Naad- en kierdichting

image

Een belangrijk onderdeel in het duurzaam maken van een woning is het ‘luchtdicht’ maken van de woning. Er gaat veel energie verloren door allerlei zogenaamde ‘naden’ en ‘kieren’. Warmte lekt daar weg, koude lucht treedt de woning binnen. Dat levert tocht en warmteverlies op. Het is een van de belangrijkste factoren die het wooncomfort van een woning bepalen.

Infiltratie versus ventilatie

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen gewenste toetreding van lucht (ventilatie) en ongewenste toetreding van lucht (infiltratie). Voldoende verversing van frisse lucht is cruciaal voor de gezondheid van de bewoners, maar ook om vochtproblemen in huis te voorkomen.

Op de themapagina over ventilatie is veel informatie te vinden over het reguleren van de gewenste toetreding van frisse lucht. In dit artikel vertellen we meer over het tegengaan van de ongewenste infiltratie.

Naad- en kierdichting

Om infiltratie tegen te maken gaan we de woning luchtdicht. Om dat te doen begint u met het opsporen van deze naden en kieren. Dit doet u het makkelijkste op een koude herfstdag als de wind goed waait. U zult de kieren dan het gemakkelijkste kunnen constateren. Een aantal belangrijke plekken om bij langs te lopen zijn:

 • Ramen, deuren en kozijnen

 • Aansluiting kozijnen op gevel. Oude kozijnen kunnen scheef trekken waardoor er kieren kunnen ontstaan tussen het kozijn en de muur. Zeker als er geen stelkozijnen zijn gebruikt, kan dit tot veel infiltratie leiden. Vergeet niet onder het vensterbank te kijken/voelen.  

 • Draaiende delen van raampartijen.  Voor ‘bewegende’ raampartijen geldt hetzelfde als voor deuren. Indien er tochbanden of rubbers aanwezig zijn, controleer de staat er van.

 • Deuren. Aan de zij- onder- en bovenkant van de buitendeuren kunnen kieren ontstaan omdat de deur niet goed in de post valt. Met name onder de buitendeur door komt vaak veel kou naar binnen.

 • Brievenbus. De brievenbus is in heel veel huizen een groot energielek.

Op de begane grond

 • Kruipluik. Veel woningen hebben een kruipruimte en een of meerdere kruipluiken om daar te komen. Vaak sluiten deze niet goed waardoor er veel kou en muffe lucht uit de kruipruimte de woning in kan komen.

 • Meterkast. De meterkast heeft vaak behoorlijke gaten richting de kruipruimte. Ook hier komt kou en muffe lucht uit de kruipruimte vrij omhoog.

 • Naden bij aansluiting van de begane vloer en de gevel

 • Leidingdoorvoeren naar buiten, bijvoorbeeld de aanvoerleiding van de CV-ketel.

Op de bovenste verdieping / zolder

 • Aansluiting van het (schuine) dak op buitenmuur. Hier zitten vaak grote naden en kieren door onzorgvuldige afwerking bij de bouw. Het is wel vaak lastig te bereiken. 

 • Naden in de nok van het dak. Idem hier.  

 • Tussen gipsplaten die als afwerking dienen van het dak.

 • Leidingdoorvoeren naar buiten, bijvoorbeeld de afvoerleiding van de CV-ketel of ventilatiekanelen.

Belang van goede naad- en kierdichting

Naad- en kierdichting lijkt op het eerste oog misschien onbenullig. Maar een luchtdicht huis heeft veel minder energie nodig om op te warmen. Het kan in extreme gevallen 15% op de stookkosten schelen. Milieu Centraal geeft als gemiddelde besparing voor een tussenwoning 70m3 aan. Dat is voor een vrijstaande woning al snel het dubbele. Ook met het blik op de toekomst is naad- en kierdichting belangrijk. Als we oudere woningen met een warmtepomp willen gaan verwarmen vormt het een cruciale stap die niet te onderschatten is. Een goede ventilatieoplossing kan ook pas renderen als de infiltratie tot een minimum is beperkt.

Praktische tips om aan de slag te gaan

De meeste naden en kieren zijn goed zelf te dichten. Loop alle bovenstaande punten langs en maak een lijst met problemen en benodigdheden om ze op te lossen. De materialen zijn bij de bouwmarkt te koop en de kosten vallen heel vaak erg mee. Een aantal tips:

 1. Kieren van bewegende deuren en ramen kan je het beste dichtmaken met tochtband (zachte profielen) of tochtstrips (harde profielen).

 2. Onder de voordeur kan je het beste een tochtborstel of dorpel gebruiken.

 3. Koop een borstel voor in de brievenbus of een speciale tochtvrije en isolerende brievenbus (https://www.hmbx.nl/)

 4. Maak het kruipluik goed sluitend via tochtband of tochtstrips.

 5. Naden bij muren kan je dichten met kit, schuim, tochtstrips of vezelmateriaal zoals glas/steenwol. Verklein grote voegen of kieren eerst met een latje of ander materiaal.

Kosten/opbrengsten naad- en kierdichting

Als je het goed doet zal je s’winters minder tocht ervaren. De warmte blijft beter in huis hangen waardoor de ketel minder hard hoeft te werken. Ook zal het s’zomers langer koel blijven in huis. De meeste woningen zijn voor minder dan €100 goed aan te pakken. De kosten/baten van deze maatregel zijn daarom (financieel) zeer lonend.

Hou de ventilatie in de gaten

Ga je de naden- en kieren aanpakken dan ga je de luchtcirculatie in huis veranderen. Dat is precies de bedoeling natuurlijk, maar hou in de gaten dat je voldoende moet blijven ventileren. Een goede ventilatieoplossing doet dat. Lees daarover meer op onze themapagina ventileren. Wil je actief meekijken wat de staat van het binnenklimaat is? Koop dan een vocht- en CO2 metertje, die kosten een paar tientjes en dan heb je goed zicht op de staat van het klimaat in huis.

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of een opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30


image