Isolerend glas

AdobeStock 139067802 hdzr44

Hoe werkt isolerend glas?

Ramen zijn een zwak punt in uw woning waar veel warmte verloren gaat. Isolerend glas vermindert warmteverlies via de ramen zo veel mogelijk. Als u enkel glas of standaard dubbel glas heeft in huis, kunt u merken dat dit niet goed isoleert. Het glas voelt koud aan in de winter, waardoor condens en zogenaamde koudeval kan ontstaan. Koudeval is een tochtstroom langs het raam, veroorzaakt door het verschil in binnentemperatuur en temperatuur van het glas.

Tegenwoordig is er beter isolerend glas op de markt, namelijk HR++ of triple glas (HR+++) glas. Deze glassoorten isoleren aanzienlijk beter dan enkel glas of standaard dubbel glas. Door te kiezen voor HR++ of triple glas vermindert u het warmteverlies in huis. Zo verhoogt u het wooncomfort en worden uw stookkosten minder. Afhankelijk van het huidige type glas, uw stookgedrag en het nieuwe isolerende glas kunt u zo'n 15 tot 25 procent op uw stookkosten besparen.

HR++ glas en triple glas

Isolerend glas bestaat uit meerdere glaslagen met daartussen een spouw. De spouw is gevuld met edelgassen zoals Argon of Krypton. Deze gassen laten minder warmte door dan gewone lucht. Hierdoor isoleert het beter. Aanvullend zit er aan de binnenkant van het glas een speciale warmtereflecterende coating. Deze coating is naar de binnenkant van het huis gericht is, waardoor warmte terug naar binnen wordt gekaatst.

HR++ glas bestaat uit twee glaslagen en isoleert 2,5 keer zo goed als standaard dubbel glas. Triple glas bestaat uit drie glaslagen en isoleert 5 keer zo goed als standaard dubbel glas. Het verschil met enkel glas is nog vele malen groter.

Bijzondere ramen

Een voorzetraam is een alternatieve manier om van enkel glas dubbel- of zelfs driedubbel glas te maken. Voorzetramen worden veel gebruikt bij monumenten of woningen die onderdeel zijn van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Een raamconstructie wordt aan de binnen- of buitenzijde van een bestaande muuropening geplaatst. Hierdoor ontstaat er een luchtlaag tussen het bestaande raam en het voorzetraam. Deze laag zorgt voor een isolerende werking. De glasplaat kan ook direct op het bestaande kozijn "geplakt' worden.

Een alternatief voor een voorzetraam is het vervangen van het enkele glas voor speciaal monumentenglas. Dit type glas heeft een oud uiterlijk en past vaak in de huidige kozijnen. Monumentenglas kan worden gebruikt bij monumenten of woningen die onderdeel zijn van een beschermd stads- of dorpsgezicht.

afstandhouderfoto2 lquncc

Welke typen isolerend glas zijn er?

Veelgestelde vragen over isolerend glas

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Reinier vsyht2

Isolatiesubsidie

  • Ontvang tot 30% subsidie

  • Eenvoudig aan te vragen

  • Verhoog uw wooncomfort

Bekijk subsidie
Theodoor fzfzvz

Heeft u een vraag of een opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30


Irma Theodoor Angela a0ycla