Ga direct naar hoofdcontent
Een foto van een witte man met een zwarte jas en broek die voor zijn huis staat met de handen over elkaar. Hij lacht naar de camera.

Triple glas en sedumdak

Fred van Vliet

Isoleren tegen warmte én kou

Fred van Vliet woont met zijn vrouw en dochter in een geschakelde woning in Amstelveen Westwijk. Hij verduurzaamde zijn huis met onder meer triple glas en een sedumdak. Daarvoor heeft hij subsidie gekregen van de gemeente.

We wilden een koeler huis tijdens hete zomer

“Het begon ermee dat onze kozijnen slecht waren”, vertelt Fred. “Daar moesten we iets aan doen. Toen maakten we ook nog eens een heel hete zomer mee. Ons huis heeft platte daken, in de kamers op de bovenverdieping was het niet uit te houden van de hitte. We besloten om, als we de kozijnen gingen vernieuwen, dan maar meteen overal triple glas in te laten zetten. Dat heeft een warmtewerende coating, wat op warme dagen verkoelend werkt. En het isoleert in de winter natuurlijk heel goed. Bovendien hebben we op onze 2 platte daken een groen dak van sedum – een soort vetplantjes – laten leggen. Ook dat helpt de ruimte eronder koel te houden. En de plantjes vormen een goede buffer bij zware regenval.”

Een stuk aangenamer

Door de maatregelen is het op warme dagen in huis een stuk aangenamer geworden. “De bovenste kamer is veel beter bruikbaar. Eerst was het een washok, nu hebben we er een leuke slaapkamer van gemaakt voor onze dochter van 10; daar is ze heel blij mee.” Door de betere isolatie van het huis, is het gasverbruik van de familie Van Vliet met meer dan een derde omlaaggegaan. “We hebben ook minder condens in huis; de ramen zijn nu aan de buitenkant beslagen in plaats van aan de binnenkant. Dat geeft wel aan hoe goed ze isoleren. En in de keuken hebben we nu geen last meer van tocht. We hebben meer wooncomfort gekregen.”

Subsidieaanvraag

Dat je subsidie kunt aanvragen voor energiebesparende maatregelen aan je woning, wist Fred al. “Ik werk zelf bij een energiebedrijf, dus ik ken die wereld aardig goed.” Toch liep zijn eerste aanvraag niet van een leien dakje. “Toen ik de Subsidie Energiebesparing 2 jaar geleden aanvroeg, kon dat nog via e-mail. Maar tijdens mijn aanvraag veranderde het proces en moest het via een online formulier. Ik viel toen tussen wal en schip: mijn mails raakten kwijt. Het is uiteindelijk wel goed gekomen hoor. En toen ik later ook triple glas voor de keuken bestelde en daar weer subsidie voor aanvroeg, ging het juist heel makkelijk. Ook de subsidieaanvraag voor ons groene dak verliep eenvoudig. Zo’n subsidie helpt je om de stap naar verduurzaming te zetten.”

Vervolgstappen

Fred denkt nu na over vervolgstappen. “Alle laagdrempelige dingen in huis hebben we gedaan: we hebben overal ledverlichting, de deuren hebben drangers om te zorgen dat ze dicht gaan en geen warmte lekken. En we hebben een slimme thermostaat die alleen de kamers verwarmt waar wij zijn. Misschien moet de volgende stap een warmtepomp zijn en vloerverwarming.”

Wilt u aan de slag met woning verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Gemeentelijke én landelijke subsidies

  • De Energiebespaarlening met 0% rente voor lagere inkomens

  • Belastingvoordeel op arbeidskosten

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Bekijk keurmerken & certificaten

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice