Ga direct naar hoofdcontent

Infraroodverwarming

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is een vorm van elektrisch verwarmen. Infraroodverwarming geeft een veilige vorm van infraroodstraling af waarmee objecten en personen direct worden verwarmd. Dit is anders dan radiatoren of (watergedragen) vloerverwarming die de lucht in een ruimte verwarmen. Infraroodverwarming kan gebruikt worden in verschillende vormen:

  • Om een specifieke plek in een ruimte te verwarmen;

  • Als ruimteverwarming in weinig gebruikte ruimtes;

  • Als centrale verwarming in plaats van cv-ketel met radiatoren of (watergedragen) vloerverwarming. Let op: Infrarood vloerverwarming is volgens het bouwbesluit verboden om te gebruiken als hoofdverwarming.

Vrouw op een bank met een infrarood paneel aan de muur

Infraroodstraling is onschadelijk

Infraroodverwarming bestaat uit onzichtbare infrarode straling. Deze straling werkt op dezelfde manier als de zon, maar dan zonder de schadelijke UV-straling. U kunt infraroodpanelen monteren aan wand of plafond. Elektrische verwarmingsmatten zijn vergelijkbaar met infraroodpanelen, maar kunnen makkelijker in de vloer, de muur of het plafond worden gemaakt.

Hoe kan ik infraroodverwarming inzetten?

Spotverwarming

Infraroodverwarming wordt als spotverwarming gebruikt om een specifieke plek te verwarmen in een ruimte. Dit kan bijvoorbeeld de zithoek, bureau of bij de eettafel zijn. Infraroodstraling is een comfortabele lokale stralingswarmte die voor veel mensen prettig aanvoelt.

Beeld: Herschel Infrared

Voordelen

  • Voordeel:

    Direct voelbare warmte

  • Voordeel:

    Comfortabel op een bepaalde plek

  • Voordeel:

    Goed weg te werken in muren, plafond of eigen design

Nadelen

  • Nadeel:

    Levert alleen energiebesparing op als de centrale verwarming daardoor lager wordt ingesteld

  • Nadeel:

    Als u wegloopt van het paneel, verdwijnt ook de stralingswarmte

Vrouw op een bank met een infrarood paneel aan de muur

Ruimteverwarming

Infraroodverwarming is geschikt als verwarming van (kleine) ruimtes die u een paar uur per dag gebruikt. Denk hierbij aan de badkamer, studeerkamer of slaapkamer. Het zorgt voor warmte en meer comfort in die ruimtes op de momenten dat u het nodig heeft.

Beeld: Herschel Infrared

Voordelen

  • Voordeel:

    Direct voelbare warmte

  • Voordeel:

    Goed weg te werken in plafond, wand of bijvoorbeeld badkamerspiegel

  • Voordeel:

    Makkelijker te plaatsen dan bijvoorbeeld vloerverwarming

Nadelen

  • Nadeel:

    Geen energiebesparing

  • Nadeel:

    Niet slim als ruimte (toch) veel wordt gebruikt, dan loopt het elektriciteitsverbruik op

Infraroodpaneel in badkamer

Hele woning

Infraroodverwarming kan ook als hoofdverwarming worden gebruikt. Dit is interessant wanneer uw woning een appartement is dat heel goed is geïsoleerd, of op het niveau van een passief of nul-op-de-meter huis is gebouwd of gerenoveerd. Let op: Infrarood vloerverwarming is volgens het bouwbesluit verboden om te gebruiken als hoofdverwarming, omdat dit systeem te veel stroom gebruikt.

Beeld: Herschel Infrared

Voordelen

  • Voordeel:

    Direct voelbare warmte

  • Voordeel:

    Goed weg te werken in muren of vloer

  • Voordeel:

    Geen onderhoud

  • Voordeel:

    Goedkoop om te installeren

Nadelen

  • Nadeel:

    Alleen efficiënt als huis energieneutraal of passief gebouwd of gerenoveerd is.

