Ga direct naar hoofdcontent

Uitdagingen monument verduurzamen

Het verduurzamen van monumenten is vaak een uitdaging. Er zijn namelijk regels voor het verbouwen en veranderen van deze panden. Het is belangrijk om oude constructies en onderdelen zo aan te passen dat er geen vochtproblemen ontstaan en het uiterlijk niet te veel verandert. Dit vraagt om maatwerk en gespecialiseerd advies.

Veel voorkomende problemen

  • Warmteverlies: Veel warmte gaat verloren door niet geïsoleerde delen van het gebouw.

  • Naden en kieren: Deze zorgen voor natuurlijke ventilatie, wat goed is voor het afvoeren van vocht en voorkomt vochtproblemen. Maar hierdoor verdwijnt ook warmte en kan tocht ontstaan.

  • Oude bouwmaterialen: Door de historische materialen en het bijpassende binnenklimaat is het lastig om een monument stap voor stap te verduurzamen. Een integraal plan is belangrijk voor een gezond binnenklimaat.

Oud leidingwerk en cv-systemen

Monumenten hebben vaak oud leidingwerk en oude cv-systemen. Dit maakt het extra moeilijk om aardgasvrij te wonen.

Beperkingen bij verbouwingen

  • Behouden van uiterlijke kenmerken: Er zijn regels om de buitenkant en soms ook de binnenkant van monumenten te beschermen. Dit beperkt de mogelijkheden voor verbouwing.

  • Beschermde stads- of dorpsgezicht: Voor woningen zonder monumentale status maar met een beschermd stads- of dorpsgezicht gelden vaak regels voor het aanpassen van het aangezicht van de woning. De binnenkant is meestal niet beschermd.

Wet- en regelgeving

De regels verschillen per gemeente. Onderzoek en overleg met de afdeling monumentenzorg van de gemeente zijn daarom belangrijk. Wilt u controleren of u een vergunning nodig heeft of een vergunning aanvragen? Ga dan naar de website van het Omgevingsloket.

Rij grachtenpanden met boten ervoor

Monumenten en vocht

Bijzondere eigenschappen

Monumenten hebben vaak een bijzondere manier om met vocht om te gaan. Oude en traditionele materialen in deze gebouwen nemen gemakkelijk vocht op en geven dit ook weer af. Dit helpt om vochtproblemen te voorkomen.

Ventilatie

Monumenten hebben meestal veel ventilatie door naden en kieren. Dit zorgt ervoor dat de gebouwen kunnen 'ademen'. Zo blijft de lucht in het gebouw droog en gezond.

Isoleren van monumenten

Als u een monument goed wilt isoleren, zijn vaak grote veranderingen nodig. Dit kan invloed hebben op het 'ademende' vermogen van het gebouw. Hierdoor kunnen er vochtproblemen ontstaan.

Belang van samenwerking

Daarom is het belangrijk om isolatie en ventilatie samen aan te pakken. Alleen dan kunt u zorgen dat het gebouw goed geïsoleerd is en toch kan blijven ademen zonder vochtschade.

De volgende stap

Verder lezen over de volgende stappen die u kunt uitvoeren om uw monument te verduurzamen?