Ga direct naar hoofdcontent

Woningen gebouwd tussen 1993 en 1999

Stappenplan voor energiezuinig en aardgasvrij wonen

Woningen gebouwd tussen 1993 en 1999

In 1992 werd een nieuw bouwbesluit geïntroduceerd, waardoor betere eisen gesteld werden aan de energiezuinigheid van woningen. Vanaf deze periode werd standaard redelijk goed geïsoleerde daken en betonnen vloeren toegepast, spouwmuren werden gemiddeld 10 cm breed gebouwd en volledig geïsoleerd. Ook werd betere naad- en kierdichting toegepast. Er werd standaard dubbel glas toegepast in woonruimtes boven en beneden.

Vanaf 1995 werd hoog rendementsglas (HR-glas) steeds meer toegepast, al was de classificatie nog niet op orde en is bij veel woningen onbekend of het ouderwets dubbel glas is of al HR glas. Mechanische ventilatie met roosters boven ramen of in kozijnen werd veel toegepast. In enkele gevallen is er al balansventilatie in de woning aanwezig.

In woningen gebouwd tussen 1993 en 1999 kunnen de volgende ‘problemen’ worden aangetroffen:

Isolatie

 • Onvoldoende vloerisolatie als er vloerverwarming aanwezig is

 • Warmteverlies door relatief slecht isolerend dubbel glas

 • Onbekend of er al HR glas in de kozijnen zit

 • Kunststof kozijnen die aan vervanging toe zijn

Ventilatie

 • Tocht in huis door koudeval veroorzaakt door temperatuurverschil tussen de binnentemperatuur en ‘ouderwets’ dubbel glas

 • Tocht en warmteverlies door mechanische afvoer en rooster in ramen

Energiezuinig maken van woningen uit 1993 - 1999

De meest toegepaste slimme maatregelen om woningen gebouwd tussen 1993 en 1999 energiezuinig te maken, zijn gericht op het goede ventilatie met warmteterugwinning en opwekken van eigen elektriciteit. Het beste is om de grotere maatregelen toe te passen als er zich een natuurlijk moment voordoet. Moet bijvoorbeeld de dakbedekking worden vervangen? Kies dan meteen voor goede dakisolatie vanaf de buitenzijde. Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Kies dan gelijk voor het beste isolerende glas.

Stap 1: Isoleren

De componenten waar de meeste warmte door verloren gaat, wilt u idealiter als eerste aanpakken. Dat zijn bij woningen gebouwd in deze periode vooral het relatief slecht isolerende glas. Daarnaast zijn er in de woning naden en kieren te vinden die voor ongewenste koude lucht zorgen, zeker in combinatie met de mechanische ventilatie. Denk bij naden en kieren aan de aansluiting van het dak op de muren of leidingdoorvoeren door begane grondvloer naar de kruipruimte.

Luchtdicht isoleren is een belangrijkste eerste stap en het is belangrijk om dit zorgvuldig en zo goed mogelijk te (laten) doen. Op die manier voorkomt u dat later blijkt dat u niet voldoende isolatiemaatregelen heeft getroffen voor een aardgasvrije woning.

Isolatiepakket voor woningen uit 1993 - 1999:

Isolerend glas

Als uw kozijnen nog in goede staat zijn, kies dan voor goed isolerend HR++ glas in de bestaande kozijnen (LTV ready). Als de kozijnen aan vervanging toe zijn, dan is zeer goed isolerend HR+++ glas de beste keuze (LTV ready). Meer informatie over isolerend glas vindt u hier.

Vloerisolatie

Verbeteren van de vloerisolatie is niet noodzakelijk, tenzij er zich een natuurlijk moment voordoet zoals het plaatsen van vloerverwarming. Als er vloerverwarming aanwezig is, wilt u het liefst de vloerisolatie verbeteren naar een isolatiewaarde van Rc 4,5 (LTV ready). Meer informatie over vloerisolatie vindt u hier.

Dakisolatie

Verbeteren van de dakisolatie is niet noodzakelijk, tenzij zich een natuurlijk moment voordoet zoals het vervangen van de dakbedekking. U kunt de bestaande dakisolatie verbeteren door dakisolatie toe te passen aan de binnen- of buitenzijde van het dak met een goede isolatiewaarde van minimaal Rc 4,5 (LTV ready). Let hierbij goed op de aanwezigheid van type materiaal en dampremmende- of klimaatfolies. Meer informatie over dakisolatie vindt u hier.

Muurisolatie

Omdat de spouwmuur volledig geïsoleerd is opgeleverd (redelijk geïsoleerd), is beter isoleren niet meteen noodzakelijk. U kunt de muurisolatie verbeteren door binnen- of buitengevel isolatie toe te passen met een goede isolatiewaarde van minimaal Rc 3,5 (LTV-ready). Meer informatie over muurisolatie vindt u hier.

Stap 2: Ventileren

Naarmate een woning beter wordt ingepakt door isolatie, lucht- en dampdichte folies en goede naad- en kierdichting, komt er minder schone en vooral koude lucht naar binnen. Precies de bedoeling natuurlijk. Het is wel belangrijk om dan goede ventilatie toe te passen voor voldoende zuurstof in huis en het afvoeren van vocht. Het is zonde om veel te investeren in goede isolatie om warmte binnen te houden en tegelijkertijd te blijven ventileren door het openzetten van ramen of roosters.

Ventilatieoplossingen voor woningen uit 1993 - 1999

Met balansventilatie met warmteterugwinning zorgt u voor voldoende zuurstof in huis, afvoer van vocht en voorkomt u onnodig warmteverlies. De aanwezige afvoerbox van de mechanische ventilatie type C in deze woningen kan worden vervangen voor balansventilatie met een WTW unit, mits er ook aanvoerkanalen gelegd worden voor de toevoer van frisse lucht. Sommige woningen uit deze periode hebben al balansventilatie.

Grote verbouwing?  Kijk dan meteen naar de mogelijkheden om goede centrale vraaggestuurde balansventilatie aan te leggen met warmteterugwinning. Als er mechanische ventilatie type C in de woning aanwezig is, zijn de afvoerkanalen al gelegd.

Kleine verbouwing?  Kies voor decentrale balansventilatie met warmteterugwinning. Dit kan worden toegepast per (grote) ruimte.

Meer informatie over ventilatieoplossingen vindt u hier.

Stap 3: Zonne-energie

Foto van zonnepanelen op een schuin dak

Zonne-energie komt gratis en voor niets op het dak van uw huis terecht. Heeft u voldoende ruimte op het dak van uw woning? Dan is het slim om daar iets mee te doen door zonnepanelen of zonnecollectoren te plaatsen. Daarmee wekt u duurzaam elektriciteit en/of warmte op die bovendien kan zorgen voor een flinke besparing op de energierekening.

Meer informatie over zonnepanelen vindt u hier. Meer informatie over zonneboilers vindt u hier.

Aardgasvrij maken van woningen uit 1993 - 1999

Om in de toekomst aardgasvrij te kunnen wonen is het belangrijk te begrijpen wat het betekent om een bestaande woning van het aardgas af sluiten. Aardgas wordt in een oude woning vooral gebruikt voor verwarming (75%). Koken (5%) en het gebruik van warm tapwater (20%) maken een veel kleiner deel uit van het gasverbruik.

De grootste hoeveelheid aardgas wordt dus in de meeste woningen besteed aan het verwarmen van de woning. Daarom is bij woningen uit deze periode beter isoleren en goede ventilatie met warmteterugwinning toepassen essentieel in het aardgasvrij krijgen van een woning. Het helpt de warmtevraag van een woning zo veel mogelijk te verminderen. Omdat veel elektriciteit wordt opgewekt door aardgas- en kolencentrales, is ook stap 3 belangrijk in het aardgas- en fossielvrij maken van een woning.

Na het toepassen betere isolatie op natuurlijke momenten en toepassen ventilatie met warmteterugwinning, kan een woning op een energiezuinige manier aardgasvrij worden verwarmd. Wat daarvoor nodig is, wordt hieronder besproken.

Stap 4: Aardgasvrij verwarmen

Bij iedere woning is het belangrijk om te weten wat er in de toekomst aan voorzieningen worden aangelegd in de wijk om de woning duurzaam van warmte te voorzien. Deze plannen (warmtevisie) van de gemeente worden voor het einde van 2021 bekend gemaakt. U kunt zich hierop voorbereiden met maatregelen die hoe dan ook voor u interessant zijn omdat ze de energierekening verlagen. Goed isoleren en goede ventilatie toepassen zijn altijd verstandig, zeker als u plannen heeft voor een grote verbouwing of renovatie.

Oplossingen voor aardgasvrij verwarmen voor woningen uit 1993 - 1999

Er zijn op dit moment drie oplossingen bekend om een woning te kunnen verwarmen zonder aardgas.

 • Aardgasvrij verwarmen op lage temperatuur: elektrisch verwarmen of een laag temperatuur warmtenet

Verwarmen op lage temperatuur (LT) gebeurt met temperaturen van maximaal 50 graden. Elektrisch verwarmen kan op twee manieren: met een (hybride) warmtepomp of met infraroodverwarming. Infraroodverwarming is stralingswarmte en voelt net als een terrasverwarmer. Verwarmen met een warmtepomp gebeurt met water door het CV systeem op lage temperatuur. Dit gebeurt ook bij een LT warmtenet. Met een LT warmtenet wordt water met maximaal 50 graden naar de woning vervoerd, wat wordt gebruikt voor de verwarming en het warme tapwater. Voor verwarmen op lage temperatuur moet het warmte afgifte systeem in de woning geschikt zijn. Systemen die geschikt zijn voor het afgeven van warmte op lage temperatuur zijn vloerverwarming en laag temperatuur convectoren. Daarnaast zal op elektriciteit moeten worden gekookt. Meer informatie over warmtepompen vindt u hier. Meer informatie over infraroodverwarming vindt u hier. Voor woningen uit deze periode om all electric op lage temperatuur te verwarmen, moet de huidige isolatie worden verbeterd en, indien nog niet aanwezig, balansventilatie met warmteterugwinning worden toegepast.

 • Aardgasvrij verwarmen op medium temperatuur: een medium temperatuur warmtenet

Bij verwarmen op medium temperatuur (50 - 70 graden) wordt met een medium temperatuur (MT) warmtenet water naar de woning vervoerd wat wordt gebruikt voor de verwarming en het warme tapwater. Bij hele oude radiatoren kan het zijn dat deze moeten worden aangepast om warmte op deze temperaturen te kunnen afgeven. Er zal elektrisch moeten worden gekookt. Voor woningen uit deze periode om op medium temperatuur te verwarmen, is het niet noodzakelijk iets te verbeteren.

 • Aardgasvrij verwarmen op hoge temperatuur: een hoge temperatuur warmtenet of groen gas oplossing

Bij verwarmen op hoge temperatuur (70 - 90 graden) wordt door een hoge temperatuur (HT) warmtenet water naar de woning vervoerd, wat wordt gebruikt voor verwarming en warm tapwater. Er hoeft niks aan het verwarmingssysteem aangepast te worden. Er zal wel elektrisch gekookt moeten worden. Bij een groen gas oplossing hoeft er niks in de woning te veranderen.

Besparen op gas voor warm tapwater: badkamer verbouwen

Als u plannen heeft om de badkamer te gaan verbouwen en een nieuwe frisse uitstraling te geven, is dit ook het moment om na te denken over energiebesparende maatregelen die u in de badkamer kunt toepassen. Het is mogelijk om een douche met warmteterugwinning te installeren. Bij dit systeem wordt warmte uit het afvoerwater teruggewonnen. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om het schone koude water wat naar de mengkraan gaat vast voor te verwarmen. Op die manier bespaart u gas voor het verwarmen van tapwater.

Een andere slimme zet is een waterbesparende douchekop. Door het water te mengen met lucht, ervaart u een net zo comfortabele douchestraal terwijl er minder warm tapwater wordt gebruikt. Ook zo bespaart u op gas voor het maken van warm tapwater.

Slim energie besparen

Naast 'grote' energiebesparende maatregelen die enige planning en vakmanschap vereisen zijn er ook kleinere maatregelen die u vaak zelf kan doen uw woning toekomstbestendig te maken en waar u energie mee bespaart. Hieronder staan de meest voor de hand liggende slimme energiebesparende maatregelen uitgelicht. Voor meer tips kunt u het e-book 50 slimme tips downloaden.

Ledverlichting

Het vervangen van gloeilampen en halogeenlampen voor LED bespaart veel energie, ook als de lampen nog niet kapot zijn. Dit verdient zichzelf binnen een jaar terug. Spaarlampen kunnen gebruikt blijven worden tot ze stuk gaan.

A+++ apparaten

Het vervangen van een oude apparaat zoals koelkast, wasmachine en droger voor een A+++ apparaat bespaart op elektriciteitskosten gedurende de gehele levensloop van het apparaat. Kijk dus niet alleen naar aanschafkosten.

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kan verwarmen worden ingesteld op gewoontes, ritme en gedrag. Ook kan van een afstand de thermostaat bediend worden. Dit zorgt voor efficiënter stookgedrag en zo een besparing op gas.

Keuken verbouwen

Als u de keuken gaat verbouwen kunt u meteen kiezen voor kopen op inductie. Dit is een kleine stap richting aardgasvrij wonen. Daarnaast kunt u kiezen voor een recirculatie afzuigkap. Dit type afzuigkap heeft geen afvoerkanaal en is niet aangesloten op de buitenlucht. Er kan dus geen koude lucht via naar binnen komen.

Voor meer tips kunt u het e-book 50 slimme tips downloaden.

Bekijk ebook

Een aantal woningtypes uitgelicht

Elke woning is anders en verliest warmte op een andere manier. Hieronder staan kort de verschillende type woningen benoemd en hun eigenschappen.

Vrijstaande woningen

Vrijstaande woningen hebben relatief veel muuroppervlak. Omdat de spouwmuur volledig is geïsoleerd, door het matig isolerende glas en de mechanische ventilatie type C waardoor koude lucht de woning binnenkomt. Ook gaat er nog warmte verloren door het relatief matig geïsoleerde dak. Om aardgasvrij te kunnen verwarmen moet beter worden geïsoleerd.

Hoek- en twee-onder-een kapwoning

2-onder-1-kap-woningen en hoekwoningen uit deze hebben relatief veel muuroppervlak. Door de volledig geïsoleerde spouwmuur gaat hier niet veel warmte verloren. De verliezen vinden vooral plaats door het matig isolerende glas en het dak, en de mechanische ventilatie type C waardoor koude lucht de woning wordt binnengehaald. Daarnaast hebben 2 onder 1 kap woningen vaak aangebouwde (geschakelde) ongeïsoleerde schuren, die als woonruimte bij de woning betrokken zijn. Als hier wordt gestookt, gaat ook hier warmte verloren.

Tussenwoningen

Bij tussenwoningen uit deze bouwperiode is veel systeembouw toegepast. Tussenwoningen hebben in verhouding veel dakoppervlak en relatief veel glasoppervlak ten opzichte van het geveloppervlak. Er gaat daarom warmte verloren via de ramen en het relatief matig geïsoleerde dak. Ook de mechanische ventilatie type C zorgt voor warmteverlies, doordat koude lucht de woning wordt binnengehaald.

Appartement (zie ook

Appartementen hebben in verhouding veel glasoppervlak ten opzichte van het geveloppervlak. Er gaat daarom veel warmte verloren via de ramen. Afhankelijk van de positie van het appartement gaat via andere componenten van de schil van het appartement warmte verloren. Zo gaat bij een appartement op de hoek onder het dak ook veel warmte verloren via de gevel en het dak. Ook is er matige naad- en kierdichting waar veel warmte door verloren gaat, zeker in combinatie met mechanische ventilatie type C.

Bent u huurder?

Een groot deel van de appartementen uit deze bouwperiode wordt verhuurd. Als huurder bent u beperkt in wat u kunt doen, omdat u afhankelijk bent van uw verhuurder.

Kosten en besparingen

Een woning gebouwd tussen 1993 - 1999 aardgasvrij en toekomstbestendig maken betekent een redelijke verbouwing en daar zijn ook wat investeringen voor nodig. De kosten verschillen sterk per woningtype en zijn ook afhankelijk van het woonoppervlak. Een groter vrijstaand huis heeft iets meer arbeid en materiaal nodig om deze te verduurzamen vergeleken met een tussenwoning. Ook is het afhankelijk van wat er al aan een woning gebeurd is door de jaren heen.

Wat zijn de kosten en besparingen?

Onderstaande kosten en besparingen zijn indicaties en zijn gebaseerd op de standaarden van de bouwperiode tussen 1993 en 1999 en een 3 persoons huishouden. Er is dus geen rekening gehouden met al eventuele verbeteringen die eerder aan de woning zijn uitgevoerd. Ook hangen besparingen af van bijvoorbeeld uw eigen ventilatie- en stookgedrag.

Isolatie & ventilatie

Het volledig isoleren van een woning inclusief een goed ventilatiesysteem kost voor een gemiddelde tussenwoning ongeveer €12.000. De besparing is ongeveer 40% op de gasrekening. Bij een gemiddelde vrijstaande woning liggen de kosten voor volledige isolatie en een goed ventilatiesysteem rond de €17.000. De besparing ligt rond de 50% op de gasrekening.

Zonne-energie

Een set zonnepanelen of zonneboiler voor een eengezinswoning kost gemiddeld tussen de €4.000 en €4.800. Daarmee bespaart u ongeveer €700 - €850 op jaarbasis mee aan elektriciteitskosten.

Duurzaam verwarmen

Het aanleggen van een geschikt warmteafgifte systeem voor lage temperatuur, zoals vloerverwarming op de benedenverdieping met LTV convectoren in de overige woonruimtes, kost rond de €5.000 voor een gemiddelde tussenwoning en rond de €11.000 voor een gemiddelde vrijstaande woning . Er is niet bekend hoeveel dit bespaart op de gasrekening.

Een hybride warmtepomp kost tussen de €4.000 en €5.000 voor een tussenwoning en vrijstaande woning en bespaart ongeveer 50% op het (na goede isolatie en ventilatie toegepaste) overgebleven gasverbruik voor verwarmen. De cv-ketel blijft in het warme tapwater voorzien.

Een stand-alone warmtepomp kost voor een vrijstaande woning €7.000 tot €12.000 en bespaart 100% op het overgebleven gasverbruik voor verwarmen en warm tapwater, na het toepassen van goede isolatie en ventilatie. Daarnaast bespaart u ook rond de €250 op de kosten voor het vastrecht voor gas (als u ook aardgasvrij kookt). U gaat wel meer elektriciteit gebruiken.

Het aansluiten op een warmtenet kost in 2020 ongeveer €4.500. Hierbij zijn geen kosten meegerekend voor eventueel nog aanleggen van een hoofdleiding naar het net toe. Het aansluiten op een warmtenet scheelt 100% op het gasverbruik na het toepassen van goede isolatie en ventilatie. Als er een alternatieve vorm van gas komt op aardgas in uw woning, zijn er geen aanpassingen nodig aan het warmteafgifte systeem. Het aansluiten op een groen gas oplossing brengt waarschijnlijk geen extra kosten met zich mee.

Elektrisch koken

Naast bovenstaande is het bij het volledig aardgasvrij wonen in de situatie van elektrisch verwarmen en aangesloten worden op een warmtenet, ook noodzakelijk om elektrisch te gaan koken. Het aanschaffen van een inductiekookplaat en aanpassen van de meterkast kost gemiddeld ongeveer €1.000 tot €2.000.

Slim energie besparen

Slimme besparingen zoals ledverlichting, leidingisolatie of een waterbesparende douchekop verdient u vaak binnen 1 à 2 jaar al terug.

Wat zijn de voordelen?

Maandelijks betaalt u een aardig bedrag aan de energiemaatschappij. Dat is best zonde, want u kunt dat geld ook investeren in energiebesparende maatregelen die uw wooncomfort vergroten en uw energierekening verlagen. Bovendien toont onderzoek aan dat investeren in duurzame maatregelen een positief effect heeft op de woningwaarde.

Indicatie jaarlijkse energielasten vrijstaande woning uit 1993 - 1999 met 3 personen

Dit jaar: €2.483

Volgend jaar: €2.547

Over 15 jaar: €3.551

Totale energielasten over 15 jaar: €44.798

Voor een tussenwoning uit dezelfde bouwperiode met 3 personen, ligt dit iets lager

Dit jaar: €1.802

Volgend jaar: €1.847

Over 15 jaar: €2.547

Totale energielasten over 15 jaar: €32.310

Toelichting: De afgelopen jaren zijn de kosten voor gas gemiddeld met 3% en voor elektriciteit met 2% per jaar gestegen. De kosten lopen zo behoorlijk op. Wat men zich vaak niet beseft is hoeveel geld er in een periode van 15 jaar naar de energiemaatschappij gaat.

Andere voordelen

 • Lagere maandelijkse woonlasten

 • Hogere woningwaarde

 • Tegengaan van onnodige CO2 uitstoot

 • Verhoging van wooncomfort en gezondheid

 • Aanpakken van gebreken

 • Toekomstbestendig maken van de woning

Subsidies en leningen

Er zijn landelijk en lokaal verschillende subsidies en leningen beschikbaar voor het financieren van energiebesparende maatregelen.

Landelijke subsidie regelingen

ISDE subsidie: Isolatie

Ook vorig jaar bestond er al een subsidie op isolatiemaatregelen, toen nog onder de naam SEEH. Sinds 1 januari 2021 is deze regeling overgegaan in de ISDE (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie). Met deze subsidieregeling kun je onder andere ongeveer 20% subsidie krijgen op de investering in isolatiemaatregelen. De belangrijkste voorwaarden hierbij zijn:

Minimaal 2 maatregelen: U treft 2 of meer isolerende maatregelen, zoals vloer-, muur-, dak- of glasisolatie. Of minimaal één isolatiemaatregel in combinatie met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet, zie hieronder.

Minimaal oppervlakte en isolatiewaarde: Er gelden minimumeisen voor oppervlak en isolatiewaarde (Rd) van de te treffen maatregelen. Ook geldt er per maatregel een maximum oppervlak waarvoor u subsidie kunt aanvragen.

Eigenaar & bewoner: U bent zelf eigenaar en bewoner van de woning.

Aanvraag na uitvoer: U doet de aanvraag voor de subsidie nadat de maatregelen zijn uitgevoerd.

ISDE subsidie: warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet

Aanvullend op de isolatiemaatregelen is de ISDE ook aan te vragen voor warmtepompen, zonneboilers en de aansluiting op een warmtenet. Hierbij is één maatregel voldoende. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en in het geval van een zonneboiler, de vooraf berekende energiebesparing. 

De subsidie wordt afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie wordt alleen afgegeven voor apparaten die voorkomen op de apparatenlijst die door de RVO gepubliceerd is. De subsidie kan aangevraagd worden nadat de installatie heeft plaatsgevonden door een erkend installateur. Het is mogelijk om meer dan één keer gebruik te maken van de ISDE, mits bij elke aanvraag aan alle voorwaarden voldaan wordt. De subsidie kan aangevraagd worden nadat de installatie heeft plaatsgevonden. 

Meer informatie over ISDE en een rekentool voor het berekenen van uw subsidiebedrag vindt u op de website van het RvO.

Lokale en regionale subsidies

Naast de landelijke subsidies, zijn er ook in specifieke gemeentes of regio’s initiatieven beschikbaar gesteld om investeringen in energiebesparende maatregelen te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor groene daken, aardgasvrij wonen of speciale leningen met 0% rentetarief.

Meer informatie over subsidies, leningen en fiscale regelingen vindt u op onze website onder het kopje, of via de

Btw regelingen   

Op dit moment profiteert u van een verlaagd btw-tarief op isolatiemaatregelen. Voor vloer-, dak-, spouwmuur- en glasisolatie geldt een verlaagd btw-tarief van 9% (normaal 21%) op het arbeidsloon. Let op, dit geldt dus niet voor de materialen!

Bij het kopen van zonnepanelen kunnen particulieren de btw op de totale investering terugvorderen. Dit betekent dat u van de totale aankoopsom, 21% kunt terugvragen. Het terugvragen van de btw is relatief eenvoudig. Sommige installateurs ontzorgen hun klanten daarbij, andere besteden dat uit aan derden. U kunt het natuurlijk ook zelf doen..

Leningen

De Energiebespaarlening is door de overheid in het leven geroepen om particulieren te stimuleren te investeren in het verduurzamen van de woning. U kunt tot maximaal 25.000,- euro lenen voor energiebesparende maatregelen. Wilt u de woning renoveren tot Nul Op de Meter (NOM-woning), dan kunt u zelfs tot 65.000,- euro lenen. U betaalt een aantrekkelijke rente die gedurende de hele looptijd van de lening vaststaat. Meer informatie vindt u op de website van de Energiebespaarlening.

De Duurzaamheidslening wordt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) in samenwerking met provincies en gemeenten lokaal aangeboden tegen gunstige voorwaarden. Meer informatie vindt u op de website van de Duurzaamheidslening.

Financiering via uw hypotheek

Ook is het bij verschillende banken mogelijk om energiebesparende maatregelen te financieren in de hypotheek van de woning of door het afsluiten van een speciaal groendepot. Informeer bij uw bank voor de mogelijkheden.

Wat is de volgende stap?

Checklist aanvinken
 1. Breng uw situatie in kaart: wat zijn uw energielasten over de komende 15 jaar en welke natuurlijke momenten voor verbouwing of renovatie komen er aan?

 2. Bepaal uw eigen ambities: wilt u uw energierekening omlaag krijgen, uw comfort verhogen, of liever zo snel mogelijk van het aardgas af ongeacht de plannen van de gemeente?

 3. Bekijk in het bovengenoemde stappenplan welke stappen u nu al kunt nemen

 4. Achterhaal wat er al bij u in de buurt gebeurt: zijn er collectieve acties waar u aan mee kunt doen?

 5. Informeer bij de gemeente hoe het staat met de 'transitievisie warmte' en wacht tot deze plannen rond zijn voor u grote kostbare ingrepen doet (tenzij het een natuurlijk moment is: bijvoorbeeld dakbedekking betekent is meteen mee-isoleren!)

 6. Meer informatie over de verschillende maatregelen? Ga terug naar de beginpagina.

 7. Op zoek naar bedrijven om mee aan de slag te gaan? Kijk bij vakspecialisten.

 8. Benieuwd naar financieringsmogelijkheden? Bekijk de mogelijke subsidies en leningen.

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket