Ga direct naar hoofdcontent

Koken zonder gas

In een aardgasvrije stad worden uw woning en kraanwater anders verwarmd. Koken kan dan niet meer op  gas maar gebeurt elektrisch. U kunt dan nog steeds uw favoriete gerechten maken. Het is gezonder en  veiliger om elektrisch te koken. En vaak hoeft u er zelfs geen nieuwe pannen voor te kopen. Gaat u  verbouwen of krijgt u een nieuwe keuken? Stap dan alvast over op een elektrische kookplaat.

Man kookt op een inductiekookplaat in een moderne, duurzame keuken met houten elementen en een kom fruit op het aanrecht.

Koken op inductie

De meest gebruikte elektrische kookplaten werken op inductie. Zulke kookplaten warmen snel op en koelen snel af. Het zijn ook de meest energiezuinige kookplaten. We raden u aan om voor een inductiekookplaat te kiezen.

Klassieke en keramische kookplaat

Elektrisch koken kan ook op een klassiek elektrische kookplaat met gietijzeren platen. Het kan ook keramisch. Daarbij warmen gloeispiralen de kookzone op. Deze opties zijn langzamer en minder energiezuinig dan inductie.

Veilig, gezond en makkelijk

Elektrisch koken is:

  • Veiliger. Er is geen vuur en explosiegevaar meer. Ook hebben deze kookplaten een kinderslot en gaan ze automatisch uit als er geen pan op staat. De kans op verbrande vingers is dus veel kleiner.

  • Gezonder. Want de lucht raakt minder vervuild.

  • Makkelijker schoon te maken. Met water en een spons of een microvezeldoekje. Als het echt nodig is gebruikt u afwasmiddel of allesreiniger. Gebruik nooit schuursponsjes, soda of schoonmaakmiddel met citroen. Dit kan de plaat beschadigen.

Hoe het zit met de pannen

Als u op inductie gaat koken heeft u pannen nodig met een magnetische bodem. Heel veel pannen hebben zo’n bodem. Vaak hoeft u dus helemaal geen nieuwe pannen te kopen. U kunt zelf bekijken of uw pannen geschikt zijn. Neem een magneetje en plak deze onder uw pan. Blijft deze plakken? Dan kunt u de pan gebruiken op een inductiekookplaat. Op een klassiek elektrische kookplaat kunt u alle soorten pannen gebruiken. Dat geldt ook voor een keramische kookplaat. Ook een wok of tajine kunt u gewoon blijven gebruiken. Neem wel een wok met een platte bodem of gebruik een wok-ring. Heeft u een tajine van aardewerk? Plaats er dan altijd een inductie-adapterplaat onder. Deze zijn te koop in woon- en kookwinkels.

Kosten

Er zijn verschillende inductiekookplaten. Er zijn platen voor €150 te koop maar ook grotere voor meer dan €1000. Sommige woningcorporaties geven hun huurders een kookplaat of een tegoedbon wanneer zij het gebouw aardgasvrij maken. Bent u benieuwd naar de plannen voor uw woning? Neem dan contact op met uw corporatie. Als woningeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een elektrische kookplaat.

Download het Koken zonder gas-kookboek

Elektrisch koken kan in het begin een beetje wennen zijn. Twijfelt u of u uw recepten wel kunt blijven maken? U bent niet de enige. Daarom ontwikkelden we het Koken zonder gas-kookboek. Hierin delen verschillende Amsterdammers hun favoriete gerecht, klaargemaakt zonder gas. Uit de wok, pan, oven en tajine! Benieuwd naar de gerechten en handige tips voor elektrisch koken? Download dan het kookboek Koken zonder gas in Amsterdam.

Meer informatie

Meer lezen over koken op inductie kan op Milieucentraal.
Wilt u meer weten over Amsterdam aardgasvrij?