Ga direct naar hoofdcontent
Foto van dak VvE gebouw met zonnepanelen er op

VvE en zonnepanelen

VvE Wijkpark Transvaal

In november heeft VvE Wijkpark Transvaal via een Algemene Leden Vergadering (ALV) met 85% van de stemrechten positief gestemd voor het kopen van zonnepanelen met de VvE. “ Geen enkel lid stemde tegen de aanschaf”. 

In de spaarpot van de VvE zat genoeg geld om 40 zonnepanelen te kopen. De zonnepanelen gebruiken zij voor de stroomvraag van het gebouw, oftewel de collectieve voorzieningen. Ook bood de VvE haar leden de optie om op het dak maximaal 6 zonnepanelen voor eigen gebruik te plaatsen. 

Na het positieve besluit voor het kopen van zonnepanelen zijn zij op zoek gegaan naar een installateur. De VvE heeft zich via de Zon op VvE actie van (gemeente den Haag en?) Regionaal Energieloket aangemeld voor een dakscan en uiteindelijk in de zomer van 2022 in totaal 186 zonnepanelen op de twee daken van de VvE geplaatst. 

Boete Korteweg namens VvE Wijkpark Transvaal: “3D: dromen, denken doen”.

“Ja we zijn er blij mee. We hebben 186 zonnepanelen op 2 daken geplaatst. Daarvan zijn 36 panelen voor de gezamenlijke VvE stroomvoorziening. Deze panelen leveren per jaar evenveel stroom als de VvE nodig heeft. De stroom gebruiken we voor verlichting, ventilatie, liften, hydrofoorpompen voor de waterleidingen en de toegangspoort parkeergarage. Ook hebben we voor 25 woningen per woning 6 zonnepanelen geplaatst. 

De zonnepanelen zijn groot en leveren daarom 475 wp per paneel en zijn voor de beste prestaties aangesloten met micro-omvormers. Door de micro-omvormers is de bekabeling niet al te zwaar en zijn de zonnepanelen makkelijk te verdelen. Per huishouden leveren de 6 zonnepanelen ongeveer 2.500 kWh per jaar op. Kortom, het gemiddelde stroomgebruik van een gezin per jaar.

Er komt wel het een en ander kijken bij zo een project: een leverancier kiezen die het project gaat uitvoeren, boringen voor de bekabeling, een zware kraan om het materiaal op het dak te krijgen, het regelen dat de bewoners op de juiste momenten aanwezig zijn en de uitvoering van het project controleren. Toch hebben we vanaf het begin van het project geen moment getwijfeld over de haalbaarheid en betaalbaarheid. En nog mooier: het is goed voor het milieu om fossiele energie door zonne-energie te vervangen.

Door de gestegen energieprijzen zal de terugverdientijd voor sommige huishoudens minder dan 2 jaar bedragen. Tel uit je winst, goed voor het milieu en je portemonnee!”