Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Dit is een duurzame manier van elektriciteitsproductie. De elektriciteit die in woningen wordt gebruikt, wordt vaak door fossiele brandstoffen opgewekt, bijvoorbeeld door kolen- en gascentrales.

Zonnepanelen verminderen de CO2 uitstoot, u wordt minder afhankelijk van uw elektriciteitsleverancier, uw energierekening daalt, en uw woningwaarde stijgt. Ook op bewolkte dagen wekken panelen elektriciteit op door het indirecte zonlicht. De opbrengst is dan wel minder. Een zonnepaneel gaat meer dan 25 jaar mee en levert gedurende zijn levensduur veel elektriciteit op.

Bewoners blij met zonnepanelen op hun dak

Plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen op een plat en schuin dak worden geplaatst. Op een plat dak worden zonnepanelen met schroeven aan het dak gemonteerd. Ook kunnen op een plat dak de zonnepanelen met los worden geplaatst. In dat geval worden de panelen verzwaard met ballast (stenen of grind), zodat ze beschermd zijn tegen wind en storm. Op een schuin dak worden panelen op een rails gemonteerd, die aan het dak of de dakpannen bevestigd worden.

Zonnepanelen werken het beste als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 36º. Heeft u echter een dak dat ruwweg tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft van 20º-60º dan heeft u ongeveer hetzelfde rendement.

Veranderingen in uw woning

Als u zonnepanelen op het dak plaatst, verandert er ook het een en ander in huis. Zo moet er een omvormer geplaatst worden die de opgewekte zonnestroom omzet in bruikbare stroom voor in huis. De omvormer plaatst u het liefst dicht bij de installatie. Hiervoor is ruimte nodig, vaak onder het dak. Daarnaast zullen er ook kabels gelegd moeten worden van het dak naar de omvormer en naar de meterkast. In sommige gevallen zijn er ook aanpassingen in de meterkast nodig, als u bijvoorbeeld een grote installatie krijgt. Een installateur bekijkt bij u thuis wat er precies nodig is en zal u hierover adviseren.

Welke typen zonnepanelen zijn er?

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Vakspecialisten

  • Vergelijk vakspecialisten

  • Lees échte reviews

  • Direct in contact

Bekijk vakspecialisten
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Heeft u een vraag of een opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket