VvE verduurzamen

AdobeStock 90033181 edit 1 mfvloz

De voordelen van het verduurzamen van je VvE

Energiebesparende maatregelen binnen de VvE

Aan de slag met energiebesparing binnen de VvE? Bedenk dan dat sommige energiebesparende maatregelen een VvE aangelegenheid zijn waar gezamenlijk een besluit over moet worden genomen. Dit gaat om de bouwkundige maatregelen die te maken hebben met de constructie van het complex.

Ook zijn er energiebesparende maatregelen die je als VvE lid individueel kunt uitvoeren. Dit zijn de meer installatietechnische maatregelen in de woning, zoals een verwarmingsinstallatie. Wanneer je de individuele maatregelen gezamenlijk laat uitvoeren, vallen de totale kosten vaak lager uit dan wanneer je alleen aan de slag zou gaan.

vve pagina download maatregelen n63vie

Benieuwd welke duurzame maatregelen je allemaal kunt treffen in een VvE? Bekijk dan ons handige overzicht met duurzame maatregelen voor VvE's.

>>> Download hier de PDF (let op: alle informatie in dit document moet beschouwd worden als indicatief)

5 tips voor het verduurzamen van je VvE

Sommige energiebesparende maatregelen zijn verbonden aan de Vereniging van Eigenaren. Met name de maatregelen die te maken hebben met de schil van de woning (fundering, gevel en dak) zijn vrijwel altijd een VvE aangelegenheid. De VvE moet daarom gezamenlijk besluiten om te investeren in deze maatregelen. Dit kan een uitdaging zijn. Om tot een gezamenlijk besluit te kunnen komen, is het daarom belangrijk om ieders motivaties en/of bezwaren te kennen.

Tip 1: Zet het verduurzamen van de VvE op de agenda van de algemene ledenvergadering (ALV).

 Zorg voor goede onderlinge kennisdeling. Zorg dat iedereen op de hoogte is van de voordelen, vereiste investering, verwachte besparingen, technische toepassingen en eventuele nadelen. Vaak werkt een presentatie vanuit een van de leden op de VvE-vergadering erg goed. Ook kan je bijvoorbeeld deze blog met hen delen.

Tip 2: Wijs een kartrekker aan.

 Vaak werkt het goed als een van de leden zich opwerpt als kartrekker. Deze persoon is het aanspreekpunt voor de rest van de VvE en de contactpersoon met de installateur/het isolatiebedrijf. Zo blijft informatie gecentraliseerd en kan de klus gemakkelijk worden uitgevoerd.

Tip 3: ‘Vergroen’ het MJOP

Groot onderhoud is het ideale moment om met verduurzaming aan de slag te gaan. Neem duurzame maatregelen op in het meerjarenonderhoudsplan. Energiebesparende maatregelen worden dan slim gecombineerd met gepland onderhoud, wat zorgt voor lagere totale kosten en een toekomstbestendige VvE.

Tip 4: Betrek alle VvE- bewoners.

 (H)erken de verschillende motivaties en standpunten van je medebewoners. Geen twee bewoners zijn hetzelfde en iedereen zal er net anders in staan. Het belangrijkste is begrip op te bouwen voor een ieders standpunt. Je kunt pas naar een goed voorstel toewerken als ieders motivaties en/of bezwaren op tafel liggen.

Verschillen in standpunten hebben vaak te maken met:

  • Verschillende drijfveren. Er kunnen zeer uiteenlopende redenen zijn om aan de slag te gaan en het is belangrijk om de motivatie van ieder VvE-lid te achterhalen. De een bekommert zich met name om het milieu, en een ander is vooral geïnteresseerd in een lagere energierekening. Weer een ander wil graag de behaaglijkheid in huis verhogen. Aangezien de meeste maatregelen meerdere voordelen opleveren, hoeft dat niet noodzakelijk een probleem te vormen.

  • Verhuisplannen. Bewoners met verhuisplannen zijn minder geneigd op lange termijn te denken dan bewoners die net een woning hebben aangekocht. Gelukkig hebben energiebesparende maatregelen een positief effect op de woningwaarde: dus ook in het geval van verhuisplannen, is dit een slimme investering. Voor de eigenaar die net heeft aangekocht is dit een natuurlijk moment om in de nieuwe woning te investeren. Hij/zij zal eerder worden overtuigd door de lopende voordelen van de maatregelen (comfort, lagere rekening, etc.).

  • Financiële situatie. Investeren in energiebesparende maatregelen levert vaak een mooi financieel rendement op, maar voor sommige mensen is het lastig om de benodigde voorinvestering te bekostigen. Gelukkig zijn er financiële regelingen speciaal ontworpen voor VvE’s om dit te ondervangen. Meer informatie over deze regelingen vind je op de energiebespaarlening.nl.

  • Verschillen in de technische staat van de woning. Sommige woningen zijn goed onderhouden of ervaren (vanwege de ligging) minder last van een bepaald probleem. Zo kan een woning op de noordwestzijde meer last hebben van vochtdoorslag dan een woning op het oosten. Daarmee kan de urgentie om over te gaan op maatregelen verschillen per woning.

  • Verschil in (ervaren) baten.

    Bij dakisolatie profiteert de bewoner direct onder het dak het meeste van de daaruit volgende energiebesparing. Het voordeel zal wel doorwerken naar bewoners op de lagere verdiepingen, maar in mindere mate. Hetzelfde geldt omgekeerd voor vloerisolatie.

Tip 5: Zorg voor een eerlijke verdeling van kosten en baten.

Indien niet alle eigenaren evenredig profiteren van de maatregel, kan je overwegen om een alternatieve verdeling van de kosten te maken tussen de verschillende eigenaren in de VvE. Zo ontstaat er een eerlijkere balans tussen de kosten en baten.

Veelgestelde vragen over duurzaamheid bij Monumenten

Heeft u een vraag of een opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30


Irma Theodoor Angela a0ycla