Infraroodverwarming

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is een vorm van elektrisch verwarmen. Infraroodverwarming geeft een veilige vorm van infraroodstraling af waarmee objecten en personen direct worden verwarmd. Dit is anders dan radiatoren of vloerverwarming die de lucht in een ruimte verwarmen. Infraroodverwarming kan gebruikt worden in verschillende vormen:

  • Om een specifieke plek in een ruimte te verwarmen

  • Als ruimteverwarming in weinig gebruikte ruimtes

  • Als centrale verwarming in energiezuinige huizen. U heeft dan geen cv-ketel, radiatoren en vloerverwarming meer nodig.

Vrouw op een bank met een infrarood paneel aan de muur

Infraroodstraling

Infraroodverwarming bestaat uit onzichtbare infrarode straling. Deze straling werkt op dezelfde manier als de zon, maar dan zonder de schadelijke UV-straling. Anders dan bij een terrasverwarmer, is dit type infraroodstraling niet schadelijk. Infraroodverwarming verbruikt elektriciteit. U kunt infraroodpanelen monteren aan wand of plafond, of infraroodmatten als vloerverwarming, wandverwarming of plafondverwarming toepassen.

Welke typen infraroodverwarming zijn er?

Vormen van infraroodverwarming

Er zijn verschillende varianten van infraroodverwarming. U kunt verwarmen met infraroodpanelen, maar ook met infraroodmatten of -folie. Beide varianten werken met dezelfde vorm van straling en verwarmen niet de lucht, maar personen en objecten. De personen en objecten warmen op, waardoor zij op hun beurt warmte uitstralen naar de ruimte.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn in verschillende afmetingen en vermogens verkrijgbaar. Meest voorkomend zijn rechthoekige of vierkante panelen. Voor de badkamer bestaan er infraroodpanelen geïntegreerd met een spiegel. Panelen voor in andere woonruimtes kunt u personaliseren met zelfgemaakte opdruk of foto. Zo heeft het niet de uitstraling van een infraroodpaneel.

Infraroodpanelen hebben een stralingsbereik van ongeveer 3 meter. Als u wegloopt van het paneel of niet binnen het stralingsbereik zit, voelt u niet meer de stralingswarmte van het paneel. Voor verwarmen van grotere ruimtes zijn dan vaak meerdere panelen nodig.

Infraroodmatten / folie

Infraroodverwarming is ook in matten en folie beschikbaar. Dit kan gebruikt worden voor grotere oppervlaktes als de infraroodverwarming als hoofdverwarming wordt gebruikt. Dit is weg te werken in vloer, wand of plafond. De matten of folie warmen op door middel van elektriciteit, waardoor vervolgens infraroodstraling wordt uitgestraald.

Installeren van infraroodverwarming

Het installeren van infraroodpanelen kunt u zelf doen of laten doen door een installateur.

Spotverwarming

Als u een infraroodpaneel gaat gebruiken voor spotverwarming kunt u deze als u handig bent zelf ophangen. Hiervoor is een stopcontact in de buurt nodig van waar u het paneel wilt ophangen.

Ruimteverwarming

Wilt u infraroodpanelen gebruiken om een ruimte te verwarmen? Dan is het verstandig om een installateur langs te laten komen. De installateur kan bepalen hoeveel vermogen u nodig heeft en waar het paneel het beste geplaatst kan worden. De installateur zal tijdens de installatie zorgen dat de kabels netjes weggewerkt worden en dat de infraroodverwarming en ruimtethermostaat goed ingesteld staat. Als u handig bent en op een veilige manier elektra kan aanbrengen dan is het mogelijk om dit zelf te doen.

Verwarming van volledige woning

Gaat u een volledig huis verwarmen met infraroodverwarming? Dan is het belangrijk dat een installateur een goede warmteverliesberekening maakt en op basis daarvan een verwarmingsplan maakt voor het verwarmen met infrarood. Dit plan kan bestaan uit infraroodpanelen of infraroodmatten/folie. Op basis van dit plan zullen er aanpassingen gemaakt worden in de meterkast en is er een kabelnetwerk nodig in huis. Dit is een flinke en ingewikkelde klus die u het beste aan een installateur kan overlaten.

Veelgestelde vragen over infraroodverwarming

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Vakspecialisten

  • Vergelijk vakspecialisten

  • Lees échte reviews

  • Direct in contact

Bekijk vakspecialisten
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Heeft u een vraag of een opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket