Ga direct naar hoofdcontent

Waterbesparende douchekop

Besparen onder de douche

Met een waterbesparende douchekop kunt u energie besparen onder de douche. Gemiddeld gebruiken we 60 liter water tijdens onze douchebeurt. Voor het water en voor de energie die nodig is om het water te verwarmen moet u betalen. Met een waterbesparende douchekop bespaart u ongeveer 20% op waterverbruik en energie voor het douchen. Heeft u een regendouche? Dan kunt u tot wel 40% besparen.

Hoe werkt een waterbesparende douchekop?

Een waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat er maximaal 7,2 liter water per minuut door de douche stroomt. Dit is minder dan bij een normale douche en veel minder dan bij een regendouche. Doordat u minder water gebruikt tijdens het douchen bespaart u water en energie.  

Een goede straal met minder water

Ondanks dat de douchekop minder water gebruikt, blijft de straal goed. Bij veel waterbesparende douchekoppen wordt er lucht bij het water gemengd. Hierdoor blijft de douche even comfortabel als een normale douche en voelt u weinig of geen verschil. 

Besparing en kosten

Hoe meer water de douchekop die u nu heeft gebruikt, hoe groter de besparing bij een waterbesparende douchekop. Gemiddeld bespaart u €65 per jaar (prijspeil januari 2024). Als u langer doucht of uw regendouche vervangt, is de besparing groter. 

Een waterbesparende douchekop kost €20 tot €50. De terugverdientijd van de douchekop is dus minder dan een jaar. 

Test of u al een waterbesparende douchekop heeft

Twijfelt u of u al een waterbesparende douchekop heeft? Dit kunt u makkelijk testen. Hiervoor heeft u alleen een emmer nodig. 

Vang 1 minuut het water van de douche op. Tip: in een huishoudemmer past vaak 10 liter. Zit er meer dan 7 liter water in de emmer?

  • Ja? Dan kunt u water en energie besparen met een waterbesparende douchekop. 

  • Nee? U kunt niet besparen met een waterbesparende douchekop.

Makkelijk te installeren

Een waterbesparende douchekop is makkelijk te installeren door de volgende stappen te volgen: 

  1. Draai de huidige douchekop van de doucheslang. 

  2. Vervang het rubber ringetje in de doucheslang (deze zit bij de waterbesparende douchekop)

  3. Draai de waterbesparende douchekop op de doucheslang

  4. Test of de douchekop niet lekt

Bekijk de video

Bekijk ook de video over het plaatsen van de waterbesparende douchekop.

Nog meer besparen?

Bent u op zoek naar andere kleine en slimme maatregelen die u helpen met energie besparen? Kijk dan eens naar ons overzicht van kleine maatregelen. Hier vindt u ook het e-book met 50 bespaartips

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice