Ga direct naar hoofdcontent
Zonnepanelen op een dak met bomen op de achtergrond

De ervaring van een actieve VvE bewoner om zonnepanelen op het gezamenlijke dak te krijgen

Een actieve bewoner

“Meer dan 2 jaar geleden las ik het boek 'Hoe gaan we dit uitleggen' van Jelmer Mommers over klimaatverandering. In het dagelijks leven doe ik aan recycling, ik koop milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, eet vaker vegetarisch, etc.. Toch bleef er na het lezen van dit boek iets knagen. Want hoe ga ik aan mijn neefje uitleggen dat ik - net als vele anderen - wel weet van de klimaatveranderingen maar het eigenlijk ook laat gebeuren? Ik besloot in mijn directe omgeving op te zoek te gaan naar een concrete actie. De wereld kan ik niet veranderen, maar wellicht kan ik mijn directe omgeving wel een stukje beter maken. Al snel kwam de gedachte: 'waarom hebben wij op het grote dak van de flat nog geen groen dak en zonnepanelen?'. Ik had mijn concrete actie gevonden!

Toevallig startte bijna tegelijkertijd de webinars van het Regionaal Energieloket en Gemeente Den Haag over zonnepanelen voor VvE's. Ik heb deze met belangstelling gevolgd. Op basis van deze informatie heb ik de verschillende opties op een rijtje gezet en ben ik een aantal dingen uit gaan zoeken. Op basis daarvan heb ik vervolgens een aantal dingen uitgesloten omdat ik ze te ingewikkeld vond voor onze VvE: groen dak, coöperatie zonnepanelen, dak verhuren, zonnepanelen voor individuele gebruikers. Haalbaarheid is de sleutel tot succes.

Vervolgens ben ik het plan voor zonnepanelen aanschaffen voor het gezamenlijke energieverbruik van de flat (denk lift, verlichting, parkeerhek) gaan uitwerken. Dit bleek lastiger dan gedacht. De leden van de VvE wilden eerst antwoord op alle vragen voordat ze ja stemden. De zonnepanelen installateurs, verzekering en constructieberekening wilden eerst weten dat de beslissing genomen was voordat ze echt aan het werk gingen. Een lastige balans. Ik heb dit opgelost door eerst zoveel mogelijk basisinformatie op te vragen bij diverse partijen: levensduur dak en inschatting sterkte bij de onderhoudspartij, prijsindicatie voor zonnepanelen aanschaf en installatie (geen offerte) en de algemene verzekeringseisen. Daarmee heb ik een uitgebreide presentatie gemaakt voor op de ALV: hoe werken zonnepanelen, wat als de zon niet schijnt, alle mogelijkheden (ook die ik al afgeschreven had) voor onze flat, alle voordelen, alle (mogelijke) nadelen, alle financieringsopties. UItgangspositie: mag ik van u verdere stappen nemen om te onderzoeken of zonnepanelen een goede investering is voor onze VvE? Voor welke optie gaan we? Die stemming haalde het, waardoor ik vervolgens een constructieberekening kon uitvoeren. Ook gaf het mensen de tijd tot de volgende ALV om te wennen aan het idee van zonnepanelen. Hoe normaal het misschien lijkt, ik merkte tijdens de ALV dat veel mensen het toch nog eng vonden.

Een half jaar later heb ik op de ALV een korte presentatie gegeven waarbij ik heel duidelijk de financiële voordelen van zonnepanelen op een rijtje heb gezet. Ik heb de vergadering gevraagd om een mandaat van een X bedrag voor de aanschaf van zonnepanelen. Gefinancierd uit onze reserves met een terugbetalingsschema van 5,5 jaar, waarmee we afspreken dat de bijdrage voor energie in de maandelijkse bijdrage gelijk zou blijven. Mijn voorstel haalde het! Na deze positieve stemming volgde de uitvoeringsfase. Dit was lastiger dan gedacht door de overspannen markt. Maar uiteindelijk is het gelukt. Er liggen nu 58 panelen op ons dak!

Mijn tips voor andere enthousiastelingen: neem uw medebewoners zo snel mogelijk mee in uw idee. Zoek als eerste uit hoe lang de dakbedekking nog mee gaat. Vraag aan de ALV een mandaat aan voor aanschaf voor een X bedrag. Dit geeft ruimte om bij veranderingen het plan aan te passen zonder meteen weer terug te moeten naar de ALV. Ga pas offertes aanvragen als het mandaat binnen is. En misschien wel de belangrijkste tip: heb geduld. Zowel met medebewoners als met de te druk bezette leveranciers.

De vervolgstap voor mij? Andere VvE's (vrijwillig) helpen met zonnepanelen op hun dak! Bij interesse: het Regionaal Energieloket heeft mijn contactgegevens.