Leidingisolatie

image

Het merendeel van de woningen in Nederland wordt verwarmd met een cv-installatie. Die bestaat uit een cv-ketel, buizen en radiatoren. Door de buizen stroomt het water van de ketel naar de radiatoren.

In de ideale situatie bereikt het water vanuit de cv-ketel de radiatoren zonder dat er onderweg warmte wordt afgegeven aan onverwarmde ruimtes. Dan wordt de warmte afgegeven aan ruimtes waarin dat gewenst is en gaat het niet onderweg verloren. Helaas zijn er in iedere woning veel verwarmingsbuizen die warmte uitstralen. Zeker als het lange leidingen zijn die door koude ruimtes lopen. Door deze leidingen te isoleren kan het warmteverlies eenvoudig worden verminderd waardoor u onnodig energieverbruik voorkomt. Leidingisolatie is erg makkelijk te installeren. U klemt het isolatiemateriaal om de leiding heen. En het bespaart veel. Tot wel tientallen euro’s per jaar!

Dat het water in het leidingwerk een constantere temperatuur heeft kunt u goed merken wanneer u in de keuken of badkamer warm water nodig heeft. Met buisisolatie duurt het aanzienlijk korter wanneer er warm water uit de kraan komt.  

Voordelen leidingisolatie

Naast de besparing op het energieverbruik en het water wat sneller warm wordt zijn er nog enkele andere voordelen. Hoort u thuis wel eens ‘tikkende leidingen’ en heeft u daar last van? Dit kan voor een groot deel worden verminderd met het toepassen van leidingisolatie. Het ‘tikken’ komt voornamelijk door het opwarmen en afkoelen van de leidingen waardoor deze uitzetten en inkrimpen. Als leidingisolatie dit niet verhelpt en u er last van blijft houden, is het raadzaam de verwarming te ontluchten. Een ander voordeel van buisisolatie is dat dit het leidingwerk beschermt tegen kou. Sommige leidingen liggen op plaatsen waar ze gevoelig zijn voor bevriezing. Met buisisolatie gaat u dit tegen.

Hoeveel bespaart leidingisolatie?

Leidingisolatie bespaart ongeveer 3 m3 gas per meter per jaar. Een gemiddeld huishouden heeft tussen de 10 en 20 meter leidingwerk wat geïsoleerd kan worden. Dat bespaart tot €40 per jaar. Welke verwarmingsbuizen moet je isoleren en waar? Niet alle verwarmingsbuizen hoeven te worden geïsoleerd. Het gaat alleen om leidingen die lopen door onverwarmde ruimtes, zoals:

  • Een onverwarmde zolder

  • Bergruimtes

  • De kruipruimte

  • Een onverwarmde garage

  • Achter knieschotten van schuine daken

  • In de meterkast

  • In de technische ruimte

De warmte die via het leidingwerk wordt afgegeven aan deze ruimtes wordt daar niet nuttig gebruikt. Hoe kouder de omgeving van een buis is, hoe meer warmte er wordt onttrokken. Let op dat u zowel de aanvoer als de retour leiding isoleert. Via beide gaat er namelijk warmte verloren.

Leidingisolatie aanbrengen

Er zijn verschillende typen leidingisolatie te koop. Bij bouwmarkten is meestal standaard isolatie verkrijgbaar. Online zijn er verschillende merken verkrijgbaar die vaak van betere kwaliteit zijn. Normale buisisolatie kan gemakkelijk worden bevestigd. Sommige buisisolatie is zelfklevend wat het aanbrengen makkelijker maakt. Dit type isolatie is al voorgesneden en heeft een zelfklevende plakrand waarmee de isolatie makkelijk en snel kan worden dichtgeplakt.

Andere typen buisisolatie kunnen dikker zijn waardoor het niet altijd mogelijk is om dit goed aan te brengen omdat de cv leidingen te dicht bij elkaar liggen of te dicht tegen een muur aanstaan. Dunnere isolatie bespaart wat minder maar is wel weer goedkoper en alsnog kan er jaarlijks veel mee worden bespaard.  

Voor leidingwerk wat in een bocht loopt kan het moeilijk zijn om buisisolatie aan te brengen. Als u dit op een mooie manier wilt bevestigen kunt u ook voorgemaakte bochten en T-stukken kopen. Dat kan het isolatie aanbrengen een stuk makkelijker maken!

Kosten en terugverdientijd

Er zijn verschillende diktes leidingisolatie beschikbaar tussen de 9 en 35 millimeter. Meet dit eerst op voordat u leidingisolatie gaat kopen! Hoe dikker de isolatie, hoe meer u bespaart. Zelfklevende leidingisolatie van 12mm dik is al verkrijgbaar voor €1,80 per meter. Leiding isolatie verdient zich binnen een jaar terug en levert daarna ieder jaar opnieuw winst op! 

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of een opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30


image