Ga direct naar hoofdcontent

Transitievisie Warmte: wat is het en wat kan ik er mee?

In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. In de meeste huishoudens is aardgas nu nog een vanzelfsprekende keuze voor verwarmen en koken. Daar komt de komende 30 jaar verandering in met de Transitievisie Warmte. Niet in één keer, maar geleidelijk, stap voor stap, met een wijkgerichte aanpak. Op deze pagina informeren we over het aardgasvrij maken van de gemeente Voorst en wat dit voor u betekent.

Wat is een Transitievisie Warmte?

De Transitievisie Warmte beschrijft hoe Voorst de route naar een aardgasvrije gemeente ziet. Zowel op de korte als op de middellange termijn. Een aanpak om voortaan op een duurzame manier te koken en het huis te verwarmen. De Transitievisie Warmte helpt ons om dit op een duidelijke manier aan te pakken. Waar starten we? In welk tempo? En wat zijn de alternatieven voor aardgas? De Transitievisie Warmte is een tijdspad voor de wijken in de verschillende dorpen om deze aardgasvrij te maken.

Samen

Als inwoner speelt u een belangrijk rol in de overgang naar een 100% aardgasvrije gemeente. Nadat de eerste wijken zijn uitgekozen, volgt een traject van twee jaar met bewoners, ondernemers en instellingen om een wijkuitvoeringsplan te maken. Daarna hebben alle eigenaren van woningen en bedrijven in de wijk nog acht jaar de tijd om over te gaan op gasvrij wonen. U kunt meepraten, meedenken, meewerken en aangeven wat u belangrijk vindt. Door begeleiding, subsidies en collectieve inkoop zorgt de gemeente voor betaalbaarheid en goede garanties voor leveringszekerheid en veiligheid.

Reductie Energie voorop

Onafhankelijk van de mogelijke alternatieven voor aardgas: minder energie gebruiken is altijd zinvol. Hoe minder energie we verbruiken, hoe minder we moeten opwekken. Energie besparen door het huis te isoleren (en het energielabel naar A of B te brengen) is dus sowieso een goede investering. Voor hulp bij het verduurzamen van uw woning kijkt u op www.regionaalenergieloket.nl/voorst.

Het Ontwerp ligt nu ter inzage

Het ontwerp van de Transitievisie Warmte ligt 6 weken ter inzage vanaf 17 augustus. Wilt u inspreken? Kijk dan op overheid.nl onder Beleid en Regelgeving en ga naar de pagina bekendmakingen. Daar vindt u een zoekfunctie. Hier staat ook hoe u een inspraakreactie kunt geven.

Bekijk het ontwerp van de Transitievisie Warmte

Informatieavond

Wij informeren u graag over de Transitievisie Warmte en wat dat voor u betekent. Op donderdag 2 september organiseren wij een digitale informatieavond voor alle inwoners. Op dinsdag 7 september is er een bijeenkomst voor het dorp Wilp en op donderdag 9 september een bijeenkomst voor de Planetenbuurt. Als dat mogelijk is, zijn dit fysieke bijeenkomsten. Alle 3 de avonden beginnen om 19.30.

Aanmelden voor de fysieke informatieavonden op 7 en op 9 september kan door te mailen naar duurzaam@voorst.nl.

Het webinar vond plaats op 2 september. U kunt de terugkijklink voor het webinar ontvangen door onderstaand formulier in te vullen.

Informatieavond terugkijken

Wilt u aan de slag met energie besparen?

Doe de online HuisScan

  • Afgestemd op uw situatie

  • Inzicht in besparingen

  • Ontdek de beste maatregelen

Lees meer
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Subsidie energie besparen

  • Subsidie voor o.a. isolatie

  • Eenvoudig aan te vragen

  • Verhoog uw wooncomfort

Bekijk subsidie
Foto van werknemer Regionaal Energieloket

Wilt u ons een vraag stellen?

Heeft u een vraag of opmerking? Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket