Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Sinds 2 september 2019 is het weer mogelijk voor woningeigenaren om de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) aan te vragen. Na ruim 2 jaar betekent dit dat het budget voor de isolatiesubsidie weer aangevuld is. Daarmee komt de overheid tegemoet aan de uitspraak van de Urgenda-zaak. In deze rechtzaak is vastgesteld dat de Nederlandse overheid meer moet doen om de CO2-uitstoot te reduceren. Het verduurzamen van woningen is één van de mogelijkheden om CO2-uitstoot te verminderen.

Naast de bekendmaking dat de subsidiepot aangevuld wordt, is er meer nieuws. De voorwaarden zijn ook veranderd en er is extra financiering beschikbaar. Je kunt nu ook subsidie krijgen voor kleinere aanpassingen in huis naast de ‘grote’ isolatiemaatregelen. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een isolerende deur, slimme thermostaat, ventilatiesysteem en meer.

‘Door de rijksoverheid is er een totaalbedrag van €84 miljoen beschikbaar gesteld voor isolatiemaatregelen. Per woning kun je tot €15.000 aan subsidie ontvangen.’

Budget Tot 2021

Tot 1 januari 2021 is er voor de particuliere woningeigenaar €84 miljoen subsidie beschikbaar gesteld. De overheid wil deze subsidie vanaf januari 2021 laten overlopen in een verbreding van de regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Vanuit de ISDE is er dan t/m 2030 subsidie beschikbaar om je woning te isoleren.

Voor welke isolatiemaatregelen kan je subsidie aanvragen?

De subsidie kun je krijgen wanneer je 2 of meer isolatiemaatregelen in je huis toepast. Daarbij gaat het om de volgende maatregelen:

 1. vloer- of bodemisolatie,

 2. spouwmuurisolatie

 3. gevelisolatie (binnen of buiten),

 4. dakisolatie

 5. HR++ of Triple glas.

Aanvragen

De subsidie voor woningisolatie is vanaf 2 september 2019 aan te vragen. Alleen maatregelen die na 15 augustus zijn uitgevoerd komen in aanmerking voor de subsidie. De subsidieregeling loopt af op 31 december 2020. Daarna zal er ook een subsidieregeling blijven bestaan voor isolatie. Deze zal dan onder de ISDE subsidieregeling gaan vallen. Dat is de subsidieregeling die nu voor warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels bestaat.

De voorwaarden van de isolatiesubsidie

 • Je bent eigenaar van de woning en daarnaast woont je er ook zelf (je hebt de woning dus niet verhuurd). De subsidie geldt niet voor een tweede woning.

 • De maatregelen zijn uitgevoerd na 15 augustus 2019.

 • Er zijn twee of meer isolatiemaatregelen uitgevoerd en voldoen aan de minimum isolatiewaarde. Dit zijn de isolatiemaatregelen die daaronder vallen:

 • Dakisolatie

 • Zolder- of vlieringvloer

 • Spouwmuurisolatie

 • Gevelisolatie (binnen of buiten)

 • Vloerisolatie

 • Bodemisolatie

 • HR++ glas

 • Triple glas 

 • Kozijnen

Voor elke isolatiemaatregel geldt dat je een minimum aantal vierkante meters moet laten isoleren.

Hoe vraag je de subsidie aan?

Via de website van de RVO.nl vraag je de subsidie aan en vind je meer informatie. Voordat je maatregelen gaat uitvoeren is het verstandig om de voorwaarden en aanvraagprocedure goed na te lezen. Wanneer je maatregelen uit laat voeren zorg er dan voor dat dit op de juiste manier gedaan wordt en aan de voorwaarden voldoet. Zodra de maatregelen zijn uitgevoerd en je een factuur hebt gekregen kun je de subsidie aanvragen. Let op! De maatregelen moeten na 15 augustus 2019 uitgevoerd zijn om in aanmerking te kunnen komen voor de subsidie.