Ga direct naar hoofdcontent

Eenmalige Energietoeslag

Eenmalige Energietoeslag

Eenmalige energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen kunnen in 2022 een eenmalige energietoeslag krijgen. Met dit extra geld kunnen zij een deel van de gestegen energiekosten betalen. Op 11 maart maakte de regering bekend dat de energietoeslag omhoog gaat naar €1300.

Wanneer uitbetalen en aanvragen? 

  • U heeft in mei een brief ontvangen als u de toeslag automatisch krijgt. De toeslag is in de laatste week van mei betaald. 

  • Geen toeslag ontvangen en denkt u er wel recht op te hebben? Druk dan op onderstaande knop om de energietoeslag aan te vragen.

Wie krijgt de energietoeslag automatisch?

Huishoudens met een laag inkomen, die bij ons bekend zijn, krijgen de energietoeslag automatisch. U hoeft niets te doen als u een bijstandsuitkering of IOAW-uitkering ontvangt. U hoeft ook niets te doen als u in 2021 maandelijks bijzondere bijstand heeft gekregen. De toeslag is in de laatste week van mei aan u uitbetaald.

Woont u met meerdere mensen op één adres? Dan wordt de energietoeslag uitbetaald aan de hoofdbewoner. De hoofdbewoner is de persoon die het langst ingeschreven staat op het adres.

Wanneer kan ik de energietoeslag aanvragen? 

Heeft u een laag inkomen (tot 120% van de bijstand), maar heeft u de toeslag niet automatisch gekregen? De energietoeslag kunt u aanvragen via onderstaande knop.

Waarom een energietoeslag? 

De prijzen van energie zijn afgelopen maanden hard gestegen. Hierdoor betalen veel huishoudens honderden euro’s meer aan de energierekening. De rijksijk verlaagt de energiebelasting. Dat ziet iedereen terug op de energierekening. Voor huishoudens met een laag inkomen is er een extra tegemoetkoming van de regering: de eenmalige energietoeslag. De gemeenten keren de energietoeslag uit.

Hulp bij energiearmoede

Naast de verlaging van de energiebelasting en de eenmalige energietoeslag, heeft het Rijk ook geldt vrijgemaakt om energiearmoede aan te pakken. Met dit bedrag kunnen gemeenten subsidies voor energiebesparende maatregelen verstrekken aan huishoudens met energiearmoede. Elk gemeente bepaalt zelf welke huishoudens en maatregelen ze kiezen.

De gemeente is aan het oriënteren welke aanpak hier het meest geschikt voor is. Meer informatie wordt gedeeld wanneer de plannen concreet worden.

Schuldhulpverlening en preventie

Steeds meer mensen zoeken hulp bij geldzorgen. Ruim 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft in deze tijd moeite om de rekeningen te betalen. Heeft u geen inzicht in uw uitgaven? Heeft u schulden? Neem dan contact op met de medewerkers van het CMD voor ondersteuning en om verdere problemen te voorkomen. De afspraak kan desgewenst bij u thuis of bij het CMD plaatsvinden.

Heeft u (nog) geen schulden, maar wel problemen met uw financiën? Ook dan staan we voor u klaar. Trek dus op tijd aan de bel, voordat u echt in de problemen komt. Aanmelden en meer informatie is terug te vinden via onderstaande knop.