LED verlichting

image

Oude lampen zorgen voor een onnodig hoog stroomverbruik in huis. Onnodig en zonde, zeker omdat het heel makkelijk is om op energiezuinige led-verlichting verlichting over te stappen. Als u nu nog gloei- of halogeenlampen in huis heeft, dan kunt met led-verlichting flink besparen op uw energierekening. Het vereist geen grote investeringen en de ingreep verdient zichzelf snel terug. Een led-lamp verbruikt ongeveer 1/10e van een vergelijkbare gloeilamp. Een 60Watt gloeilamp kan daardoor vervangen worden door een 6Watt led-lamp. Bovendien gaat een led-lamp een stuk langer mee. In dit artikel meer informatie over energiezuinige led verlichting.

Energie besparen met energiezuinige led-verlichting

Verlichting is verantwoordelijk voor een substantieel deel van het elektriciteitsverbruik in een woning. Gemiddeld gaat 10-20% van het elektriciteitsverbruik in huis naar verlichting. Met energiezuinige verlichting kunt u daardoor flink besparen op de energierekening. In plaats van ouderwetse gloei- en halogeenlampen gebruikt u dan energiezuinige spaarlampen en/of led-verlichting. Net als bij andere elektronica bestaat er ook voor verlichting een energielabel van E tot A++. Led-lampen hebben vrijwel altijd een A-label, dit zijn namelijk de energiezuinigste lampen. Halogeenlampen vallen meestal in klasse C of D, terwijl gloeilampen in E of F vallen.

Ledverlichting

LED is een afkorting voor Light Emitting Diode. Een diode is een chip met elektroden. Wanneer de elektroden gevoed worden met elektriciteit reageren ze met een “kleurstof” waardoor er licht geproduceerd wordt. Door verschillende soorten stoffen te laten reageren met de elektroden kun je verschillende kleuren maken.

Ledlampen

Led-lampen hebben net als halogeen- of gloeilampen een fitting waarmee ze in een armatuur bevestigd worden. Dit kan bijvoorbeeld een schroeffitting zijn, ook wel bekend als een e14 of e27 fittingen, die u kent van gloei- of spaarlampen. Daarnaast zijn er ook led-alternatieven voor halogeenlampen met een pin- of bajonetfitting zoals de GU10 of MR16 fittingen. Er is vaak geen aanpassing van het armatuur nodig. Met led-lampen vervangt u dus eenvoudig 1-op-1 gloei-, spaar- of halogeenlampen.

Wat is het voordeel van ledverlichting?

Een ledlamp is vele malen efficiënter dan een gloei- of halogeenlamp. Het zet elektriciteit op een zeer effectieve manier om in licht. Dit in tegenstelling tot een gloei- of halogeenlamp waar veel meer energie omgezet wordt in warmte dan in licht. Een gloeilamp heeft tot wel 15 keer meer energie nodig om dezelfde hoeveelheid licht af te geven als een led-lamp. Bij halogeen is dat 12 keer zoveel. Dat is een groot verschil en daardoor kan je flink besparen in de overstap naar led-verlichting. 

Rekenvoorbeeld

Als voorbeeld kijken we naar een gemiddelde eengezinswoning waar een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen wonen die overgestapt zijn op led-verlichting. In de oude situatie werd er gebruik gemaakt van gloeilampen, halogeenlampen en een paar spaarlampen. In de nieuwe situatie wordt de woning voorzien van led-verlichting. De woning bestaat uit 2 verdiepingen met 7 kamers en 2 gangen; woonkamer, keuken, toilet, badkamer en 3 slaapkamers. Alle ruimtes hebben uiteraard verlichting nodig. In het voorbeeld wordt ook rekening gehouden met het feit dat verlichting niet het hele jaar door aan staat en dat dit per ruimte verschilt. We komen dan uit op de volgende kosten:

Oude situatie zonder ledverlichting: uitgaande van een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 742 kWh aan verlichting betaal je op dit moment €170,75 per jaar (€0,23 per kWh, prijspeil januari 2019). Dat kan flink minder. In onderstaande nieuwe situatie worden de gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen vervangen voor ledverlichting.

Nieuwe situatie met ledverlichting: met een verbruik van slechts 115 kWh per jaar is het elektriciteitsverbruik van de verlichting flink gedaald. De besparing ten opzichte van de huidige, oude situatie is maar liefst 85%. Ook in je portemonnee is dat te merken. Jaarlijks betaal je nog maar €16,44 voor de benodigde elektriciteit. Dat is een besparing van €144 per jaar

image

Kosten ledverlichting

Om bovenstaande woning te voorzien van led-verlichting zijn we zo'n €200 kwijt.

Conclusie: investering binnen 2 jaar terugverdiend

Je kan met het vervangen van je oude gloei- en halogeenlampen flink op je energierekening besparen. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit al gauw een besparing van €150 tot €200 per jaar. De investering die je daarvoor moet doen zal ongeveer €175 tot €250 zijn. Dat betekent dat je binnen 2 jaar de investering volledig terugverdient hebt. Als extra voordeel hoef je met een goede led-lamp voorlopig niet over vervanging na te denken. Daarmee is het een van de meest interessante energiebesparende maatregelen die je kan treffen.

Aan de slag met verlichting!

Na het lezen van dit artikel hoeft u hopelijk niet lang meer na te denken of het zin heeft om oude lampen te vervangen voor led-verlichting. En nu?  Led-lampen behoren inmiddels tot het standaard assortiment in veel verlichtingswinkels, woonwinkels, bouwmarkten en online webshops. Veel lampen kunt u 1-op-1 vervangen. Let wel even goed op de juiste fitting. Het is dus vrij eenvoudig om hier mee aan de slag te gaan.

Wilt u de verlichting in uw woning wat grondiger aanpassen? Overweegt u spotjes aan te leggen, dimmers toe te voegen en/of transformatoren te vervangen? Dan is het misschien verstandig om de hulp in te schakelen van een elektriciën of installateur. Zoek naar een elektrotechnisch installateur, die kunnen u goed helpen met deze vraag.

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of een opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30


image