Ga direct naar hoofdcontent

Nieuw regeerprogramma: wat betekent dat voor u?

Gepubliceerd op: 19 september 2024

Een regeerprogramma is een document waarin de plannen van een nieuw kabinet staan. Voordat het regeerprogramma wordt gemaakt, onderhandelen de politieke partijen die samen de regering vormen. In dit geval zijn dat PVV, VVD, NSC en BBB. In het regeerprogramma schrijven ze wat ze de komende jaren willen bereiken op belangrijke onderwerpen. Bijvoorbeeld over onderwijs en zorg, maar ook over energie en klimaat.

Wij bekeken de documenten voor u. We hebben samengevat wat de punten uit het nieuwe regeerprogramma zijn op het gebied van energie en klimaat. De belangrijkste zaken leest u hieronder. 

1. Geen verplichte warmtepomp

Het kabinet heeft besloten dat er geen verplichting komt om een warmtepomp te installeren vanaf 2026. Dit betekent dat u langer de tijd krijgt om aardgasvrij te gaan verwarmen. U mag zelf kiezen of u bij het vervangen van de cv-ketel overgaat op een (hybride) warmtepomp. Lees hier of uw woning al klaar is voor een (hybride) warmtepomp. 

2. Salderingsregeling stopt

De salderingsregeling wordt vanaf 1 januari 2027 definitief gestopt. Op dit moment kunt u de stroom die de zonnepanelen maken, wegstrepen tegen de stroom die u van het stroomnet gebruikt. Dit heet salderen. Vanaf 2027 krijgt u alleen nog een “terugleververgoeding” voor de stroom die u teruglevert aan het stroomnet. Meer informatie over de salderingsregeling en zonnepanelen vindt u op onze pagina over zonnepanelen. 

3. Lagere belasting op gas en stroom

In 2025 gaat de belasting op gas en stroom een klein beetje omlaag. Een huishouden met een gemiddeld gebruik van 1.200 m3 gas en 2.500 kWh stroom, betaalt in 2025 ongeveer €30 minder energiebelasting. 

4. Subsidie en lening duurzame maatregelen blijft

De ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en de aansluiting op een warmtenet blijft bestaan. Voor het isoleren van uw huis kunt u dus nog subsidie aanvragen. Zo helpt de overheid u met duurzamer wonen.
Daarnaast kunt u gebruik blijven maken van de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Als u een verzamelinkomen heeft dat lager is dan €60.000, betaalt u 0% rente over de lening voor het verduurzamen van uw woning. 

5. Gevolgen  klimaatverandering

De overheid gaat maatregelen nemen om beter om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering. Door klimaatverandering hebben we vaker hittegolven of hevige regenbuien. Ons aanpassen aan een veranderend klimaat heet klimaatadaptatie. In het regeerprogramma staat dat er meer groen komt in steden en dorpen. Hierdoor wordt het minder warm in de zomer en kan regenwater beter opgevangen worden. Wilt u weten wat u zelf kunt doen om uw omgeving klimaatadapatief te maken. Kijk dan op de pagina natuur & groen. 

Er gaan dus wat dingen veranderen met het nieuwe kabinet. Een warmtepomp is niet meer verplicht en de salderingsregeling verdwijnt. Maar de subsidies blijven beschikbaar en dat is goed nieuws. Want in 2050 wil Nederland aardgasvrij verwarmen en daar mogen we stappen voor blijven zetten.
Wilt u weten hoe u kunt beginnen met uw woning aardgasvrij te gaan verwarmen? Begin dan met een eigen plan maken!