Ga direct naar hoofdcontent

Een energiezuinige (huur)woning

Hoe kunt u energie besparen?

Ook als huurder kunt u uw woning comfortabeler maken en op uw energiekosten besparen. Met kleinere maatregelen in en rondom huis kunt u zelf aan de slag. Op deze pagina vindt u praktische tips over hoe u als huurder uw woning energiezuiniger kunt maken. Zo woont u prettiger, bespaart u op uw energierekening en helpt u mee aan een beter milieu. Download voor meer tips het ebook met 50 energiebesparende tips.

Tip: kijk met een slimme meter welke apparaten veel stroom gebruiken.

Tips om energie te besparen. 


Zet uw thermostaat voor het slapen gaan op 15 graden.

Zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden. Doe dit al een uurtje voordat u gaat slapen. De warmte blijft namelijk altijd nog even hangen in huis. U kunt tot 80 euro per jaar besparen door de thermostaat 's nachts op 15 graden te zetten. Extra geld verdient u door de thermostaat al een uur eerder lager te zetten. 

Besparing: ± 80 euro per jaar

Zet de verwarming alleen aan  in de kamers waar u bent.  

Verwarm alleen ruimtes waarin u op dat moment bent en houd de tussendeuren gesloten. Zo houdt u de warmte beter vast. En u stookt niet onnodig ruimtes warm die je dan toch niet gebruikt. Hiermee kunt u tot wel € 240 euro per jaar mee besparen.

Besparing: ±. 240 euro per jaar

Douche maximaal 8 minuten .

Iedere dag 1 minuut korter douchen bespaart al gauw zo'n €25 per jaar aan stookkosten.

Besparing: ±. 25 euro per jaar

Trek de stekkers van apparaten die u niet gebruikt uit het stopcontact.

Sommige apparaten die op stand-by of uit staan, gebruiken toch energie als de stekker in het stopcontact zit. Trek de stekkers uit het stopcontact om het sluip gebruik te voorkomen. Of gebruik een stekkerdoos met een aan/uit knop. Dat is niet alleen zuiniger, maar ook (brand)veiliger en handiger. Met één knop kunt u dan alles aan- en uitzetten. Met deze tip kunt u tot wel 90 euro er jaar besparen.

Besparing:  ± 90 euro per jaar

Zet iedere ochtend de ramen even open om te luchten.

Dit lijkt misschien gek, maar door de ramen open te zetten verdwijnt de vochtige lucht uit huis. En daar komt droge lucht voor in de plaats. Doordat droge lucht veel sneller opwarmt dan vochtige lucht, bespaart u dus op uw verwarmingskosten. 

Tips voor kleine energiebesparende maatregelen

Ook met kleine maatregelen kunt u als huurder energie besparen. Voor kleine maatregelen hoeft u over het algemeen geen toestemming te vragen van de verhuurder. Hieronder staan handige tips om verschillende ruimtes of uw hele woning energiezuiniger te maken. De kosten variëren  van €0 - €150.

Besparing op elektriciteit

Stekkerdoos met (tijd)schakelaar

De stand-by functie van al uw apparaten samen kost jaarlijks tientallen euro's aan stroom. Een stekkerdoos met (tijd)schakelaar zet één of meerdere apparaten uit. Zo voorkomt u dat ze op sluimermodus blijven staan. Dit scheelt elektriciteit.  

 • Kosten: €3 - €10

 • Besparing op elektriciteit

Oude lampen vervangen door ledlampen

Het vervangen van gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen bespaart veel energie. Ook als de oude lampen nog niet kapot zijn. Ledlampen verdient u meestal binnen een jaar terug. Spaarlampen kunt u blijven gebruiken tot ze stuk gaan. Daarna vervangt u ze door ledlampen. Heeft u hulp nodig bij het vinden van de juiste ledlamp, kijk dan op de website van Milieu Centraal.

5  gloeilampen vervangen

 • Kosten: € 40 - €45

 • Besparing: ± 260 kWh / € 60 per jaar

5 halogeenlampen vervangen

 • Kosten: € 40 - € 45

 • Besparing: ± 140 kWh / € 35 per jaar

Besparing op gas

Naad- en kierdichting

Door naden en kieren af te sluiten en tochtstrips aan te brengen voorkomt u warmteverlies en tocht. Dit bespaart energie en geeft comfort. Grenst uw voordeur aan een gedeeld trappenhuis of hal? Met goede naad- en kierdichting voorkomt u dat de warmte uit uw woning naar die ruimtes verdwijnt.

 • Kosten: €50 - €150

 • Besparing: ± 5% op het gasverbruik

Radiatorfolie

Radiatorfolie kaatst de warmte van de radiator terug de woning in. Zo verliest u geen warmte via de buitenmuren. Radiatorfolie plakt u het beste op de achterkant van de radiator in plaats van de muur. Zo houdt u zoveel mogelijk van de warmte binnen.

 • Kosten: ± €50

 • Besparing: ± 5% op het gasverbruik

Leidingisolatie

Door uw woning lopen leidingen van de verwarming. Door deze leidingen te isoleren in ruimtes die u niet wilt verwarmen, voorkomt u dat u hier warmte verliest.

 • Kosten: ± €25 - €75

 • Besparing: ± 5% op het gasverbruik

Verlagen aanvoertemperatuur HR-ketel

De HR-ketel is ervoor gemaakt om de woning met lage temperaturen te verwarmen. Als de aanvoertemperatuur van de HR-ketel wordt verlaagd, gaat de opbrengst van de HR-ketel omhoog. Op koude dagen kunt u de ketel afstellen op maximaal 70 graden. Als het lukt het liefst rond 50 graden. Door de aanvoertemperatuur te verlagen, kunt u testen of de woning al goed genoeg is geïsoleerd. Hoe lager de aanvoertemperatuur die nodig is om de woning op een prettige temperatuur te krijgen, hoe beter de woning is geïsoleerd.

 • Besparing: ± 5% op jaarlijks gasverbruik

Brievenbusborstel

Met een brievenbusborstel voorkomt u tocht en dat warmte via de voordeur naar buiten vliegt. U schroeft de borstel vast aan de binnenkant van de brievenbus van uw voordeur.

 • Kosten: €10 - €30

Gordijn voor tochtende deur(en)

Heeft u een tochtende voordeur, achterdeur of een tussendeur naar een onverwarmde bijkeuken of schuur? Een gordijn of andere soort raambekleding kan het warmteverlies en gevoel van tocht verminderen. Zorg ook dat naden en kieren goed zijn gedicht. Zo bespaart u op uw gasverbruik.  

Besparing op (warm) water

Waterbespaarders op kranen

Een waterbespaarder zorgt ervoor dat er minder water uit de kraan komt, terwijl de waterdruk gelijk blijft. Zo bespaart u (warm) tapwater zonder comfort te verliezen. De waterbespaarder plaatst u aan het eind van de uitloop van de kraan. U kunt die plaatsen in de (bij)keuken en badkamer en andere wastafels in huis. U bespaart hiermee op water- en gasverbruik. 

 • Kosten: €5 - €15

 • Besparing op water en gas

Thermostaatkraan douche

Een thermostaatkraan voor de douche zorgt ervoor dat het douchewater sneller op de juiste temperatuur is. Dat levert meer comfort  en u bespaart water en gas. 

 • Kosten: €40 - €100

 • Besparing op water en gas

Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop bespaart u warm water en doucht u zuiniger. De waterbesparende douchekop is vaak gemakkelijk zelf te installeren.  

 • Kosten: €50 - €150

 • Besparing op water en gas

Hulp nodig van een energiecoach?

De energiecoaches van Drechtse Stromen willen u graag helpen. U kunt een energiecoach in uw huis uitnodigen. Deze bekijkt samen met u welke maatregelen u slim energie kunt besparen. Meer informatie over energiecoaches van Drechtse Stromen vind je hier.

Huisbezoek energieconciërge

De energieprijzen worden steeds hoger. Voor steeds meer huishoudens is het moeilijk om rond te komen. Heb je moeite om je energierekening te betalen? Dan kun je een gratis huisbezoek aanvragen van een energieconciërge.

De energieconciërge komt bij je thuis en geeft je advies hoe je op je energieverbruik kunt besparen. Zo kun je je energierekening verlagen. Ook heeft de energieconciërge energiebesparende materialen bij zich, zoals tochtstrips en radiatorfolie. Als het nodig is, brengt de conciërge deze voor je aan. Dit kost je niets.

Wil je dat een energieconciërge bij je langskomt? Maak dan een afspraak door een mail te sturen naar wooncomfortbezoek@drechtsestromen.net

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice