Ga direct naar hoofdcontent

Woningen gebouwd tussen 2001 en 2012

Woningen gebouwd tussen 2001 en 2012

In deze bouwperiode zijn woningen standaard redelijk goed geïsoleerd. Alle onderdelen van de schil van de woning, vloer, muur en dak, hebben een isolatiewaarde van rond de 2,5 (Rc-waarde) gekregen. Er werd ook veel HR glas toegepast. In woningen uit deze periode is mechanische ventilatie type C of al balansventilatie met warmteterugwinning toegepast. Ook is er redelijk goede naad- en kierdichting toegepast.

In het begin van deze bouwperiode was er alleen nog geen officiële classificatie opgesteld voor isolatieglas. Hierdoor kan het onduidelijk zijn welk type HR glas er in de kozijnen zit. Dat kan HR, HR+ of HR++ glas zijn.

In woningen gebouwd tussen 2001 en 2012 kunnen de volgende ‘problemen’ worden aangetroffen:

 • Onvoldoende vloerisolatie als er vloerverwarming aanwezig is

 • Onbekend welke type isolerende glas (HR, HR+ of HR++) in de kozijnen zit

 • Kunststof kozijnen die aan vervanging toe zijn

 • Onbekend welk type ventilatiesysteem is toegepast

 • Tocht en warmteverlies door mechanische ventilatie type C en rooster in ramen

Energiezuinig maken van woningen uit 2001 - 2012

Slimme maatregelen om woningen gebouwd tussen 2001 en 2012 energiezuinig te maken, zijn ventilatie met warmteterugwinning en opwekken van eigen elektriciteit. Daarbij is het bij woningen uit deze periode door de redelijk goede isolatie al mogelijk om al deels van het aardgas af te gaan.

Stap 1: Isoleren

Isoleren is bij woningen uit deze bouwperiode niet noodzakelijk. Als er vloerverwarming is, doet u er goed aan om vloerisolatie te verbeteren. Zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat naar de kruipruimte. Daarnaast kan het zijn dat er onvoldoende isolerend glas in de woning aanwezig is. Als u kozijnen gaat vervangen, is dit het goede moment om voor het beste isolerende glas te gaan.

Isolatiepakket voor woningen uit 2001 - 2012:

De minimale Rc-waarden hieronder zijn gericht op lage temperatuur verwarming (LTV), bijvoorbeeld met een warmtepomp of een warmtenet.

Isolerend glas

Vaak is er minimaal HR glas aanwezig in woningen uit deze bouwperiode. Het aanschaffen van beter isolerend glas is daarom niet noodzakelijk. Als de kozijnen aan vervanging toe zijn vanwege houtrot of om een andere reden, dan is zeer goed isolerend HR+++/Triple glas de beste keuze. Meer informatie over isolerend glas vindt u hier.

Vloerisolatie

Verbeteren van de vloerisolatie is niet noodzakelijk. Tenzij er zich een natuurlijk moment voordoet, zoals het plaatsen van vloerverwarming. Als er vloerverwarming aanwezig is doet u er goed aan om de vloerisolatie te verbeteren naar een isolatiewaarde van Rc 4,5. Zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat naar de kruipruimte. Meer informatie over vloerisolatie vindt u hier.

Dakisolatie

Verbeteren van de dakisolatie is niet noodzakelijk. Tenzij zich een natuurlijk moment voordoet, zoals het vervangen van de dakbedekking. U kunt de bestaande dakisolatie verbeteren door dakisolatie toe te passen. Dit kan aan de binnen- of buitenzijde van het dak. Doe dit met een goede isolatiewaarde van minimaal Rc 3,5. Let hierbij goed op de aanwezigheid van type materiaal en dampremmende- of klimaatfolies. Meer informatie over dakisolatie vindt u hier.

Muurisolatie

Omdat de spouwmuur volledig geïsoleerd is opgeleverd, is beter isoleren niet nodig. U kunt de muurisolatie eventueel verbeteren door binnen- of buitengevel isolatie toe te passen. Doe dit met een goede isolatiewaarde van Rc 3,5 of meer. Meer informatie over muurisolatie vindt u hier.

Stap 2: Ventileren

Wordt een woning beter ingepakt door isolatie, lucht- en dampdichte folies en goede naad- en kierdichting? Dan komt er minder schone en vooral koude lucht naar binnen. Precies de bedoeling natuurlijk. Het is wel belangrijk om dan goede ventilatie toe te passen. Dit is nodig voor voldoende zuurstof in huis en voor het afvoeren van vocht. Het is zonde om te investeren in goede isolatie om warmte binnen te houden, en tegelijkertijd ramen of roosters open te zetten.

Ventilatieoplossingen voor woningen uit 2001 - 2012

Met balansventilatie met warmteterugwinning zorgt u voor voldoende zuurstof in huis. En het zorgt voor afvoer van vocht en voorkomt u onnodig warmteverlies. De aanwezige afvoerbox van de mechanische ventilatie type C in deze woningen kan worden vervangen voor balansventilatie met warmteterugwinning. Bij warmteterugwinning wordt de warmte uit de afvoerlucht overgedragen aan de binnenkomende lucht. Sommige woningen uit deze periode hebben al balansventilatie.

Grote verbouwing?  Kijk dan meteen naar de mogelijkheden om goede centrale vraaggestuurde balansventilatie aan te leggen met warmteterugwinning. Als er mechanische ventilatie type C in de woning aanwezig is, zijn de afvoerkanalen al gelegd.

Kleine verbouwing?  Kies voor decentrale balansventilatie met warmteterugwinning. Hierbij wordt er één apparaat toegepast per (grote) ruimte in de gevel. In slaapkamers is dit vaak minder relevant als er niet verwarmd wordt. Er moet dan wel op een andere manier geventileerd blijven worden om vocht af te voeren en voldoende gezonde binnenlucht te verzorgen.

Meer informatie over ventilatieoplossingen vindt u hier.

Stap 3: Zonne-energie

Zonne-energie komt gratis en voor niets op het dak van uw huis terecht. Heeft u voldoende ruimte op het dak van uw woning? Dan is het slim om daar iets mee te doen door zonnepanelen of zonnecollectoren te plaatsen. Daarmee wekt u duurzaam elektriciteit en/of warmte op. Die bovendien zorgen voor een flinke besparing op de energierekening.

Meer informatie over zonnepanelen vindt u hier.

Meer informatie over zonneboilers vindt u hier.

Aardgasvrij maken van woningen uit 2001 - 2012

Om in de toekomst aardgasvrij te kunnen wonen is het belangrijk te begrijpen wat het betekent. Aardgas wordt in een oude woning vooral gebruikt voor verwarming (70%). Koken (5%) en het gebruik van warm water (25%) maken een veel kleiner deel uit van het gasverbruik.

De grootste hoeveelheid aardgas wordt dus in de meeste woningen besteed aan het verwarmen van de woning. Daarom zijn isoleren en goed ventileren essentieel in het aardgasvrij krijgen van een woning. Het helpt de warmtevraag van een woning zo veel mogelijk te verminderen.

Na het toepassen van isolatie en goede ventilatie kan een woning op een energiezuinige manier aardgasvrij worden verwarmd.

Stap 4: Aardgasvrij verwarmen

Bij iedere woning is het belangrijk om te weten wat er in de toekomst aan voorzieningen worden aangelegd in de wijk. Deze plannen (Transitievisie Warmte) van de gemeente zijn eind 2021 bekend gemaakt. U kunt zich voorbereiden met maatregelen die altijd interessant zijn, omdat ze uw energierekening verlagen.

Oplossingen voor aardgasvrij verwarmen voor woningen uit 2001 - 2012

Er zijn op dit moment drie voor de hand liggende oplossingen om een woning te kunnen verwarmen zonder aardgas.

 • Aardgasvrij verwarmen op lage temperatuur: warmtepomp of lage temperatuur warmtenet

Verwarmen op lage temperatuur (LT) gebeurt met temperaturen van maximaal 50 graden. Elektrisch verwarmen wordt meestal gedaan met een warmtepomp. Een andere manier is met infraroodverwarming. Infraroodverwarming is stralingswarmte en voelt net als een terrasverwarmer.

Verwarmen met een warmtepomp gebeurt met water door het cv-systeem op lage temperatuur. Dit gebeurt ook bij een LT warmtenet. Met een LT warmtenet wordt water met maximaal 50 graden naar de woning vervoerd, wat wordt gebruikt voor de verwarming en het warme tapwater. Voor verwarmen op lage temperatuur moet het warmte afgiftesysteem in de woning geschikt zijn. Systemen die geschikt zijn voor het afgeven van warmte op lage temperatuur zijn vloerverwarming en lage temperatuur convectoren.

