Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een elektrisch verwarmingssysteem voor het verwarmen van een woning. Als bron van warmte kan bijvoorbeeld buitenlucht, bodem, ventilatielucht of (grond)water worden gebruikt. Ook als het buiten vriest kan een warmtepomp toch energie uit de bron halen. Technisch gezien is een warmtepomp vergelijkbaar met een koelkast of airconditioning systeem.

Voorwaarde voor een goede werking van een warmtepomp is een goed geïsoleerde woning. Daarnaast zorgt een lage temperatuur van het verwarmingswater, zoals bij vloerverwarming, voor een hoger rendement van een warmtepomp.

Warmtepompen kunnen eventueel worden aangesloten op de huidige cv-ketel. Dat noemen we ook wel een 'hybride opstelling'. Een warmtepomp kan ook uw gasgestookte cv-ketel volledig vervangen. Op die manier kan uw woning volledig afgesloten worden van het aardgas.

Een warmtepomp haalt ‘gratis’ warmte uit een bron en zet deze om in warmte waarmee u een huis verwarmt of om warm water te maken. Een warmtepomp heeft de mooie eigenschap dat hij buitenlucht van bijvoorbeeld 5℃ kan gebruiken om water te maken van 50℃. Dit doet een warmtepomp door middel van een compressor die de bronwarmte naar hogere temperatuur brengt. De warmtepomp is volledig elektrisch en kan moderne huizen volledig elektrisch verwarmen. Voor huizen die geen goede isolatie en lage temperatuurverwarming hebben is er een hybride oplossing.

AdobeStock 133254154 ycbjrc

Welke typen warmtepomp zijn er?

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Reinier vsyht2

Vakspecialisten

  • Vergelijk vakspecialisten

  • Lees échte reviews

  • Direct in contact

Bekijk vakspecialisten
Theodoor fzfzvz

Heeft u een vraag of een opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30


Irma Theodoor Angela a0ycla