  • Nadeel:

    Beperkt plaatsing van meubels als het als vloer- of wandverwarming wordt gebruikt

Foto van infrarood paneel in gang

Vormen van infraroodverwarming

Er zijn verschillende varianten van infraroodverwarming. U kunt verwarmen met infraroodpanelen, maar ook met infraroodmatten of -folie. Beide varianten werken met dezelfde vorm van straling en verwarmen niet de lucht, maar personen en objecten. De personen en objecten warmen op, waardoor zij op hun beurt warmte uitstralen naar de ruimte.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn in verschillende afmetingen en vermogens verkrijgbaar. Meest voorkomend zijn rechthoekige of vierkante panelen. Voor de badkamer bestaan er infraroodpanelen geïntegreerd met een spiegel. Panelen voor in andere woonruimtes kunt u personaliseren met zelfgemaakte opdruk of foto. Zo heeft het niet de uitstraling van een infraroodpaneel.

Infraroodpanelen hebben een stralingsbereik van ongeveer 3 meter. Als u wegloopt van het paneel of niet binnen het stralingsbereik zit, voelt u niet meer de stralingswarmte van het paneel. Voor verwarmen van grotere ruimtes zijn dan vaak meerdere panelen nodig.

Installeren van infraroodpanelen

Het installeren van infraroodpanelen kunt u zelf doen of laten doen door een installateur.

Spotverwarming met panelen

Als u een infraroodpaneel gaat gebruiken voor spotverwarming kunt u deze als u handig bent zelf ophangen. Hiervoor is een stopcontact nodig in de buurt van waar u het paneel wilt ophangen.

Ruimteverwarming met panelen

Wilt u infraroodpanelen gebruiken om een ruimte te verwarmen? Dan is het verstandig om een installateur langs te laten komen. De installateur kan bepalen hoeveel vermogen u nodig heeft en waar het paneel het beste geplaatst kan worden. De installateur zal tijdens de installatie zorgen dat de kabels netjes weggewerkt worden en dat de infraroodverwarming en ruimtethermostaat goed ingesteld staat. Als u handig bent en op een veilige manier elektra kunt aanbrengen dan is het mogelijk om dit zelf te doen.

Infraroodmatten / folie

Infraroodverwarming is ook in matten en folie beschikbaar. Dit kan gebruikt worden voor grotere oppervlaktes. Dit is weg te werken in vloer, wand of plafond. De matten of folie warmen op door middel van elektriciteit, waardoor vervolgens infraroodstraling wordt uitgestraald. Let op: Elektrische vloerverwarming is volgens het bouwbesluit verboden om te gebruiken als hoofdverwarming.

Verwarming van volledige woning

Het is voor de meeste woningen niet aan te raden om met infrarood de hele woning te verwarmen. Alleen zeer goed geïsoleerde woningen komen hiervoor in aanmerking, en vaak is de stroomrekening dan alsnog hoger dan bij bijvoorbeeld een warmtepomp.

Gaat u toch een volledig huis verwarmen met infraroodverwarming? Dan is het belangrijk dat een installateur een goede warmteverliesberekening maakt en op basis daarvan een verwarmingsplan maakt voor het verwarmen met infrarood. Op basis van dit plan zullen er aanpassingen gemaakt worden in de meterkast en is er een kabelnetwerk nodig in huis. Dit is een flinke en ingewikkelde klus die u het beste aan een installateur kunt overlaten.

Is mijn woning geschikt voor infraroodverwarming?

Eigenlijk is elke woning geschikt voor infraroodverwarming, vooral bij spotverwarming en soms bij ruimteverwarming. Maar als u de hele woning wilt verwarmen kan dit alleen in zeer goed geïsoleerde woningen. In veel andere gevallen bespaart u geen energie met infraroodverwarming. Een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet is energiezuiniger.

Wilt u weten hoe u zich kunt voorbereiden op een energiezuinige woning zonder aardgas?

Aan de slag met een vakman

Wilt u aan de slag met een vakman? In ons vakspecialistenregister kunt u gericht zoeken naar bedrijven die infraroodverwarming installeren.

Veelgestelde vragen over infraroodverwarming

Wilt u aan de slag met woning verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Gemeentelijke én landelijke subsidies

  • De Energiebespaarlening met 0% rente voor lagere inkomens

  • Belastingvoordeel op arbeidskosten

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Bekijk keurmerken & certificaten

Heeft u een vraag voor ons?

Wij helpen u graag en ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice