Muurisolatie

spouwisolatie spuit 1600x600 fjgp2y

Hoe werkt muurisolatie?

Met muurisolatie voorkomt u dat warmte via de muren uit het huis weglekt. Uw woning blijft beter warm in de winter, wat voor meer comfort zorgt en lagere stookkosten. In de zomer blijft het koeler in huis. Muurisolatie kunt u aanbrengen in de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur), of aan de binnen- of buitenzijde van de muren van uw woning.

Door het toepassen van muurisolatie kunt u zo'n 15 tot 25 procent op uw stookkosten besparen. Dat is afhankelijk van het type woning, stookgedrag en de hoeveelheid isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie wordt het vaakst toegepast, omdat het een makkelijke klus is en financieel het meest rendabel. Binnen- en buitenmuurisolatie zijn meer ingrijpende maatregelen, maar besparen ook meer omdat er meer isolatiemateriaal aangebracht kan worden. Deze twee opties zijn de enige mogelijkheden als uw woning geen spouwmuur heeft.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een makkelijke en kostenefficiente manier van isoleren van uw muur. De energiewinst die u kunt behalen wordt bepaald door de diepte van de spouw en het type materiaal. Het vullen van de spouwmuur gebeurt door een isolatiespecialist. Door gaten te boren in de voegen van de buitengevel kan isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten worden. Dit kan met verschillende soorten isolatiemateriaal, zoals EPS parels of minerale wol. Spouwmuurisolatie is meestal in een dag toegepast en u heeft geen overlast in huis.

Als u geen spouwmuur heeft, of de bakstenen van uw buitengevel zijn geverfd of geglazuurd, kunt u geen spouwmuurisolatie laten toepassen. Bij geverfde of geglazuurde bakstenen kan vocht in de bakstenen gevangen worden. Als het vriest, zet dit uit en barsten de stenen. De alternatieven voor spouwmuurisolatie zijn binnengevelisolatie of buitengevelisolatie.

Binnengevelisolatie

Binnengevelisolatie heeft, afhankelijk van de hoeveelheid en type isolatiemateriaal, een betere isolerende werking dan spouwmuurisolatie. Bij binnengevelisolatie wordt bij de muren die grenzen aan de buitenlucht een voorzetwand geplaatst met daartussen isolatiemateriaal. Dit kunnen verschillende soorten materiaal zijn, zoals EPS platen of minerale wol.

Door het plaatsen van binnengevelisolatie levert u in op woonruimte, omdat de muren een stukje naar binnen komen. Het is slim om voor isolatiemateriaal te kiezen met een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde), om het ruimteverlies te beperken. Doordat de muren een stukje naar binnen komen, kan dit ook van invloed zijn op vensterbanken, stopcontacten en radiatoren.

Buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie is de beste manier van isoleren van uw muren, maar ook de duurste. Bij buitengevelisolatie wordt een goede isolatielaag aangebracht tegen de buitenmuren. Het isolatiemateriaal wordt nieuw afgewerkt met bijvoorbeeld steenstrips, pleisterwerk, of hout. Dit zorgt voor een egaal aangebrachte laag isolatiemateriaal zonder koudebruggen en een nieuwe uitstraling van de woning.

Bij buitengevelisolatie komt de buitenmuur een stuk naar voren. Dit kan van invloed zijn op vensterbanken, dakoverstekken en lichtinval in de woning. Buitengevelisolatie zorgt niet voor overlast in huis. Er is wel in de meeste gevallen een vergunning voor nodig. Dit kunt u nagaan bij het omgevingsloket van uw gemeente.

Isolatie spouwmuur xnotcd

Welke typen muurisolatie zijn er?

Veelgestelde vragen over muurisolatie

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Reinier vsyht2

Isolatiesubsidie

  • Ontvang tot 30% subsidie

  • Eenvoudig aan te vragen

  • Verhoog uw wooncomfort

Bekijk subsidie
Theodoor fzfzvz

Heeft u een vraag of een opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30


Irma Theodoor Angela a0ycla