Meer informatie over warmtepompen vindt u hier.

Meer informatie over infraroodverwarming vindt u hier.

Om woningen uit deze periode op lage temperatuur te verwarmen is de isolatie voldoende. Het verbeteren van isolatie op natuurlijke momenten is altijd een goede stap om de energiekosten omlaag te brengen. Indien nog niet aanwezig, moet balansventilatie met warmteterugwinning worden toegepast. Een warmte-verliesberekening kan aantonen of de woning met een warmtepomp verwarmd kan worden.

 • Aardgasvrij verwarmen op midden temperatuur: midden temperatuur warmtenet

Bij verwarmen op midden temperatuur (50 - 70 graden) wordt met een medium temperatuur (MT) warmtenet water naar de woning vervoerd wat wordt gebruikt voor de verwarming en het warme tapwater. Bij hele oude radiatoren kan het zijn dat deze moeten worden aangepast om warmte op deze temperaturen te kunnen afgeven

Om woningen uit deze periode met midden temperatuur te verwarmen is het niet nodig iets te verbeteren aan de woning. Het verbeteren van isolatie op natuurlijke momenten is een goede stap om de energiekosten omlaag te brengen.

 • Aardgasvrij verwarmen op hoge temperatuur: hoge temperatuur warmtenet of groen gas oplossing

Bij verwarmen op hoge temperatuur (70 - 90 graden) wordt door een hoge temperatuur (HT) warmtenet water naar de woning vervoerd, wat wordt gebruikt voor verwarming en warm tapwater. Er hoeft niks aan het verwarmingssysteem aangepast te worden.

Bij een groen gas oplossing hoeft alleen de cv-ketel aangepast te worden. Wel wordt aangeraden om te werken met een hybride warmtepomp, omdat groen gas heel duur zal zijn.

Om woningen uit deze periode met hoge temperatuur te verwarmen hoeft niets aangepast te worden in de woning. Het verbeteren van isolatie op natuurlijke momenten is een goede stap om de energiekosten omlaag te brengen.

Besparen op gas voor warm tapwater: badkamer verbouwen

Als u plannen heeft om de badkamer te gaan verbouwen en een nieuwe frisse uitstraling te geven, is dit ook het moment om na te denken over energiebesparende maatregelen die u in de badkamer kunt toepassen. Het is mogelijk om een douche met warmteterugwinning te installeren. Bij dit systeem wordt warmte uit het afvoerwater teruggewonnen. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om het schone koude water wat naar de mengkraan gaat vast voor te verwarmen. Op die manier bespaart u gas voor het verwarmen van tapwater.

Een andere slimme zet is een waterbesparende douchekop. Door het water te mengen met lucht, ervaart u een net zo comfortabele douchestraal terwijl er minder warm tapwater wordt gebruikt. Ook zo bespaart u op gas voor het maken van warm tapwater.

Een aantal woningtypes uitgelicht

Elke woning is anders en verliest warmte op een andere manier. Hieronder staan kort de verschillende type woningen benoemd en hun eigenschappen.

Vrijstaande woningen

Vrijstaande woningen hebben relatief veel muuroppervlak. Door de relatief matig geïsoleerde spouwmuur gaat hier nog warmte verlopen. Ook gaat warmte verloren door het relatief matig geïsoleerde dak en de mechanische ventilatie type C waardoor koude lucht de woning binnenkomt. Als er nog 'ouderwets' dubbel glas in de kozijnen zit, gaat ook hier warmte verloren.

Hoek- en twee-onder-een kapwoning

2-onder-1-kap-woningen en hoekwoningen uit deze hebben relatief veel muuroppervlak. Door de relatief matig geïsoleerde spouwmuur gaat hier nog warmte verlopen. Ook gaat warmte verloren door het relatief matig geïsoleerde dak en de mechanische ventilatie type C waardoor koude lucht de woning binnenkomt. Als er nog 'ouderwets' dubbel glas in de kozijnen zit, gaat ook hier warmte verloren. Daarnaast hebben 2 onder 1 kap woningen vaak aangebouwde (geschakelde) ongeïsoleerde schuren, die als woonruimte bij de woning betrokken zijn. Als hier wordt gestookt, gaat ook hier warmte verloren.

Tussenwoningen

Tussenwoningen hebben in verhouding veel dak- en vloeroppervlak en relatief veel glasoppervlak ten opzichte van het geveloppervlak. Er gaat daarom warmte verloren via de ramen als dit nog 'ouderwets' dubbel glas is en het relatief matig geïsoleerde dak en vloer. Ook de mechanische ventilatie type C zorgt voor warmteverlies, doordat koude lucht de woning wordt binnengehaald.

Appartement (zie ook

Appartementen hebben in verhouding veel glasoppervlak ten opzichte van het geveloppervlak. Er gaat daarom veel warmte verloren via de ramen. Afhankelijk van de positie van het appartement gaat via andere componenten van de schil van het appartement warmte verloren. Zo gaat bij een appartement op de hoek onder het dak ook veel warmte verloren via de gevel en het dak. Ook als er mechanische ventilatie type C is gaat hierdoor warmte verloren.

Bent u huurder? (

Een groot deel van de appartementen uit deze bouwperiode wordt verhuurd. Als huurder bent u beperkt in wat u kunt doen, omdat u afhankelijk bent van uw verhuurder.

Kosten en besparingen

Een woning gebouwd tussen 2001 - 2012 aardgasvrij en toekomstbestendig maken betekent een redelijke verbouwing en daar zijn ook wat investeringen voor nodig. De kosten verschillen sterk per woningtype en zijn ook afhankelijk van het woonoppervlak. Een groter vrijstaand huis heeft iets meer arbeid en materiaal nodig om deze te verduurzamen vergeleken met een tussenwoning. Ook is het afhankelijk van wat er al aan een woning gebeurd is door de jaren heen.

Wat zijn de kosten en besparingen?

Onderstaande kosten en besparingen zijn gebaseerd op het prijspeil van januari 2023.

Onderstaande kosten en besparingen zijn voorbeelden. Ze zijn gebaseerd op de bouwstandaarden in de bouwperiode 2001 tot 2012 en een 3 persoons huishouden. Er is geen rekening gehouden met eventuele verbeteringen of verbouwingen die na de bouw aan de woning zijn uitgevoerd. De werkelijke besparingen zijn afhankelijk van veel factoren zoals hoe u uw woning verwarmd of gebruik maakt van ventilatie. 

Isolatie

Voor lage temperatuur verwarming zoals een warmtepomp, is het niet noodzakelijk om de isolatie van uw woning te verhogen. Mocht u toch de vloer extra isoleren en het glas nog laten vervangen, dan kost dat voor een gemiddelde tussenwoning ongeveer €8.300 (exclusief subsidie). Bij een gemiddelde vrijstaande woning liggen de kosten hiervoor rond de €16.000 (exclusief subsidie). Hiermee bespaart u ongeveer 10% op de gasrekening.  

Naad- en kierdichting

Elke woning heeft naden en kieren. Goede naad- en kierdichting is relatief goedkoop en kan het comfort in huis flink verhogen. U kunt tot €100 besparen door alle naden en kieren in huis te dichten.

Ventilatie

Een goed ventilatiesysteem (balansventilatie) met warmteterugwinning kost al snel €13.000. Een mechanisch ventilatiesysteem is goed voor het binnenklimaat en daarmee ook voor uw gezondheid. Daarnaast bespaart u met goede warmteterugwinning flink op de gasrekening. Jaarlijks bespaart u 15% tot 30% ten opzichte van ventilatie zonder warmteterugwinning. 

Zonne-energie

Een set zonnepanelen voor een eengezinswoning kost gemiddeld tussen de €4.000 en €5.000. Daarmee bespaart u ongeveer 80% op de elektriciteitsrekening.

Duurzaam verwarmen

Met het aanleggen van een verwarmingssysteem dat geschikt is voor lage temperatuur maakt u uw huis energiezuinig en voorbereid op de toekomst. Bijvoorbeeld met vloerverwarming en/of lage temperatuur convectoren. Voor een gemiddelde tussenwoning kost dit ongeveer €7.500 en voor een gemiddelde vrijstaande woning €11.500.

Een hybride warmtepomp kost ongeveer €7.000 (exclusief subsidie) en daarmee bespaart u ongeveer 70% op het gasverbruik voor verwarmen. De cv-ketel gebruikt u dan nog voor het maken van warm tapwater of op hele koude winterdagen.

Een all-electric warmtepomp (lucht) kost ongeveer €11.000 (exclusief subsidie). Daarmee is uw woning (bijna) helemaal aardgasvrij. Met een all-electric warmtepomp bespaart u minstens €215 per jaar op de kosten voor het vastrecht voor gas (als u ook elektrisch kookt). Daarbij komt de besparing op uw energieverbruik voor verwarmen en warm water. Deze besparing is afhankelijk van het overgebleven gasverbruik na het nemen van isolatiemaatregelen, naad- en kierdichten en energiezuinige ventilatie.

Het aansluiten op een warmtenet kost in 2023 ongeveer €5.300. Hierbij komen nog extra kosten als de afstand tussen woningen en de hoofdleiding van het warmtenet meer dan 25 meter is. Met een aansluiting op een warmtenet is uw woning aardgasvrij.

Als er een alternatieve vorm van gas in plaats van aardgas in uw wijk komt, zijn er geen aanpassingen nodig aan het warmteafgiftesysteem. Het is nog onbekend hoeveel het gaat kosten om aan te sluiten op een groen gasnet. Let op, de verwachting is dat zeer weinig woningen (minder dan 10%) van groen gas gebruik gaan maken in de toekomst. Dat komt doordat er weinig groen gas beschikbaar is en het duur is om te produceren.

Elektrisch koken

Om echt volledig aardgasvrij te wonen is het ook noodzakelijk om elektrisch te gaan koken. Het aanschaffen van een inductie- of keramische kookplaat en de nodige aanpassingen aan de meterkast kost ongeveer €2.500.

Slim energie besparen

Slimme besparingen zoals ledverlichting, leidingisolatie of een waterbesparende douchekop verdient u vaak binnen 1 à 2 jaar al terug.

Wat zijn de voordelen?

Maandelijks betaalt u een aardig bedrag aan de energiemaatschappij voor elektriciteit en gas. Dat is best zonde, want u kunt dat geld ook investeren in energiebesparende maatregelen die uw woongenot verhogen en uw energierekening verlagen. Bovendien toont onderzoek aan dat investeren in duurzame maatregelen een positief effect heeft op de woningwaarde.

Voorbeeld jaarlijkse energielasten tussenwoning - vrijstaande woning uit 2001-2012 met 3 personen

In 2023 betaalt u waarschijnlijk ongeveer €2.500 voor een tussenwoning en €4.000 voor een vrijstaande woning aan gas en elektriciteit. 

Wij gaan ervan uit dat de energieprijzen 2% per jaar stijgen. Dat betekent dat u in totaal over 15 jaar €48.000 voor een tussenwoning en €77.000 voor een vrijstaande woning betaalt voor gas en elektriciteit als u geen maatregelen treft.

Door energiebesparende  maatregelen te nemen verlaagt u de energiekosten over 15 jaar met ongeveer €25.000 voor een tussenwoning en tot €39.500 voor een vrijstaande woning. Dat zijn flinke besparingen.

Andere voordelen

 • Lagere energierekening

 • Meer woningwaarde

 • Beter energielabel

 • Vermindering CO2 uitstoot

 • Verhoging van woongenot en gezondheid

 • Aanpakken van gebreken

 • Toekomstbestendige woning

Subsidies en leningen

Er zijn landelijk en lokaal verschillende subsidies en leningen beschikbaar voor het financieren van energiebesparende maatregelen.

Landelijke subsidie regelingen

ISDE subsidie: Isolatie

Met de ISDE (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie) krijgt u 15% tot 30% subsidie op de investering in verduurzamingsmaatregelen. De subsidie geldt voor isolatiemaatregelen, zoals vloer-, muur-, dak- of glasisolatie of voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. 

Neemt u één isolatiemaatregel dan krijgt u tot 15% van de investering terug. Neem u meerdere maatregelen, dan krijgt u tot 30% van de investering terug. De percentages zijn een schatting, u krijgt een vast bedrag per geïsoleerd oppervlak. De belangrijkste voorwaarden hierbij zijn:

Minimaal oppervlakte en isolatiewaarde: Er geldt een minimum en een maximum oppervlakte waarvoor u subsidie kunt aanvragen. Ook moet de isolatie aan een minimum isolatiewaarde (Rd) voldoen. 

Eigenaar & bewoner: U bent zelf eigenaar en bewoner van de woning.

Aanvraag na uitvoer: U doet de aanvraag voor de subsidie nadat de maatregelen zijn uitgevoerd.

ISDE subsidie: warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet

Aanvullend op de isolatiemaatregelen is de ISDE ook aan te vragen voor warmtepompen, zonneboilers en de aansluiting op een warmtenet. Hierbij is één maatregel voldoende. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en in het geval van een zonneboiler, de vooraf berekende energiebesparing. 

De subsidie wordt afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie wordt alleen afgegeven voor apparaten die voorkomen op de apparatenlijst die door de RVO gepubliceerd is. De subsidie kan aangevraagd worden nadat de installatie heeft plaatsgevonden door een erkend installateur. Het is mogelijk om meer dan één keer gebruik te maken van de ISDE, mits bij elke aanvraag aan alle voorwaarden voldaan wordt. De subsidie kan aangevraagd worden nadat de installatie heeft plaatsgevonden. 

Meer informatie over ISDE en een rekentool voor het berekenen van uw subsidiebedrag vindt u op de website van het RvO.

Lokale en regionale subsidies

Naast de landelijke subsidies, zijn er ook in specifieke gemeentes of regio’s initiatieven beschikbaar gesteld om investeringen in energiebesparende maatregelen te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor groene daken, aardgasvrij wonen of speciale leningen met 0% rentetarief.

Meer informatie over subsidies, leningen en fiscale regelingen vindt u op onze website onder het kopje, of via de

Btw regelingen   

Op dit moment profiteert u van een verlaagd btw-tarief op isolatiemaatregelen. Voor vloer-, dak-, spouwmuur- en glasisolatie geldt een verlaagd btw-tarief van 9% (normaal 21%) op het arbeidsloon. Let op, dit geldt dus niet voor de materialen!

Vanaf 1 januari 2023 is de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen afgeschaft. Het btw tarief is omlaag gegaan van 21% naar 0%. Hier vindt u meer informatie over de btw terugvragen over zonnepanelen.

Leningen

De Energiebespaarlening is door de overheid in het leven geroepen om particulieren te stimuleren te investeren in het verduurzamen van de woning. U kunt tot maximaal 25.000,- euro lenen voor energiebesparende maatregelen. Wilt u de woning renoveren tot Nul Op de Meter (NOM-woning), dan kunt u zelfs tot 65.000,- euro lenen. U betaalt een aantrekkelijke rente die gedurende de hele looptijd van de lening vaststaat. Meer informatie vindt u op de website van de Energiebespaarlening.

De Duurzaamheidslening wordt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) in samenwerking met provincies en gemeenten lokaal aangeboden tegen gunstige voorwaarden. Meer informatie vindt u op de website van de Duurzaamheidslening.

Financiering via uw hypotheek

Ook is het bij verschillende banken mogelijk om energiebesparende maatregelen te financieren in de hypotheek van de woning of door het afsluiten van een speciaal groendepot. Informeer bij uw bank voor de mogelijkheden.

Wat is de volgende stap?

Checklist aanvinken
 1. Breng uw situatie in kaart: wat zijn uw energielasten over de komende 15 jaar en welke natuurlijke momenten voor verbouwing of renovatie komen er aan?

 2. Bepaal uw eigen ambities: wilt u uw energierekening omlaag krijgen, uw comfort verhogen, of liever zo snel mogelijk van het aardgas af ongeacht de plannen van de gemeente?

 3. Bekijk in het bovengenoemde stappenplan welke stappen u nu al kunt nemen

 4. Achterhaal wat er al bij u in de buurt gebeurt: zijn er collectieve acties waar u aan mee kunt doen?

 5. Informeer bij de gemeente hoe het staat met de 'transitievisie warmte' en wacht tot deze plannen rond zijn voor u grote kostbare ingrepen doet (tenzij het een natuurlijk moment is: bijvoorbeeld dakbedekking betekent is meteen mee-isoleren!)

 6. Meer informatie over de verschillende maatregelen? Ga terug naar de beginpagina.

 7. Op zoek naar bedrijven om mee aan de slag te gaan? Kijk bij vakspecialisten.

 8. Benieuwd naar financieringsmogelijkheden? Bekijk de mogelijke subsidies en leningen.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice