informatie, tips, bedrijven en nog veel meer.

Biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal hennepvezel die door een man wordt vastgehouden in zijn handen

Veelgestelde vragen over muurisolatie

Wilt u aan de slag met woning verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Gemeentelijke én landelijke subsidies

  • De Energiebespaarlening met 0% rente voor lagere inkomens

  • Belastingvoordeel op arbeidskosten

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Bekijk keurmerken & certificaten

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice