Ga direct naar hoofdcontent

Zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboilersysteem is een slimme manier om water te verwarmen voor gebruik in huis. Zonneboilers zetten UV-straling van de zon om in warm water. Dit water gebruikt u vervolgens als warm tapwater of om uw woning te verwarmen. Zo bespaart u op uw gasrekening.

Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector, voorraadvat en naverwarmer. De zonnecollector heeft buizen met vloeistof die warmte absorberen. De collector ligt gericht naar de zon, waardoor de vloeistof opwarmt. De opgewarmde vloeistof wordt in een spiraal door een voorraadvat gepompt dat gevuld is met water. De vloeistof geeft zo warmte af aan het water in het voorraadvat.

Waarvoor wordt een zonneboiler gebruikt?

Een zonneboiler zorgt voor warm water. Dit warme water kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Vaak wordt een zonneboiler gebruikt voor het maken van warm tapwater. Dit kan worden gebruikt voor de douche, maar ook voor apparaten zoals een wasmachine. Een zonneboiler kan ook warm water maken om uw woning mee te verwarmen.

Door een zonneboiler te gebruiken, bespaart u op het aardgasgebruik in huis en ook op uw energierekening.

Standaard zonneboilersysteem

Een standaard zonneboilersysteem zorgt voor warm tapwater in uw woning. Het verwarmen van de woning gebeurt door de cv-ketel of een andere vorm van verwarming, zoals een warmtepomp. Vaak is het aanvullen van het warme tapwater met een zonneboiler rendabel als u een hoog warm tapwater verbruik heeft, bijvoorbeeld omdat u een groot gezin heeft. Voor een standaard zonneboilersysteem voor warm tapwater is voldoende ruimte in huis nodig voor het boilervat.

Zonneboiler combi-systeem

Met een zonneboiler combi-systeem wekt u warm water op voor het verwarmen van de woning en voor gebruik als tapwater. Zo bespaart u op het gasverbruik van het tapwater en verwarming van uw woning. Als u met dit systeem ook de woning wilt verwarmen, heeft dat het beste rendement wanneer u kiest voor vloerverwarming. Vloerverwarming is geschikt voor het afgeven van warmte op lage temperaturen. De zonneboiler combi kan worden aangesloten op een cv-ketel. De ketel kan op zeer koude dagen bijverwarmen. Hiervoor moet de cv-ketel wel een NZ-keurmerk (naverwarming zonneboiler) hebben.

Voorwaarden voor gebruik van een zonneboiler

Bij het aanschaffen van een zonneboiler zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten.

 • Er moet voldoende ruimte zijn voor de zonneboiler

 • Er moet voldoende ruimte zijn voor het voorraadvat

 • U wilt de afstand tussen zonneboiler en voorraadvat zo klein mogelijk houden om warmteverlies te voorkomen

 • De dakconstructie moet het gewicht kunnen houden van de zonnecollectoren

Welke soorten zonneboilers zijn er?

Heatpipes

Een zonnecollector die bestaat uit heatpipes is te herkennen aan een serie parallelle buizen die naast elkaar op het dak liggen en met elkaar verbonden zijn. De warmte van zonlicht wordt geabsorbeerd door de heatpipes.

Voordelen

 • Voordeel:

  Hoogste rendement: grotere opbrengst in najaar en winter

 • Voordeel:

  In staat om hogere temperaturen warm water te produceren. Daarom meer geschikt voor een zonneboiler combi-systeem

Nadelen

 • Nadeel:

  Grotere investering

 • Nadeel:

  Esthetisch minder mooi

Schuin dak met zonneboiler

Vlakke plaat collector

Een vlakke plaat zonnecollector herkent u aan een rechthoekige bak van ongeveer 10cm diep. In deze bak zit een donkergekleurde absorberende plaat. Hierachter lopen de leidingen gevuld met vloeistof die warmte absorbeert. Deze warmte wordt afgegeven aan het water in het voorraadvat.

Voordelen

 • Voordeel:

  Esthetisch mooi

 • Voordeel:

  Past ook in zonnedak

 • Voordeel:

  Goedkoopste optie

Nadelen

 • Nadeel:

  Lager rendement

Hoe ervaren andere bewoners een zonneboiler?

Veel bewoners zijn u al voorgegaan en sommige delen graag hun ervaring. Dit kan u helpen in uw zoektocht naar de beste zonneboiler voor uw situatie.

Aan de slag met een vakman

Wilt u aan de slag met een vakman? In ons vakspecialistenregister kunt u gericht zoeken naar bedrijven die zonneboilers installeren.

Veelgestelde vragen over zonneboilers

Wilt u aan de slag met woning verbeteringen?

Subsidies en leningen

 • Gemeentelijke én landelijke subsidies

 • De Energiebespaarlening met 0% rente voor lagere inkomens

 • Belastingvoordeel op arbeidskosten

Vakspecialisten

 • Specialisten voor de uitvoering

 • Adviseurs voor een plan op maat

 • Bekijk keurmerken & certificaten

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice