Ga direct naar hoofdcontent
Een man geeft een presentatie over verduurzaming van een gebouw, met een architectonisch ontwerp op het scherm.

Een lesje verduurzaming van twee VvE’s 

Frank Steenkamp

In Nederland staan zo’n 100.000 gebouwen van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Veel van die gebouwen zijn hard toe aan verbetering en verduurzaming. Maar dat is niet iets wat je als bewoner in je eentje kunt regelen. In een VvE moet je namelijk samen verduurzamen. Dat blijkt in de praktijk best lastig. Journalist Frank Steenkamp was betrokken bij zo’n verduurzamingsproject. Hij schreef er het boek ‘De Lange Hordenloop’ over.    

Er is hoop

‘Er is hoop’, stelt Frank in het voorwoord van zijn boek. ‘Maar in de huidige situatie zijn er veel drempels die het vrijwilligerswerk van VvE-besturen vertragen’. Door die drempels blijft de verduurzaming van honderdduizenden woningen achter. Frank vindt daarom dat VvE’s meer steun nodig hebben. Van de overheid, van banken en van elkaar. Hij wil met zijn boek belangrijke lessen meegeven aan VvE’s die hun gebouw willen verduurzamen.  

Twee Amsterdamse VvE’s

Het boek volgt twee Amsterdamse VvE’s: de Anslijnflat in Nieuw-West en Buitendok in Noord. Beide gebouwen bestaan uit 200 appartementen. Met zo’n grote groep mensen is beslissingen nemen niet altijd makkelijk, aldus Frank.  

 ‘In VvE’s wordt soms al gebakkeleid over kleine dingen zoals de schoonmaak van het trappenhuis. Extra moeilijk wordt het bij plannen voor renovatie of verduurzaming die bij een grote VvE wel een paar miljoen euro moeten kosten. Welke reparaties of verbeteringen van het gebouw zijn het meest urgent of belangrijk? Hoe hoge eisen stel je aan nieuwe onderdelen? En hoe belangrijk vind je verduurzaming? Niet alle bewoners zullen daar hetzelfde over denken, of hebben er evenveel geld voor over. Een hele kunst om het dan met elkaar eens te worden.’  

Stap voor stap 

Frank beschrijft stap voor stap hoe beide VvE’s het proces hebben aangepakt: van de eerste technische verkenning tot het betrekken van de bewoners bij beslissingen. Daarbij besteedt hij ook aandacht aan de staat van het gebouw, de haalbaarheid van maatregelen en de financiering.    

Overeenkomsten en verschillen

Hoewel het traject bij beide VvE’s veel overeenkomsten vertoont, zijn er ook duidelijke verschillen. ‘Dat maakt het interessant om beide verhalen te vertellen’, schrijft Frank. ‘Zo wordt duidelijk dat sommige stappen voor elke VvE die wil verduurzamen een must zijn, maar dat er op andere onderdelen meer wegen naar Rome leiden.’  

Gratis te downloaden

Na jaren voorbereiden was het in 2024 zover: beide VvE’s begonnen met de renovatie van hun gebouw. Dat maakt hun verhalen niet alleen leerzaam maar ook hoopgevend voor andere VvE’s. Wilt u lezen welke uitdagingen de twee VvE’s tegenkwamen en hoe ze deze overwonnen? Dan kunt u het boek gratis downloaden.  

Ook verduurzamen?

Wilt u meer weten over stappen die uw VvE kan zetten om het gebouw te onderhouden, verbeteren en verduurzamen? Of bent u benieuwd naar de ondersteuning die gemeente Amsterdam uw VvE hierbij biedt? Lees dan verder in het stappenplan. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf u dan in voor de VvE-nieuwsbrief.

Een grote wandelschoen is omgevormd tot een groene stad met bomen, gebouwen, windmolens en zonnepanelen, met de tekst “De lange hordenloop – Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE’s” erboven.