Ga direct naar hoofdcontent
Meneer op de foto naast warmtepomp

We hebben tot nu toe geen gas verbruikt

Hans Hasenbos

Hans Hasenbos woont sinds 1983 met zijn vrouw in een hoekwoning in het Oude Dorp. Door verschillende duurzame stappen gingen ze van energielabel C naar A++. Bekijk zijn verhaal hier en lees het hieronder.

“We wilden vooral energiezuinig en minder afhankelijk van gas zijn”, vertelt Hans. “Toen hebben we gekeken naar onze financiële mogelijkheden en welke duurzaamheidsmaatregelen er bij ons passen.”

De maatregelen

“We zijn begonnen met de aanleg van vloerverwarming en het plaatsen van lage temperatuur-radiatoren,” vertelt Hans. “Daarna zijn we doorgegaan met het plaatsen van zonnepanelen, muurisolatie, HR++ glas, vloerisolatie en een warmtepomp-boiler. Als laatste maatregel hebben we een hybride warmtepomp aangeschaft. Sinds november 2023 verwarmen we met de hybride warmtepomp onze woning en gebruiken we warm water vanuit de warmtepomp-boiler. Hierdoor hebben we nog geen druppel gas gebruikt.”

Uitdaging: de warmtepomp

Hans vond de hybride warmtepomp de grootste uitdaging. “Er wordt veel reclame gemaakt, maar weinig verteld over de maatregelen die je zelf moet nemen om rendement te halen. De warmtepomp werkt met een lage temperatuur van rond de 40 graden. Om je huis warm te krijgen met een warmtepomp moet je onder andere lage temperatuur radiatoren, vloerverwarming en een goed geïsoleerde woning hebben.”

Hans heeft gekozen voor een nieuw type warmtepomp, waarbij er geen buitenunit nodig is. Daardoor heb je ook geen overlast voor de buren.

Alle subsidies aangevraagd

“Wij hebben in een periode van 5 jaar tussen de €20.000 en €25.000 geïnvesteerd,” vertelt Hans. Wel heeft hij gebruikgemaakt van verschillende subsidies. “Voor de vloerisolatie, muurisolatie, hybride warmtepomp en warmtepomp-boiler heb ik zowel van de subsidie Energiebesparing van de gemeente gebruikgemaakt als de landelijke ISDE-subsidie van het Rijk. Ook voor de muurisolatie heb ik de ISDE-subsidie aangevraagd. We hebben alle subsidies dus met elkaar gecombineerd.”

Constante temperatuur

Hans zijn woning is door de maatregelen een stuk comfortabeler geworden. “We hebben door de warmtepomp en de isolatiemaatregelen een constante temperatuur in huis.” Ook zijn energielabel is erop vooruitgegaan. “Voor de maatregelen zaten wij op Energielabel C. We hebben het label opnieuw laten opstellen en hebben nu energielabel A++. Dat is gelijk aan de tegenwoordige nieuwbouwwoningen.”

Zonder warmtepomp had Hans ook een energiebesparing van 50% gerealiseerd. Dus goed isoleren levert ook veel op.