Ook bij monumenten geldt: eerst minder energie verbruiken en dan kijken naar duurzame energiebronnen. Dit lijkt op de aanpak bij gewone huizen. Begin met goede isolatie van de vloer, muren, ramen en het dak. Zorg ook voor goede naad- en kierdichting. Denk hierbij aan een goede ventilatie-oplossing om voldoende frisse lucht te laten circuleren en vocht goed af te voeren.
Zie het verduurzamen als een totaalplaatje. Vraag advies van een specialist in monumenten. Anders dan bij gewone huizen, is een stapsgewijze aanpak bij monumenten minder geschikt. Een monument verduurzamen vraagt om ervaring en een slim plan voor isolatie en ventilatie. Dit komt omdat monumenten gevoelig zijn voor vochtproblemen in de oude materialen. Veel monumenten hebben naden en kieren waardoor vocht weg kan. Door betere isolatie en kierdichting verdwijnt deze eigenschap. Zonder goede ventilatie kunnen vochtproblemen zoals schimmel en houtrot ontstaan.
Isolatie en ventilatie : Begin met goede isolatie en ventilatie
Duurzame energie : Kies daarna voor zonne-energie
Alternatief voor aardgas : Kijk als laatste naar een duurzaam alternatief voor aardgas
Het is slim om energiebesparende maatregelen te nemen tijdens restauratie of onderhoud. Combineer geplande ingrepen met bijvoorbeeld isolatie. Zo maakt u het monument toekomstbestendig en bespaart u kosten.
De gemeente is het eerste aanspreekpunt bij het verduurzamen van een monument of beschermd pand. Neem contact op met de afdeling Monumentenzorg van de gemeente. Zij weten wat de mogelijkheden en regels zijn voor uw pand.
Elke gemeente heeft eigen richtlijnen voor het onderhoud of restauratie van monumenten. Deze kunnen helpen bij de keuze van materialen en technieken. Daarom is het verstandig om vroeg in het proces contact op te nemen met de afdeling monumentenzorg. Zij kunnen vanaf het begin meedenken en adviseren.
Verder lezen over de volgende stappen die u kunt uitvoeren om uw monument te verduurzamen?