Ga direct naar hoofdcontent

Vanaf 2026 (hybride) warmtepomp verplicht

Gepubliceerd op: 10 mei 2023

Vanaf 1 januari 2026 wordt het verplicht om bij het vervangen van een cv-ketel in grondgebonden woningen een (hybride) warmtepomp te installeren. Deze maatregel is bedoeld om het gebruik van aardgas te verminderen en de overgang naar duurzame energie te bevorderen. 

Waarom wordt een warmtepomp verplicht?

Op dit moment hebben veel huizen nog een cv-ketel die op aardgas werkt, wat bijdraagt aan de CO2-uitstoot en dus niet duurzaam is. Om de opwarming van de aarde te beperken, is het nodig om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en uiteindelijk over te stappen op duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Door vanaf 2026 een hybride warmtepomp als standaard te stellen, wil de overheid duidelijkheid bieden aan consumenten, fabrikanten en installateurs, zodat zij zich kunnen voorbereiden op deze verandering.

Voor welke woningen geldt de verplichting?

Minister De Jonge heeft op 1 mei 2023 in een Kamerbrief aangekondigd voor welke woningen de verplichting zal gelden. Vanaf 2026 moeten rijtjeshuizen (hoek- en tussenwoningen), vrijstaande huizen en twee-onder-één-kapwoningen een (hybride) warmtepomp installeren als de cv-ketel of een andere vorm van verwarming vervangen moet worden. 

De overstap naar een (hybride) warmtepomp is nog niet in alle situaties even goed haalbaar. Voor (beneden)appartementen, monumenten en woningen die worden aangesloten op een warmtenet geldt de verplichting (voorlopig) niet. Ook woningen waar het langer duurt dan 7 jaar om de investering terug te verdienen zijn uitgezonderd.

Soorten (hybride) warmtepompen

Als u uw cv-ketel moet vervangen vanaf 2026, zijn er verschillende soorten waar u uit kunt kiezen. Meer informatie over de verschillende soorten warmtepompen leest u op deze pagina.

Subsidies en leningen

Onder bepaalde voorwaarden is er een ISDE-subsidie beschikbaar voor een (hybride) warmtepomp. U krijgt dan ongeveer 30% van de gemiddelde totale investeringskosten in een warmtepomp terug.

Geen eigen geld om een (hybride) warmtepomp te bekostigen? Het is ook mogelijk om een lening aan te vragen bij het Nationaal Warmtefonds. Lage en middeninkomens kunnen deze lening zelfs renteloos afsluiten.

Klik hier voor meer informatie over subsidies of leningen.