Ga direct naar hoofdcontent

Vloer- en bodemisolatie

Hoe werken vloer- en bodemisolatie?

Vloer- en bodemisolatie zorgen dat kou en vocht uit de bodem niet uw huis binnenkomen. Dit betekent een warmer, comfortabeler en gezonder binnenklimaat in huis. Vloerisolatie vanuit de kruipruimte is meestal de beste manier om de vloer te isoleren. U isoleert dan aan de onderkant van de begane grond vloer. Dit bespaart het meeste energie waardoor uw woning een stuk comfortabeler wordt. Voor deze vorm van isoleren is voldoende ruimte nodig in de kruipruimte. Dit is 35cm onder houten balken en 50cm onder betonnen vloeren. Heeft u onvoldoende ruimte? Dan is bodemisolatie in de kruipruimte een goed alternatief. Helemaal geen kruipruimte? Dan kunt u de vloer isoleren vanaf de bovenkant.

Man ligt op een vloer de bovenkant van de kruipruimte te isoleren

Welke soorten vloer- en bodemisolatie zijn er?

Vloerisolatie

Een begane grond vloer isoleert u het beste aan de onderkant. Dit gebeurt via de kruipruimte onder de woning. Anders gezegd: het isolatiemateriaal komt dan tegen het plafond van de kruipruimte. De kruipruimte moet hiervoor wel hoog genoeg zijn. Bij een houten vloer is minimaal 35 cm onder de balken nodig. Bij een betonnen vloer is 50 cm nodig.

Voordelen

  • Voordeel:

    Een comfortabeler huis

  • Voordeel:

    Hogere besparing dan bodemisolatie

  • Voordeel:

    Minder last van vocht dat omhoog komt

Nadelen

  • Nadeel:

    Hogere kosten dan bodemisolatie

Kruipruimte met bodem- en vloerisolatie

Bodemisolatie

Bodemisolatie is het aanbrengen van een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Bodemisolatie is een prima andere keuze als vloerisolatie niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat de kruipruimte niet diep genoeg is. Of omdat de kruipruimte vochtig is of een laag water heeft. Bodemisolatie werkt minder goed dan vloerisolatie, maar levert nog steeds een goede besparing op.

Voordelen

  • Voordeel:

    Een comfortabeler huis

  • Voordeel:

    Lagere kosten dan vloerisolatie

  • Voordeel:

    Werkt goed bij vocht en ondiepe kruipruimtes

Nadelen

  • Nadeel:

    Lagere besparing dan vloerisolatie

Hoge kruipruimte met bodemisolatie

Vloerisolatie aan de bovenkant

Kies hiervoor als u geen kruipruimte heeft. Er wordt een laag isolatiemateriaal op de vloer onder de vloerbedekking gelegd. De vloerbedekking (tapijt, laminaat, tegels) moet er hiervoor eerst uitgehaald worden. Als u wél een kruipruimte heeft, zijn vloerisolatie of bodemisolatie betere keuzes.

Voordelen

  • Voordeel:

    Isoleren, zelfs als u geen kruipruimte heeft

  • Voordeel:

    Minder koude voeten in de winter

Nadelen

  • Nadeel:

    Weinig isolatie mogelijk

  • Nadeel:

    Lagere besparing dan vloer- of bodemisolatie

  • Nadeel:

    Vloerbedekking moet worden verwijderd

  • Nadeel:

    De vloer komt een stukje omhoog, wat invloed heeft op drempels

Isoaltie van nieuwe houten vloer met isolatiewol

Welke vloerisolatie past bij mij?

Wat voor vloerisolatie u kiest hangt voor een groot deel af van de aan- of afwezigheid van een kruipruimte. Het luik naar de kruipruimte zit vaak bij de voordeur, maar soms ook in een kelder of in een hoek van de woonkamer. Is er een kruipruimte? Kijk dan onder de vloer wat voor isolatie er eventueel al is. Via de pagina Isolatie bepalen helpen wij u achter de isolatiewaarde te komen. Ook als u geen kruipruimte heeft. En als u de isolatiewaarde weet, kunt u bepalen of er meer isolatie nodig is.

Zelf doen of bekijk of er acties zijn

Bent u handig? Dan kunt u zelf uw vloer isoleren. Dat scheelt veel geld. Milieu Centraal heeft een handig stappenplan voor vloerisolatie gemaakt, inclusief klusvideo's. Laat u de isolatie toch liever door een professioneel bedrijf doen? In ons vakspecialistenregister kunt u gericht zoeken naar bedrijven die vloer- of bodemisolatie aanbieden. U kunt ook kijken of er een collectieve isolatieactie in uw buurt wordt georganiseerd. Dan is het uitzoekwerk al voor u gedaan. Handig!

Biobased isoleren wordt steeds populairder

Biobased isoleren, oftewel isoleren met milieuvriendelijk isolatiemateriaal wordt steeds populairder. Dat is ook niet zo gek. De materialen zijn 'plantaardig' gegroeid, milieuvriendelijk gemaakt, bevatten geen schadelijke stoffen en zijn goed te recyclen of verwerken als afval. Bovendien isoleren ze vaak net zo goed als traditionele isolatiematerialen. Lees meer over de top 10 natuurlijke isolatiematerialen op onze Kennisbank.

Ook de overheid moedigt biobased isoleren aan. Daarom krijgt u bij het aanvragen van ISDE-subsidie een bonus als u kiest voor biobased isolatiemateriaal.

Wilt u uw woning isoleren met de grootst mogelijke positieve milieu-impact? Kijk dan eens op het platform isoleerbewust.nl. Hier vindt u informatie, tips, bedrijven en nog veel meer.

Biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal hennepvezel die door een man wordt vastgehouden in zijn handen

Veelgestelde vragen over vloer- en bodemisolatie

Wilt u aan de slag met woning verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Gemeentelijke én landelijke subsidies

  • De Energiebespaarlening met 0% rente voor lagere inkomens

  • Belastingvoordeel op arbeidskosten

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Bekijk keurmerken & certificaten

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice