Ga direct naar hoofdcontent

Welkom bij het energieloket Alblasserdam

Het startpunt voor verduurzaming van uw woning. Kom erachter welke maatregel slim is voor uw woning, regel de financiering, vind een vakspecialist of bekijk welke acties er bij u in de buurt zijn.

Energiecoaches gezocht!

Als energiecoach zet u zich namens de gemeente in voor energiezuinig wonen. U heeft al enige ervaring met energie besparen vanuit uw werk of gewoon door het zelf thuis te doen. U leert graag wat nieuws en u bent vriendelijk en creatief. Als energiecoach werkt u samen in een team en helpt u buren en andere inwoners op weg om energiezuinig te wonen. Dat doet u op verschillende manieren. Enthousiast geworden? Druk op onderstaande button om naar het aanmeldformulier te gaan.

Hoe kan ik mijn woning of VvE energiezuiniger maken?

Als u wilt beginnen met energie besparen, is het belangrijk er achter te komen welke maatregel voor uw woning of VvE het meest geschikt is. Dit kunt u doen door te beginnen met de gratis online HuisScan en meer te lezen over energiebesparende maatregelen.

Alblasserdam aardgasvrij

Het gebruik van aardgas voor de verwarming van huizen en gebouwen draagt bij aan de opwarming van de aarde. We krijgen meer last van droogte, hitte en hevige regenval. In ons land en in de rest van de wereld zijn daarom afspraken gemaakt om het opwarmen van de aarde tegen te gaan. In 2050 gebruiken we in Nederland geen aardgas meer om onze woningen te verwarmen en om te koken. Ook in Alblasserdam bereiden we ons voor op een toekomst zonder aardgas. 

Buurt voor buurt aardgasvrij

De overstap naar andere warmtebronnen gaat stap voor stap en gebeurt buurt voor buurt. Voor iedere buurt heeft de gemeente onderzocht welke warmtebron het meest duurzaam is en de laagste kosten voor de buurt heeft. Dat kan in de ene buurt aansluiting op een warmtenet zijn en in de andere buurt een volledig elektrische oplossing. Woningeigenaren bepalen voorlopig nog zelf op welke duurzame warmtevoorziening zij overstappen. Voor huurders geldt dat de verhuurder de keuze maakt voor een aardgasvrije warmtevoorziening. In de Transitievisie Warmte leest u wat de route en aanpak is naar aardgasvrije woningen en gebouwen.

Hoe wordt uw buurt aardgasvrij?

Vul uw postcode plus huisnummer in bij de Warmte-wegwijzer van gemeente Alblasserdam en lees welk alternatief voor aardgas de voorkeur heeft in uw buurt. En wat u zelf al kunt doen om uw woning hierop voor te bereiden.

Eenmalige energietoeslag voor huishoudens

Door de stijging van de energieprijzen dreigen verschillende huishoudens in financiële problemen te komen. Het Rijk heeft daarom geld vrijgemaakt om de energiebelasting te verlagen. Voor huishouden met een inkomen op of net boven het sociaal minimumniveau komt er daar bovenop een eenmalige vergoeding. Dit is de zogenaamde energietoeslag.

De hoogte van de energietoeslag hangt af van de hoogte van het inkomen. Voor meer informatie of het aanvragen van de toeslag kunt u terecht op de website van de Sociale Dienst Drechtsteden.

Aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Subsidie energie besparen

  • Subsidie voor o.a. isolatie

  • Eenvoudig aan te vragen

  • Verhoog uw wooncomfort

Gemeente Alblasserdam

In 2050 wil Alblasserdam een energieneutraal dorp zijn. Hiervoor willen we woningen en gebouwen verduurzamen en geen aardgas meer gebruiken. Ook willen we meer energie duurzaam opwekken en het gebruik van diesel en benzine afbouwen. Alblasserdam heeft hiervoor samen met andere gemeenten in de Drechtsteden een Energieakkoord gesloten. Wethouder Arjan Kraijo: "2050 lijkt nog ver weg, maar we moeten nu al voorbereidingen treffen. Dit doen we als gemeente niet alleen; we werken daarin samen met woningeigenaren, gebouweigenaren en andere partners. Doet u ook mee?"

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice