Ga direct naar hoofdcontent

Transitievisie warmte

In de meeste huishoudens is aardgas nu nog een vanzelfsprekende keuze voor verwarmen en koken. Daar komt de komende tijd verandering in. Niet in één keer, maar geleidelijk en gefaseerd, door middel van een wijkgerichte aanpak. Dit plan noemen we ook wel de Transitievisie warmte . Daarin maken we inzichtelijk welke wijken of buurten geschikt zijn om als eerste stappen te gaan zetten richting een aardgasvrije wijk of buurt. 

Welke aardgasvrije oplossingen we gaan toepassen en wanneer staat nog niet vast. Dit bespreken met de bewoners. Wat zijn voor hen de meest geschikte oplossingen voor verwarmen, warm water en koken, zonder gebruik van aardgas? Dat bekijken we samen. Tenminste iedere vijf jaar staan we uitgebreid stil bij het plan in de Transitievisie Warmte. In overleg met de bewoners passen we het plan aan, of vullen we het plan verder aan. Zo werken we samen stap voor stap aan de omschakeling naar aardgrasvrij. 

Deze video geeft u in een paar minuten uitleg over wat de Transitievisie Warmte is.

Denk mee over duurzame warmte

Hoe denkt u over de overstap naar duurzame warmte? Welke vragen roept het bij u op en wat is uw mening? Uw mening is belangrijk. Daarom gaan wij graag met inwoners, ondernemers en andere partijen om tafel. We leggen u uit wat de Transitievisie Warmte precies inhoudt en wat het voor de gemeente Roosendaal kan gaan betekenen.

Heeft u ideeën over hoe wij dit samen kunnen aanpakken? Heeft u wensen of vragen over wat er komt kijken bij het aardgasvrij maken van woningen en wijken? We nodigen u graag uit om hier uitgebreid over te spreken tijdens een online informatiebijeenkomst. Deze informatiebijeenkomst zal plaatsvinden in oktober. Meer informatie en de exacte datum volgt!

Wat kunt u nu al doen? 

Er zijn verschillende maatregelen die u nu al in of aan uw woning kunt treffen. Maatregelen die uw gasrekening omlaag brengen en die uw huis in stapjes voorbereiden op een aardgasvrije toekomst. 

Isolatie 

Isoleren van spouwmuren, daken en ramen zijn vaak rendabele maatregelen en leveren veel comfort. Zeker tijdens een verbouwing of bij onderhoud kan het interessant zijn (bijvoorbeeld bij vervanging van kozijnen). Ook vloerisolatie is vaak aan te raden, zeker als er een goede kruipruimte is. Kierdichting vermindert tocht en voorkomt warmteverlies, let wel op voldoende ventilatie. Denk daarbij ook aan meer duurzame vormen van ventilatie: vraag gestuurd of met warmteterugwinning.Vraag advies aan een professional. U kunt bijvoorbeeld een energieadviesgesprek aan huis inplannen met één van de energiecoaches van de StER. 

Heeft u geen spouwmuur? Het is soms mogelijk de buitenmuren aan de binnenzijde te isoleren. Overweeg dit voordat u gaat schilderen of behangen. 

Warmtepomp

Is uw CV-ketel (bijna) aan vervanging toe? Als de overstap naar een warmtepomp (nog) niet haalbaar is, kunt u denken aan een hybride warmtepomp. Met een hybride warmtepomp gebruikt u veel minder aardgas, maar wel meer stroom. Netto zijn uw energiekosten en CO2-uitstoot een flink stuk lager. Wacht niet tot uw CV-ketel kapot gaat, want dan wilt u snel iets nieuws. Neem nú de tijd om uw opties te onderzoeken en een goede installateur te vinden! 

Koken op inductie

Bij een verbouwing van uw keuken: kies alvast inductie koken in plaats van koken op gas. 

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw woning? Doe een gratis en vrijblijvende huisscan of boek een gesprek met één van onze energiecoaches. 

Veelgestelde vragen