Als u een kleine afstand aflegt is de elektrische fiets (ook wel e-bike genoemd) vaak sneller dan de auto. U staat niet in de file en u hoeft niet te zoeken naar een parkeerplek als u aankomt .
Door de (elektrische) fiets te gebruiken in plaats van de auto, zorgt u voor meer beweging in uw dagelijks leven. Dit is goed voor uw gezondheid.
Een elektrische fiets zorgt voor minder CO2-uitstoot dan een (elektrische) auto. De uitstoot van een elektrische fiets is ongeveer 2 procent van die van een gemiddelde benzineauto en 4 procent van een elektrische auto.
Een elektrische fiets is ook een stuk goedkoper dan een auto. In aanschaf, maar ook in onderhoud en verbruik (geen benzinekosten bijvoorbeeld).
Een elektrische fiets kost ongeveer tussen de €1.200 en €3.200 euro. Als u een elektrische fiets koopt, zijn er een aantal keuzes die u moet maken. Hoe ver wilt u bijvoorbeeld fietsen? Wat wilt u uitgeven aan de fiets? Waar gaat u de fiets voor gebruiken? De accu en de motor bepalen dan eigenlijk wat voor fiets u kiest.
Hoe ver u met de fiets kunt fietsen is vooral afhankelijk van de accu. Bedenk daarom voor u een elektrische fiets koopt, hoeveel kilometer u op één accu wilt fietsen. Daarnaast zijn er vaste accu’s, die u niet kunt losmaken van de fiets, en uitneembare accu’s. Het voordeel van een uitneembare accu is dat u deze kunt beschermen tegen kou en hitte. Ook kunt u de accu meenemen naar binnen om op te laden.
De motor van een elektrische fiets kan op drie verschillende plekken zitten: bij het voorwiel in het midden of bij het achterwiel. Bij de meeste elektrische fietsen zit de motor in het midden. Hierdoor is de gewichtsverdeling in balans en voelt de ondersteuning heel natuurlijk. Een fiets waarbij de motor bij het voorwiel zit is vaak goedkoper. Het voelt alsof je krachtiger wordt voortgetrokken. Speed pedelecs hebben de motor vaak bij het achterwiel. Deze zijn meestal stiller, maar ook duurder.
Er zijn helaas nog geen subsidies voor een elektrische fiets. Gelukkig zijn er naast het kopen van een elektrische fiets, andere manieren om hier op te rijden.
Een tweedehands elektrische fiets is goedkoper dan een nieuwe. Let wel op dat de accu van een elektrische fiets na een aantal jaar slechter wordt. Als de accu ongeveer 8 jaar oud is, kunt u de fiets beter niet kopen. U kunt aan de verkoper vragen om een lange proefrit te maken. U kunt dan zelf ervaren hoeveel kilometer u nog met de accu kunt fietsen.
Sommige werkgevers bieden een leasefiets aan. Net als een leaseauto betaalt u dan bijtelling over de fiets. Voor de meeste mensen komt dit neer op een paar euro per maand. Als u een leasefiets heeft, krijgt u geen reiskostenvergoeding. Het hangt van uw situatie af of een leasefiets of reiskostenvergoeding voordeliger is. U kunt de rekentool van Fietsersbond gebruiken om te berekenen wat voor u voordeliger is.
Naast tweedehands en leasen, kunt u ook een elektrische fiets huren of delen . Huren is bijvoorbeeld handig tijdens vakanties. En delen kan met een paar mensen uit de buurt of via een organisatie. De ANWB schreef een uitgebreid artikel over het financieren van een e-bike.
Een speed pedelec is een nog snellere elektrische fiets. Een elektrische fiets gaat maximaal 25 kilometer per uur. Een speed pedelec kan maximaal 45 kilometer per uur. Dat is flink sneller. Voor de veiligheid moet u zich daarom aan een aantal regels houden.
Op een speed pedelec moet u een helm dragen en de fiets moet een achteruitkijkspiegel hebben. Officieel is een speed pedelec een bromfiets. Daarom moet u minimaal 16 jaar zijn en een bromfietsrijbewijs hebben om een speed pedelec te besturen. Omdat de speed pedelec eigenlijk een bromfiets is, heeft het ook een kenteken dat op uw naam gezet moet worden. Tot slot heeft u een aansprakelijkheidsverzekering nodig.
Reizen met een e-bike is goed voor u en voor het milieu. Lekker duurzaam dus. Zeker als u het vergelijkt met andere vormen van vervoer. Milieu Centraal maakte een mooi overzicht hoeveel CO2 u gemiddeld uitstoot per kilometer voor verschillende vervoersmiddelen. Naast de e-bike zijn er nog andere vormen van duurzaam vervoer, zoals wandelen of het openbaar vervoer. Pakt u toch liever de auto? Overweeg dan eens een deelauto.