Heeft u plannen om te gaan isoleren? Mooi! Daarmee bespaart u energie en helpt u mee uw gemeente duurzamer te maken. Helaas kan isoleren ook nadelige gevolgen hebben voor dieren. Door te isoleren kunt u ongewild dieren wegjagen of doden. Dit mag niet en is vastgelegd in de wet. Dus kies voor isolatie die uw energierekening en de natuur beschermt.
Vanaf 1 januari 2024 staat de bescherming van belangrijke natuurwaarden in de Omgevingswet. Deze wet beschermt plant- en diersoorten. Dit heeft invloed op bijvoorbeeld na-isolatie, een verbouwing of het kappen van een boom. De eigenaar van een woning is verplicht de wet te volgen. Sinds mei 2024 mag isolatie van particuliere woningen toch doorgaan onder afgesproken voorwaarden. De gemeente moet zorgen voor andere woonplekken voor beschermde dieren. En vakspecialisten moeten isoleren volgens bepaalde regels.
Alle beschermde dieren mag u niet verstoren. Rondom huizen zijn dit vleermuizen, gierzwaluwen en de huismus.
Wilt u weten welke dieren beschermd zijn? Op de website van NatuurInclusief vindt u een lijst van alle beschermde dieren in Nederland.
spouwmuurisolatie
buitengevelisolatie
dakisolatie
vervangen van kozijnen
isolatie van borstweringen
zonnepanelen plaatsen
slopen van schoorstenen, schuren, buitenmuren of daken
Natuurvriendelijk isoleren
Hoe kunt u natuurvriendelijk isoleren? Kies altijd voor een vakspecialist die de training ‘natuurvriendelijk isoleren’ heeft gevolgd.
Deze vakspecialist weet hoe hij of zij rekening houdt met beschermde dieren. De dieren moeten eerst veilig kunnen vertrekken voordat het isoleren begint. En moeten er nieuwe verblijfplaatsen komen zodat de dieren kunnen terugkomen. De gemeente moet zorgen dat er genoeg woonplekken zijn voor beschermde dieren.
Natuurvriendelijk isoleren kan bijna het hele jaar door. Een goede vakspecialist helpt u hoe dit kan met zorg voor de natuur. Vraag advies bij een vakspecialist die natuurvriendelijk isoleert.
U heeft een grondgebonden woning
Alleen een isolatiebedrijf met een training in ‘natuurvriendelijk isoleren’ mag de isolatie uitvoeren
Het isolatiebedrijf volgt de natuurkalender
De woning is eerst natuurvrij gemaakt
Help dieren door uw tuin diervriendelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan groen op de gevels, water voor vogels of planten met bloemen, zaden en/of bessen. Lees ook onze pagina over meer biodiversiteit in uw tuin.
Ook kunt u goede nest- of vleermuiskasten ophangen.
Dit geeft (terugkerende) vleermuizen en vogels een andere verblijfplaats. Koop deze kasten bij een gespecialiseerde verkoper. U weet dan zeker dat de dieren er gebruik van kunnen maken. En u krijgt advies over het ophangen.
Meer informatie vindt u op de website van de Vogelbescherming.
Dit artikel is met zorg samengesteld en ter informatie. Win altijd advies in van uw gemeente of een expert voordat u gaat isoleren. Het artikel is gebaseerd op het artikel over natuurvriendelijk isoleren van Milieu Centraal, de Omgevingswet van de Overheid en informatie van natuurvriendelijk isoleren.