Ga direct naar hoofdcontent

Elektrische auto opladen

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Veel mensen kiezen voor een elektrische auto om kosten te besparen of een steentje bij te dragen aan het klimaat. Heeft u een elektrische auto of wilt u er een kopen? In dit artikel leest u hoe het opladen van een elektrische auto werkt. 

Opladen in plaats van tanken 

Elektrische auto's moeten opgeladen worden. Elektrische auto's hebben meestal een lagere actieradius dan modellen op brandstof. Dat wil zeggen dat u minder kilometers kunt rijden op een volle accu dan op een volle tank benzine of diesel. U kunt een elektrische auto op verschillende manieren opladen. Dit kan thuis of onderweg.

Thuis opladen met laadpaal of stopcontact

Thuis opladen is vaak goedkoper dan bij een openbare laadpaal. U betaalt dan voor de stroom volgens uw eigen energiecontract. Heeft u zonnepanelen? Dan kunt u uw zelf opgewekte energie gebruiken om het voertuig op te laden. Met een eigen laadpaal kunt u daarnaast altijd direct uw auto opladen.

Het is ook mogelijk een elektrische auto via een gewoon stopcontact op te laden. Het voordeel is dat de aanleg van een stopcontact goedkoper is dan het installeren van een laadpaal. Een nadeel van laden aan het stopcontact is dat het opladen lang duurt. Vaak duurt het laden van leeg naar vol ruim 20 uur. Het is belangrijk dat het stopcontact op een aparte, goed afgezekerde groep zit. Ook moet u een geschikte laadkabel met stroombegrenzer gebruiken en vooral geen verlengsnoeren.

Onderweg opladen aan de laadpaal

Als u een langere reis maakt is het belangrijk dat u onderweg kunt opladen. Gelukkig kan dit op de meest populaire routes al. Er zijn ook apps die u helpen om een vrije laadpaal in de buurt te vinden. 

Publieke laadpaal in de buurt van uw huis

Heeft u geen eigen parkeerplek voor de deur maar wilt u wel uw elektrische auto kunnen laden? Kijk dan of er een openbare laadpaal in de buurt is. Dit doet u bijvoorbeeld op de website of in de app van de ANWB.

Is er geen laadpaal in de buurt? In veel gemeenten kunt u gratis een publieke laadpaal aanvragen. U kunt deze aanvragen via de website van uw gemeente of op laadpaalnodig.nl.

Zo werkt een laadpaal

Een laadpaal regelt de veilige verplaatsing van elektrische energie van het net naar de accu in uw auto. 

Een laadpaal werkt meestal als volgt:

  1. U plaatst de stekkers in de auto en in de laadpaal.

  2. Als de paal een scherm heeft moet u hier mogelijk op ‘start’ drukken.

  3. U houdt een druppel of pas voor de laadpaal.

  4. De auto laadt op.

  5. Wanneer u klaar bent met laden houdt u de druppel of pas weer voor het scherm en koppelt u de kabel los. 

Laadmethoden

Er zijn verschillende manieren om een elektrische auto op te laden. We noemen dit laadmodes . Er zijn vier modes: 

  • Mode 1: Opladen via een stopcontact zonder stroombegrenzer. Het is niet verstandig dit te doen bij een elektrische auto!

  • Mode 2: Opladen via een stopcontact of laadpaal met een vaste stroombegrenzer. Voor de veiligheid gebruikt deze een lage laadsnelheid. Opladen duurt dus lang. Zie het kopje ‘Laden via stopcontact’ voor meer informatie.

  • Mode 3: Opladen via een slimme laadpaal. Deze wordt het meest gebruikt voor laadpalen bij woningen. De laadpaal past de snelheid van het laden aan op de auto.

  • Mode 4: Snelladen. De snellaadpaal heeft een omvormer die van wisselspanning (AC) gelijkspanning (DC) maakt en hiermee direct de accu oplaadt. Hierdoor wordt de auto extra snel opgeladen. De accu is vaak al binnen een uur vol. Modes 1 tot en met 3 gebruiken wisselspanning (AC). De omvormer in de auto zet deze dan om naar gelijkspanning (DC).

Laadpaal kopen

Wilt u zelf een laadpaal kopen of huren? Lees dan waar u rekening mee kunt houden in dit kennisbankartikel over het kiezen van een laadpaal. Of lees meer over de voor- en nadelen van een elektrische auto.