Duurzaam wonen in beschermd stads- of dorpsgezicht
Beschermde stads- en dorpsgezichten zijn speciale gebieden met een bijzondere geschiedenis en uitstraling. Door de bescherming blijft de samenhang tussen de gebouwen en het karakter van het gebied behouden. Dit geldt ook als er nieuwe plannen of veranderingen komen.
Soorten beschermde gezichten
Er zijn twee soorten beschermde gezichten:
-
Rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten: dit zijn gebieden die door het Rijk zijn aangewezen. Ze zijn belangrijk voor heel Nederland. Voorbeelden hiervan zijn stadsgezicht Plan Zuid en dorpsgezicht Holysloot.
-
Gemeentelijk beschermde stads- en dorpsgezichten: dit zijn gebieden die de gemeente Amsterdam heeft aangewezen. Ze zijn uniek voor de stad. De gemeente zorgt voor de bescherming. Voorbeelden hiervan zijn stadsgezicht Oud-Zuid en dorpsgezicht Sloten.
Wilt u weten welke beschermde gebieden er in Amsterdam zijn? Bekijk dan de kaart Cultuurhistorische Waarden.
Subsidies en leningen voor verduurzaming
Wilt u weten of u subsidie kunt krijgen? Kijk dan op de subsidiepagina om te zien wat voor u mogelijk is. Goed om te weten: vraagt u een vergunning aan voor verduurzamingsmaatregelen? Dan kunt u korting krijgen op de kosten. Vul hiervoor het formulier Duurzaam verbouwen in en stuur het mee met uw vergunningaanvraag.
Vergunningen: wat mag wel en niet?
In de meeste gevallen heeft u een vergunning nodig als u iets aanpast aan de buitenkant van een gevel die zichtbaar is vanaf de openbare ruimte. Denk aan het vervangen van ramen en kozijnen, het plaatsen van een buitenunit voor uw warmtepomp of het aanbrengen van gevelisolatie. De aanpassingen moeten passen bij het karakter van de gebouwen en uitgevoerd worden met geschikte materialen. Aan de achterkant van gebouwen zijn er meestal meer mogelijkheden dan aan de voorkant.
Verduurzamingsmaatregelen aan de binnenkant van uw woning zijn meestal vergunningvrij. Dit geldt bijvoorbeeld voor dakisolatie aan de binnenkant, muurisolatie en installaties voor uw warmtepomp.
Voor zonnepanelen gelden speciale regels. Bij rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten heeft u een vergunning nodig voor zonnepanelen op alle daken, behalve op achterdaken die niet zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. Bij gemeentelijk beschermde stads- en dorpsgezichten heeft u geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Meer informatie vindt u in onze Handreiking zonne-energie.
Advies op maat via Loket Duurzaam Erfgoed
Heeft u specifieke vragen over verduurzaming van uw woning? Het Loket Duurzaam Erfgoed biedt persoonlijk advies, afgestemd op uw pand en situatie.
Veelgestelde vragen
Hoe weet ik of ik in een pand in een beschermd stadsgezicht woon?
Is er financiële ondersteuning voor verduurzaming van panden in een beschermd stads- of dorpsgezicht?
Waar vind ik een adviseur voor het verduurzamen van erfgoed?
Waar kan ik meer informatie vinden over de waarden van mijn beschermd stads- of dorpsgezicht?
Waar kan ik een vergunning indienen?
Heeft u een vraag?
Wij helpen u graag. Ons team zit voor u klaar op maandag van 9.00 tot 19.30 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.