Ga direct naar hoofdcontent
Een man en vrouw staan arm in arm voor hun huis

Duurzaam wonen met een grondgebonden warmtepomp

Erik Vos

Duurzaam wonen met een grondgebonden warmtepomp

Erik woont met zijn vrouw Myrthe en twee kinderen in een jaren-30 tussenwoning. Bekijk zijn verhaal hier en lees het hieronder.

In het huis is Eriks moeder met haar 7 broers en zussen opgegroeid. “Het huis is 32 jaar uit de familie geweest en nu hebben wij het gekocht. Het is een goed gezinshuis waar we lang willen blijven wonen. Daarom kozen we voor een duurzame verbouwing.”

De genomen maatregelen

Erik en Myrthe kregen in januari 2022 de sleutel van hun woning. “We hebben het huis grondig verbouwd”, vertelt Erik. “De woning is volledig gestript en we hebben het dak en alle plafonds geïsoleerd. Verder hebben we een grondgebonden warmtepomp aangeschaft en het hele huis voorzien van HR++ glas en vloerverwarming. Op dit moment worden er zonnepanelen geplaatst en de gevelisolatie volgt nog.”

De grondgebonden warmtepomp

De grondgebonden warmtepomp is voor Erik de grootste investering geweest. “Hiervoor hebben we in de voortuin een bron laten boren van 230 meter diep en een warmtepomp geplaatst. We zijn daardoor volledig van het gas af. In combinatie met de zonnepanelen zijn we straks grotendeels zelfvoorzienend.”

Houtlook tegels

Erik heeft tegels en een pvc-vloer in zijn huis. “Ik merk dat tegels beter de warmte van de vloerverwarming vasthouden dan pvc”, vertelt hij. “In het toilet hebben we bijvoorbeeld tegels en daar is het warmer aan je voeten. Tegenwoordig zijn er ook hele mooie houtlook tegels beschikbaar. Dit zou ik meenemen in de overwegingen voor de woonkamer.”

Effecten maatregelen

In mei 2023 is Erik met zijn gezin in de woning getrokken. “We zijn erg tevreden over onze verbouwing en de keuzes die we gemaakt hebben. Bij een verbouwing denk je meestal vooral aan het mooi maken van de woning. Wij merken dat het comfort en de daling van de energiekosten voor de lange termijn belangrijker zijn dan de kleur op de muur”, vertelt Erik. “We hebben geen gasrekening meer, alleen nog elektra. Als we straks zonnepanelen hebben worden de kosten nog lager.”

Subsidies

Voor de dakisolatie, warmtepomp en het glas heeft Erik van zowel de ISDE-subsidie van het Rijk als de subsidie Energiebesparing van de gemeente gebruikgemaakt. Voor de inductiekookplaat heeft hij alleen de subsidie energiebesparing van de gemeente gebruikt.

Wilt u aan de slag met woning verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Gemeentelijke én landelijke subsidies

  • De Energiebespaarlening met 0% rente voor lagere inkomens

  • Belastingvoordeel op arbeidskosten

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Bekijk keurmerken & certificaten

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice