Ga direct naar hoofdcontent
Tom Swart uit Amstelveen. Een witte man met zijn handen over elkaar gekruist, hij staat in een straat met huizen achter zich.

Duurzamer, meer comfort, minder kosten

Tom Swart

Maatregelen die al genomen waren

Toen Tom Swart en zijn vrouw in 2000 een jaren dertig woning in Elsrijk (Amstelveen) kochten, besloten ze direct tot een complete verbouwing, inclusief isolatie van de zolder en overal dubbelglas. Na zoveel jaar werd het tijd voor nieuwe maatregelen.

“We hebben door de jaren heen al een paar aanvullende maatregelen genomen”, begint Tom. “In 2011 hebben we de kruipruimte laten isoleren en in 2017 zijn de spouwmuren geïsoleerd. Het merendeel van onze huishoudelijke apparatuur hebben we vervangen door A++ apparaten. Bovendien hebben we een jaar geleden via het Energieloket Amstelveen zonnepanelen laten installeren, daar zijn we ook blij mee.”

HR++ glas groot verschil

Toen ze van vrienden hoorden hoeveel meer comfort HR++ glas bood, besloten ze hun oude dubbelglas hierdoor te vervangen. Tom: “We hebben op de hele benedenverdieping en op 2 slaapkamers HR++ glas laten zetten. Het oude glas was thermopane, dat voelde aan de binnenkant heel koud aan. Met HR++ glas merk je een groot verschil. Ook als het buiten hard vriest, voelt het van binnen warm aan. Het isoleert echt heel goed. Daardoor verbruiken we ook minder energie.”

Tip: vraag meer offertes

Bij de gemeente Amstelveen vroeg Tom voor het glas subsidie aan, vanuit de regeling Subsidie Energiebesparing. “Ik heb in totaal € 3.878 voor het glas betaald en kreeg € 775 subsidie.” Hij heeft nog wel een tip voor andere aanvragers: “Zorg dat de offerte van de glasleverancier zo gespecificeerd mogelijk is, want daar let de gemeente erg op bij de subsidieaanvraag. En vraag van tevoren vooral meerdere offertes op. Ik deed dat ook en het verschil was maar liefst € 1.000.” Bovendien: “HR++ glas is vrij dik. Soms compenseren de glaszetters dat in de kozijnen met opdeklatjes. Wij wilden dat niet omdat we dat niet mooi vinden. Eén bedrijf zei dat het niet anders kon vanwege onze jarendertigkozijnen, maar een ander bedrijf had een prima alternatieve oplossing.”

Extra ondersteuning warmtepompen

Sinds een maand zijn er ook nog lucht/lucht warmtepompen bijgekomen in 4 kamers: aircosystemen die in de winter warme lucht blazen. “Door deze ondersteuning hoeven we de verwarming van de cv-ketel maar op 15 graden te houden”, zegt Tom. “Een water/lucht warmtepomp was nog mooier geweest, maar daar hebben we de omstandigheden niet voor. Dan moeten we onder meer een andere cv-ketel aanschaffen en vloerverwarming laten aanleggen, dat is iets te gortig.”

Steentje bijdragen aan duurzame wereld

Belangrijk motief voor de maatregelen is voor Tom en zijn vrouw het verlagen van hun CO2-footprint. “Natuurlijk spelen de financiën en meer comfort een rol, en we willen ook niet meer zo afhankelijk zijn van de grillen van de energiemarkt. Maar in de eerste plaats willen we ons steentje bijdragen aan meer duurzaamheid.”

Wilt u aan de slag met woning verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Gemeentelijke én landelijke subsidies

  • De Energiebespaarlening met 0% rente voor lagere inkomens

  • Belastingvoordeel op arbeidskosten

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Bekijk keurmerken & certificaten

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice