Ga direct naar hoofdcontent

Advies voor doe-het-zelvers

Advies voor doe-het-zelvers

Isoleren voor een lagere energierekening en een warme woning

Isolatie is als een warme jas voor uw huis. Dat is comfortabel en zorgt ervoor dat u minder hoeft te verwarmen. Daardoor kunt u flink besparen op uw energierekening.

Wilt u zelf aan de slag met isolatie aan uw huis? Op woensdag 29 juni organiseerden we een webinar voor doe-het-zelvers. Een webinar is een live uitzending op internet. In dit webinar leerde u hoe u als doe-het-zelver aan de slag kunt gaan met dakisolatie.

Via onderstaande knop kunt u zich aanmelden om het webinar terug te kijken. U ontvangt dan een e-mail met een terugkijklink.

Persoonlijk advies

Als u het webinar heeft (terug)gekeken, kunt u zich aanmelden voor persoonlijk advies bij u thuis. Een adviseur maakt dan met u een rondje door uw huis, om na te gaan wat goede stappen zijn om aan de slag te gaan met doe-het-zelven en andere maatregelen. Een vereiste is dat u het webinar heeft bekeken. Ook wordt er een eigen bijdrage van €25,- verwacht. U kunt zich aanmelden via onderstaande knop. De adviseur neemt dan persoonlijk contact met u op om een afspraak in te plannen.

Let op: Woont u in een monument? Dan is dit advies niet voor u van toepassing. Kijk op de pagina " persoonlijk advies voor uw monument" wat u kunt doen!

Live-bijeenkomsten

Later in het jaar organiseren we ook live-bijeenkomsten, waar verschillende type woningen centraal staan. Hier is ook ruime tijd om vragen te stellen. Voor alle informatieavonden is de locatie: Thiemeloods – Leemptstraat 34

  • Appartementen: Dinsdag 13 december 20:00 – 22:15

Onderstaande avonden hebben eerder plaatsgevonden:

  • Grotere (heren)huizen: Zaterdag 10 september 13:30 – 14:30

  • Tussenwoningen en kleinere woningen: Dinsdag 11 oktober 20:00 – 22:15

  • Boven-/benedenwoningen: Dinsdag 8 november 20:00 – 22:15

Hoe werkt dakisolatie?

Dakisolatie houdt de warmte beter in huis, want warmte stijgt van nature op. Dakisolatie is daarom de maatregel die het meeste energie bespaart. Door het dak of de zoldervloer van isolatie te voorzien, bespaart u flink op de energiekosten. Ook zorgt het voor meer comfort in huis. In de winter blijft uw woning warmer, en in de zomer houdt dakisolatie de warmte buiten.

Met dakisolatie kunt u wel 20 tot 40 procent op uw gasrekening besparen. Dit is afhankelijk van het type woning, uw stookgedrag, en het isolatiemateriaal wat wordt aangebracht. Zowel platte als schuine daken kunnen geïsoleerd worden. Schuine daken kunnen vanaf de binnenzijde of vanaf de buitenzijde worden geïsoleerd. Vanaf de buitenzijde heeft de voorkeur, omdat hierbij een mooie egale laag wordt aangebracht. Bij platte daken heeft isoleren vanaf de buitenzijde ook de voorkeur. Dit omdat vanaf de binnenzijde isoleren voor vochtproblemen kan zorgen. Gebruikt u de ruimte onder het dak als slaap- of werkkamer? Dan is het in de zomer een stuk koeler wanneer uw dak geïsoleerd is.

Is uw dakbedekking aan vervanging toe?

Dan is dit een heel slim moment om uw dak meteen goed te laten isoleren vanaf de buitenzijde.

Heeft u een zolder die u niet gebruikt?

Heeft u een vlizotrap naar de zolder en gebruikt u de zolder niet als leefruimte maar bijvoorbeeld als berging? Dan is het interessant om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Wanneer u de zoldervloer isoleert verwarmt u niet onnodig een ongebruikte zolder. Daardoor het kan zijn dat u met vloerisolatie meer stookkosten bespaart dan met dakisolatie. Daarnaast is het isoleren van uw zoldervloer meestal goedkoper dan het isoleren van uw dak en kunt u het zelf doen als u een handige klusser bent. Bij een massieve zoldervloer brengt u een laag isolatiemateriaal bovenop de vloer aan. Als er ruimte is tussen de zoldervloerbalken, plaatst u daartussen isolatiemateriaal.

Zolderruimte met zoldervloerisolatie en een rol isolatiemateriaal

Veelgestelde vragen over dakisolatie

Subsidie voor isolatie of een (hybride) warmtepomp

Woningeigenaren die aan de slag gaan met energiebesparende maatregelen zoals isolatie of een warmtepomp kunnen subsidie aanvragen. De zogenaamde Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Wilt u de subsidie aanvragen voor isolatie? Dan moet u minimaal 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren. Meer informatie over de verschillende maatregelen waarvoor u subsidie kunt aanvragen en de voorwaarden vindt u in dit artikel.

Laat u de aanvraag liever over aan een professionele partij?

Onze partner Simpel Subsidie kan de volledige subsidieaanvraag voor u regelen. De kosten hiervoor zijn €85. Mocht u toch niet in aanmerking komen voor de subsidie dan hoeft u niets te betalen. Ook kunt u via de website van Simpel Subsidie een gratis en vrijblijvende check doen om te zien of u in aanmerking komt voor de subsidie. Ga naar de website van Simpel Subsidie voor hulp of meer informatie.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of geef ons een belletje. Gezellig! Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


Foto van 3 werknemers Regionaal Energieloket
Logo Gemeente Nijmegen

Duurzaam wonen in Nijmegen

Heeft u deze website bekeken en uw vragen gesteld aan de klantenservice? Komt u er niet uit of wilt u meer informatie? Dan kunt u bij gemeente Nijmegen te­recht voor een adviesgesprek Duurzaam wonen (incl. leningen en subsidies). Kijk voor de spreekuren of een afspraak op de website van de gemeente.