Sadhu Bolland en Riek Hemmink zijn bewoners én bestuursleden van VvE Liendenhof in de wijk Nellestein in Amsterdam. Samen zorgen zij ervoor dat hun flatgebouw groener en energiezuiniger is geworden. Er liggen nu zonnepanelen op het dak, de oude ramen zijn vervangen door nieuwe, isolerende ramen en de kruipruimtes worden geïsoleerd. ‘We kozen maatregelen waar iedereen in het gebouw van profiteert. Dat zorgde voor draagvlak,’ aldus Sadhu.
Het complex had jarenlang last van ernstige problemen: lekkages, verouderde ramen, koude vloeren, en zelfs asbest. ‘Het asbest zat er al sinds 1979, maar er was niet genoeg geld in de kas om het aan te pakken. Het dak was ook dringend aan vernieuwing toe en er was veel enkel glas in het gebouw. We gingen ervan uit dat we voldoende hadden gespaard om dit soort werkzaamheden te financieren, maar dat bleek niet het geval. De bedragen in het MJOP klopten niet, en het verwijderen van bijvoorbeeld het asbest zou ons veel meer kosten dan verwacht,’ vertelt Sadhu.
Veel problemen kwamen voort uit gebrekkige ramen. Door een bouwfout lekten sommige ramen al 40 jaar. De aluminium kozijnen zorgden voor grote temperatuurverschillen: ijskoud in de winter, bloedheet in de zomer. Ook het dak was slecht geïsoleerd en kampte met lekkages. Daarom besloot de VvE het gebouw op veel plekken te verduurzamen. Het dak werd geïsoleerd, er werd triple glas geplaatst in nieuwe kunststof kozijnen en er zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Kruipruimtes onder de begane grond en muren bij koude ruimtes zoals de containerruimte zijn geïsoleerd. Ook de zogenoemde ‘droogloop' bij de ingang is aangepakt om koudebruggen te voorkomen.
Een eerste voorstel in 2018 om het hele gebouw van buiten te isoleren bleek met 11 miljoen euro onhaalbaar. Sadhu en Riek onderzochten alternatieven en besloten over te stappen op een nieuwe beheerder, VVEgemak. Die hielp met een realistischer plan van 4 miljoen euro. Sadhu: ‘Zij wezen ons erop dat we een flink reservefonds hadden en dat we een plan konden maken waarin het dak en de ramen in één keer aangepakt zouden worden. De renovatie kost nu 4 miljoen euro. Tijdens de stemming in de algemene ledenvergadering (ALV), stemden ongeveer 94% van de
De VvE koos voor de VvE Energiebespaarlening van het Warmtefonds.Ook werden subsidies aangevraagd voor asbestverwijdering en isolatiemaatregelen via de SVVE-regeling van het RVO. ‘We hadden geluk met de lage rente en blijven binnen budget,’ zegt Sadhu. ‘Dat maakt het project veel relaxter.’
De resultaten zijn duidelijk merkbaar. De energierekening is lager en het binnenklimaat stabieler. ‘Mijn woonkamer wordt in de zomer geen 30 graden meer,’ aldus Sadhu. Andere VvE’s uit de buurt komen inmiddels kijken hoe Liendenhof het heeft aangepakt.
Sadhu en Riek benadrukken het belang van een haalbaar en breed gedragen plan. ‘Zorg dat iedereen in het gebouw profijt heeft van de maatregelen, dan krijg je steun,’ adviseert Sadhu. Riek vult aan: ‘Een goede beheerder maakt echt het verschil, zowel voor bewoners als externe partijen.’
Wilt u meer weten over stappen die uw VvE kan zetten om het gebouw te onderhouden, verbeteren en verduurzamen? Of bent u benieuwd naar de ondersteuning die gemeente Amsterdam uw VvE hierbij biedt? Lees dan verder in het stappenplan. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf u dan in voor de VvE-nieuwsbrief.