Ga direct naar hoofdcontent
Foto van een vrouw van kleur en een witte man die samen tussen twee auto's voor een huis staan. Ze lachen naar de camera.

Duurzaam wonen in een jaren dertig woning

Frank en Patricia Winters

Frank en Patricia Winters en hun 3 kinderen (van 11, 13 en 14 jaar) wonen sinds 2010 in Amstelveen in een sfeervolle twee-onder-een-kapwoning van 1935. Toen er een grote verbouwing voor de deur stond, besloten ze ook de energievoorziening van hun huis zo duurzaam mogelijk te maken.

“We zijn dol op de jaren dertig stijl”, begint Frank Winters. “Die wilden we in ons huis graag bewaren. De grote uitbouw aan de achterkant en zijkant van het huis is dan ook in dezelfde stijl uitgevoerd. Maar deze keer wél een stuk duurzamer. Ik vind duurzaamheid belangrijk, ook vanwege de toekomst van mijn kinderen. De rest van het huis hebben we daarom ook meteen aangepakt. Ik dacht: laten we nu in één keer voor 20 jaar klaar zijn, en niet over 3 jaar nog eens van het gas af moeten of alsnog zonnepanelen neerleggen.”

Het technisch hart

Met de architect van de uitbouw besprak Frank hoe ze de energievoorziening van het huis zo duurzaam mogelijk konden opzetten. Ze kwamen uit op een breed pakket aan maatregelen, met onder meer vloerverwarming, een warmtepomp, zonnepanelen en zonnecollectoren. In een kleine ruimte van 2 meter bij 1.20 meter naast de voordeur staan een zonneboiler, een accu voor energieopslag, een verdeelstation voor de vloerverwarming, de omvormer van de zonnepanelen en het binnendeel van de warmtepomp. 

“Dit is het technisch hart van ons huis”, lacht Frank. “Of het herrie geeft? Nee, totaal niet. Je hoort in deze ruimte alleen een lichte zoem van de omvormer. Het buitendeel van de warmtepomp is ook erg stil.”

De maatregelen in het huis van de familie Winters:

 • 20 zonnepanelen op het dak van de uitbouw

 • Een zonneboiler van 500 liter met 2 zonnecollectoren 

 • Een warmtepomp die in de winter het huis verwarmt en in de zomer koelt

 • HR++-glas in de uitbouw en de voorkant van het huis (voor 80%, de overige 20% is gewoon dubbel glas)

 • De spouwmuur van de uitbouw is geïsoleerd

 • Inductiekookplaat in de keuken 

 • Het dak is opnieuw geïsoleerd

 • Alle drie verdiepingen hebben betonnen vloeren met vloerverwarming

 • Vloerisolatie op de begane grond.

Van energielabel G naar A/B

De familie Winters is nu helemaal van het gas af en levert regelmatig elektriciteit terug aan het net. Frank: “De totale besparing op jaarbasis weet ik nog niet. Maar in de maand april bijvoorbeeld was de totale energierekening 150 euro, voor een huis dat met 5 personen intensief wordt gebruikt. Ik verwacht dat ik over 10-12 jaar de investering heb terugverdiend. Bovendien is ons huis van energielabel G naar energielabel A/B gegaan. Dat is ook goed voor de waarde.”

Het financiële plaatje

De totale energievoorziening voor het huis van de familie Winters – warmte-installatie, zonnepanelen en -collectoren, omvormer en accu – kostte 60.000 euro, exclusief de vloerverwarming. Die kostte ook nog eens circa 10.000 euro. Al het HR++-glas bij elkaar was ongeveer 7.500 euro. Frank: “Er zijn veel interessante subsidieregelingen. Van de gemeente Amstelveen krijg ik 3.200 euro vanuit de Subsidie Energiebesparing. Van de Rijksoverheid ga ik vermoedelijk 3.000 euro terugkrijgen. Bovendien kan ik de btw op de zonnepanelen terugvragen, wat nog eens zo’n 2.000 euro is. Dus ik verwacht in totaal zo’n 8.000 euro aan subsidie te krijgen.”

Stap voor stap doen

Niet voor iedereen is het haalbaar om al deze maatregelen uit te voeren, realiseert Frank zich. “Maar ook als je niet gaat verbouwen kun je stap voor stap aanpassingen doen. Zonnepanelen op je dak zijn een no-brainer, dat kan iedereen met een eigen dak. En als je al een boiler voor warm water hebt, dan is de stap naar zonnecollectoren heel logisch. De opbrengst daarvan is gigantisch: mijn 2 zonnecollectoren leveren 4x zoveel energie op als de 20 zonnepanelen. Verder is vloerverwarming heel efficiënt. Het water hoeft namelijk op een veel lagere temperatuur verwarmd te worden.” 

Zijn vrouw Patricia vult aan: “Vloerverwarming is heerlijk aan je voeten, vooral in de winter! Op de slaapkamers is het ook dag en nacht aangenaam, met vloerverwarming hoef je namelijk ’s nachts de temperatuur niet te verlagen. Het water uit de kraan is altijd meteen lekker warm. Ons huis is niet alleen duurzamer maar ook comfortabeler geworden.”

Wilt u aan de slag met woning verbeteringen?

Subsidies en leningen

 • Gemeentelijke én landelijke subsidies

 • De Energiebespaarlening met 0% rente voor lagere inkomens

 • Belastingvoordeel op arbeidskosten

Vakspecialisten

 • Specialisten voor de uitvoering

 • Adviseurs voor een plan op maat

 • Bekijk keurmerken & certificaten

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice