Zonnepanelen zijn bij een monumentale status niet altijd toegestaan. Er is altijd een vergunningsaanvraag nodig. Het verschilt per gemeente en per pand wat de mogelijkheden zijn. Een aantal zaken die plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren vrijwel zeker in de weg staan:
zeer bijzondere monumenten
monumenten met bijzondere daken
monumenten met dakpannen die ook een decoratieve rol spelen
bijzondere dakbedekking zoals riet of leien
Het is in een bepaalde gevallen wel mogelijk. Grotere kans op toekenning is als de plaatsing van de panelen wordt voorgesteld op plaatsen die niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en op daken met een minder waardevolle status zoals bijgebouwen of platte daken.
Handige documenten voor zonnepanelen op monumenten:
Groene gids: zonne-energie in historische omgeving (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)
Wegwijzer voor eigenaren en huurders: zonne-energie en uw monument (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)
Infographic: mogelijkheden voor zonnepanelen op erfgoed (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)
Let op! Lokaal beleid kan afwijken van landelijke richtlijnen.
Een alternatief op zonnepanelen zijn zonnedakpannen. Deze dakpannen met een eigen geïntegreerde zonnecel veranderen het aangezicht van een pand beperkt. Door deze eigenschap zouden zonnedakpannen een optie kunnen zijn voor uw monument.
Het kan zijn dat regels die nu in uw gemeente gelden voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van uw monument in de loop der tijd veranderen. In Amsterdam bijvoorbeeld zijn de regels aangepast in het voordeel van monumenteneigenaren. Houd dit goed in de gaten voor uw gemeente.
Verder lezen over de volgende stappen die u kunt uitvoeren om uw monument te verduurzamen?